Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Felicitări Corului Bisericii ,,Ioan Iacob Românul”!

Cu har și din iubire de Dumnezeu!

Felicitări Corului Bisericii ,,Ioan Iacob Românul”!

Duminică, 1 august 2021, la slujba arhierească săvârșită la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, aveam să ascultăm și să descoperim Corul Bisericii ,,Ioan Iacob Românul", care a cântat dumnezeiește!

I-am felicitat, public, pe membrii acestui cor la finalul articolului și am menționat că în zilele următoare, vom reveni cu un articol pentru a vă spune mai multe lucruri despre ei, prin vocea celui mai autorizat membru al corului, doamna profesor Loredana Pantea, care ne-a scris însemnarea care urmează.
,,Cea mai plăcută, sinceră şi înălţătoare modalitate de a-L cinsti pe Dumnezeu este cântarea. Muzica bisericească oferă profunzime, poezie şi dulceaţă duhovnicească cuvântului rostit, şi mai ales cuvântului de rugăciune al Bisericii. Cântul coral aduce un spor de frumuseţe, de eleganţă, de solemnitate şi înălţare sufletească în  timpul Sfintelor Liturghii. Unind oameni cu aceeaşi dragoste şi pasiune comună pentru Dumnezeu şi Muzică, corul bisericii „ Ioan Iacob Românul" din Oradea a luat fiinţă în anul 2005, sub bagheta şi îndrumarea distinsului preot conf. univ. dr. Mihai Brie. Corul activează în această biserică timp de 4 ani sub bagheta dirijorului fondator al corului, dar şi a preotului Codre Bogdan.
După 4 ani, timp de 2 ani, până în anul 2011, conducerea corului este preluată de profesor Loredana Conţiu, sub mâna căreia corul a intrat într-o etapă de veritabilă revigorare, atât prin îmbogăţirea şi diversificarea repertoriului , cât şi prin creşterea calităţii interpretării. Tot în această perioadă, corul se bucură de succesul obţinut în cadrul festivalurilor corale de Rusalii şi de Crăciun, organizate de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, dar şi de înregistrarea unui C.D. cu Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, compusă în mare parte de Nicolae Lungu.
Începând cu martie 2011, la pupitrul corului vine profesor Loredana Pantea, care prin dăruire, pregătire profesională şi aceeaşi dragoste pentru muzică şi Dumnezeu, încearcă să îmbunătăţească calitatea corului valorificând potenţialul şi dăruirea cu care membrii acestuia participă la actul complex şi înălţător al cântului coral bisericesc".
Cu modestia-i caracteristică și cu smerenie, doamna profesor ne oferă astfel o imagine elocventă, prin cuvinte, a ceea ce înseamnă Corul Bisericii ,,Ioan Iacob Românul", iar pozele alăturate vin să completeze, în graiul lor, și să dea culoare mesajului.
La cât mai multe izbânzi, dragilor!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Felicitări Corului Bisericii ,,Ioan Iacob Românul”!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 28 May 2023