Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tinerii cu nevoi speciale din Oradea vor putea socializa într-o grădină incluzivă

Din ședința Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului

Tinerii cu nevoi speciale din Oradea vor putea socializa într-o grădină incluzivă

Un loc special destinat persoanelor cu nevoie speciale se va realiza în Oradea, în perioada următoare, ca urmare a unei inițiative a Asociației „Parteneriat pentru Educație".

Printre proiectele care urmează să se implementeze în oraș se regăsește și ridicarea unui nou lăcaș de cult, dar și a unui centru social pentru vârstnici. Totodată, un edificiu important al orașului intră într-un amplu proces de reabilitare.
În ședința Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului (C.M.U.A.T.) Oradea din 12 august au fost analizate 50 de lucrări, dintre care 21 în comisia mare C.M.U.A.T. și 29 în subcomisia operativă. Vă prezentăm trei dintre cele mai reprezentative proiecte analizate de către specialiștii comisiei.
Grădină incluzivă
Tinerii cu nevoi speciale din Oradea se vor putea bucura de un loc destinat socializării. O grădină incluzivă se va construi în zona Pieței Rahova din oraș.
Asociația „Parteneriat pentru Educație" a solicitat și primit aviz favorabil din partea specialiștilor comisiei C.M.U.A.T. pentru proiectul ce prevede amenajarea unei grădini publice. Aceasta va conține diferite zone de agrement și petrecere a timpului liber. Astfel, se va evidenția o zonă de socializare centrală de 85 metri pătrați, spațiu destinat jocurilor, atelierelor de pictură, activităților de modelare plastică, biliard și ping-pong pe o suprafață de 93 metri pătrați. Va fi amenajată și o zonă pentru bar deschis în suprafață de 32 metri pătrați cu spații de depozitare aferente, o scenă în aer liber pentru spectacole și video proiecții pe o suprafață de 34 metri pătrați, precum și grupuri sanitare.
Locul va fi prevăzut cu rame de urcare și coborâre pe structură ușoară din lemn sau dale din beton elicopterizat. Grădina va fi delimitată de proprietățile din jur printr-un spațiu verde cu rol de antifonare.
Biserică și centru pentru vârstnici
O nouă biserică și un centru destinat persoanelor vârstnice vor fi construite de către parohia Sfântul Anton Oradea. În acest sens s-a obținut avizul Arhitectului Şef privind construirea unei biserici în Piața Bobâlna, numărul 10. Terenul a fost studiat printr-un Plan Urbanistic Zonal, aprobat cu HCL 269/2014, prin care terenul a fost destinat unei zone de instituții și servicii pentru construire biserică și centru social. Dezvoltarea se va realiza etapizat, într-o primă etapă fiind construită biserica.
Capelă în reabilitare
Ridicată la mijlocul secolului al 18-lea, pentru ordinul mizericordienilor, capela „Îngerii păzitori ai mizericordienilor" din Oradea, situată pe strada Republicii nr. 33 intră într-un amplu proces de reabilitare. Astfel, se vor executa reparații la tencuielile interioare și exterioare, refacerea integrală a finisajelor navei, domului și turnurilor, înlocuirea elementelor degradate ale scărilor de acces, refacerea planșeelor interimare ale turnurilor etc. Unicitatea acestui edificiu este dată de cupola eliptică situată pe axul central. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:33:06 Ora de vară a Europei de Est