Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Luna familiei” sau „școala” părinților

În luna martie, la Grădinița nr. 42 –„Maria” din Oradea

„Luna familiei” sau „școala” părinților

În luna martie, la Grădinița nr. 42 – „Maria” din Oradea, au fost organizate activități speciale doar cu și pentru părinții copiilor, întâlniri cu medici, profesori metodiști, psihopedagogi și psihologi.

 Un asemenea proiect educațional se derulează cu bune rezultate din 2004 la nivelul grădiniței, după cum aflăm de la directorul unității de învățământ, dna Viorica Indrea.
 Care este bunul cel mai de preț al omului?
Unii ar fi pregătiți să enumere verzi și uscate, între care, cu siguranță, bogăția, averea, belșugul...Revenim atunci și reformulăm întrebarea: Care este cea mai de preț bogăție, avere?
 Sănătatea.
 Așa au gândit și gândesc și educatoarele grupelor mici A și B (Delia Coste - Mariana Bocșe, Maria Sanda Popa și Rekasi Paula), care au organizat pentru părinții grupelor o întâlnire cu medicul Andreea Vlad, pe tema „Mâncăm sănătos?”
 Cu ajutorul specialistului s-a încercat deslușirea hățișului factorilor care ne influențează sănătatea, abordându-se tema hranei sănătoase, a modului în care putem evita să ne facem rău cu mâna noastră. Astfel, părinții au fost sfătuiți să respecte un orar al meselor copiilor, calitatea alimentelor, evitarea produselor ce conțin E-uri, pledându-se pentru consumarea produselor ecologice autohtone. Nicio masă fără fructe și legume!
 „Cei șapte ani de-acasă”
 Tocmai așa s-a intitulat tema propusă pentru întâlnirea părinților grupelor mijlocii (îndrumate de educatoarele Valeria Erdeli - Elena Negrău, Doina Cucu – Mariana Micorici) cu dna profesor psihopedagog Maria Ivănescu.
 „Responsabilitatea unei educații de calitate revine familiei, ea fiind, totodată, și cheia succesului social al viitorului adult. Comportamentul civilizat nu este un „dar” și nu se realizează de la sine. El se învață, se educă. Făcând saltul de la existența singulară la cea de grup, de la mediul familial la cel instituționalizat, copilul este orientat spre ceea ce trebuie să facă și să devină într-un context social, relațional”, a subliniat psihopedagogul.
 Au fost prezentate deprinderile, normele pe care trebuie să le aibă un copil la intrarea în grădiniță: salutul, formulele de politețe, ce este bine, ce este rău, ce este frumos...
 Colaborarea permanentă, sinceră, între cei doi „actori” implicați în actul educațional, familia și grădinița, consecvența în cerințe, comunicarea, recompensarea progreselor copiilor sunt doar câteva din condițiile necesare obținerii unui comportament și a unei conduite morale sănătoase.
 „Stop violenței!”
 „Considerăm adeseori că propria noastră maturitate și acumulare de experiență sunt suficiente pentru a stabili modele educaționale pentru copii. Cei mai mulți dintre noi considerăm că avem integrată capacitatea de a crește copii, că avem potențialul de a înțelege și rezolva nevoile lor și știm cum să-i sprijinim să crească fericiți.”
 Așa și-a început expunerea dna prof. drd Adelina Iacob – metodist al C.C.D. Bihor -, invitatul părinților grupelor mari conduse de ed. Lenuța Vidican – Lucreția Sabău și Condoroș Rodica – Mariana Orban, la acțiunea „Stop violența!”
Tratând copilul ca pe o persoană (cu proprie personalitate), apărându-l și ocrotindu-i dreptul la viață particulară sănătoasă, la intimitate, și o dezvoltare normală, putem avea garanția că-i sunt asigurate condițiile optime de dezvoltare și că sunt prevenite situațiile în care abuzul și violența îi pun viața în pericol.
 „Copilul meu în prag de școală”  
 Invitatul părinților copiilor din grupa mare pregătitoare (condusă de ed. Mariana Pater și Ileana Petruș) a fost psihologul Aristița Pater.
 Copilăria își afirmă valoarea prin respectarea drepturilor și obligațiilor specifice vârstelor. Copilul trebuie să fie liber să se joace, să primească o educație de calitate, să crească sănătos, să fie tratat fără prejudecăți, să-l facem să aștepte cu bucurie școala.
 Doamna psiholog le-a reținut atenția părinților cu câteva principii legate de pregătirea psihologică a copiilor pentru intergrarea lor cu ușurință în clasa I: perceperea copilului așa cum este, nu în funcție de starea noastră și de felul în care ne afectează atitudinile și comportamentul lui; să nu atribuim copilului defecte sau calități imaginare; să nu dăinuie o perioadă lungă de timp aprecierile negative la adresa copilului, deoarece s-ar putea ajunge la situația în care să-și elimine stima de sine și să persevereze în greșeli. La fel se poate întâmpla și la polul opus, ajungându-se la supraapreciere și îngânfare.
 La final, invitatul le-a propus părinților și educatoarelor un test de inteligență pe care să-l aplice copiilor din grupa mare pregătitoare, precum și un „sfat” (citat): „Copiii învață ceea ce trăiesc!”
 „Concluzionând, putem spune că toate activitățile au fost interactive, părinții au pus întrebări, au expus situații cu care se confruntă, iar specialiștii invitați le-au dat lămuririle ce se impuneau, așa încât, spunem noi, activitățile au fost eficiente. Scopul și obiectivele unor astfel de acțiuni concertate au dorit să evidențieze necesitatea de a implica și mai mult familia în vederea eficientizării actului educațional”, e de părere dna Viorica Indrea, directorul grădiniței. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Luna familiei” sau „școala” părinților.

Trimite email
vineri, 9 mai 2025, 15:53:27 Ora de vară a Europei de Est