Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, am avut slujbă arhierească

Astăzi, în cea de-a 6-a duminică după Rusalii,

La Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, am avut slujbă arhierească

La invitația părintelui paroh Lele Dan, și a părintelui Laurențiu Lazăr, consilier al Episcopiei, astăzi, 1 august 2021, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, s-a săvârșit slujbă arhierească, cu participarea și binecuvântarea preasfințitului părinte Sofronie, episcopul Oradiei.

În cea de-a 6-a duminică după sfintele Rusalii (Vindecarea slăbănogului din Capernaum și Scoaterea Sfintei Cruci), a început Postul Adormirii Maicii Domnului.
,,Iisus Hristos a venit să ne vindece... și să ne ierte"!
În cuvântul de învățătură, preasfințitul părinte episcop ne-a vorbit despre vindecare și iertare, dar și despre Postul binecuvântat, de două săptămâni, pe care e bine să-l țină tot creștinul spre folosul său sufletesc (duhovnicesc) și trupesc.
,,Iisus Hristos a venit să ne vindece, vindecare de toată boala și neputința și izgonirea demonilor, dar și să ne ierte păcatele. A venit să ne vindece și să ne ierte! Dar cea mai mare vindecare ne-a dăruit-o prin propria sa moarte pe cruce, prin răstignirea sa, prin care, omorând moartea și păcatul, El, cel fără de păcat, Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii, ne-a deschis calea spre Înviere, spre moștenirea Împărăției Cerurilor".
,,Să ne întoarcem fața către Dumnezeu..."
Mulțumind preasfințitului părinte episcop Sofronie pentru slujba arhierească, părintele paroh Lele Dan a ținut să-i mulțumească și pentru încrederea investită, numindu-l și responsabilizându-l în ctitoria acestei biserici, care a pornit să se nască la mijlocul lunii octombrie 2008, odată cu punerea pietrei de temelie, de către părintele episcop Sofronie, dar lucrările au început după un an (în 2009), iar după nouă ani, părintele Dan Lele a intrat să slujească în biserică. În urmă cu doi ani, au început lucrările de pictură, de către o familie de pictori din Cluj-Napoca (fam. Bogdan). ,,Sperăm ca peste doi ani, să poată fi îmbrăcată această ,,mireasă a lui Hristos", care este biserica noastră cu această frumoasă pictură, a precizat părintele Lele. Aș vrea, iubiții mei, să vă pun la suflet ceea ce ne-a spus părintele episcop, astăzi, în cuvântul de învățătură. Pentru că, iată, am intrat în Postul Adormirii Micii Domnului: ,,Să lăsăm toate greutățile, să lăsăm toate gândurile cele rele. Să ne întoarcem fața către Dumnezeu și către preasfințita Maică Născătoare de Dumnezeu". Multe sunt încercările prin care trec mulți frați de-ai noștri"; iar părintele a dat exemplul unui tată  copleșit de durere când a aflat că fiul său de doi ani (,,un biet înger" - vorba părintelui) a fost diagnosticat ca având leucemie.
Revenind la ,,microfon", preasfințitul părinte episcop Sofronie ne-a furnizat câteva date legate de construirea bisericilor în România. În cei 100 de ani de la Marea Unire (de la 1 Decembrie 1918), ,,în România s-au construit 303 biserici și capele (paraclise) ortodoxe, iar până atunci aveam 202. Acum avem 505. Această biserică are ca model o biserică din Tesalonic, din cetatea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir", a conchis preasfințitul părinte episcop Sofronie.
Felicitări Corului Bisericii ,,Ioan Iacob Românul"!
Revenind la slujba arhierească de astăzi, dorim să felicităm Corul Bisericii ,,Ioan Iacob Românul"care a cântat dumnezeiește, sub bagheta doamnei profesor Loredana Pantea...
În zilele următoare, dorim să vă facem cunoscut acest cor prin vocea doamnei profesor Loredana Pantea (dirijorul corului).
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (63 de poze) în Galeria foto: La Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, am avut slujbă arhierească.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:31:59 Ora de vară a Europei de Est