Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Cursuri gratuite pentru ghid turistic peșteri, salvamar și paznic de vânătoare

Începând din această toamnă

Cursuri gratuite pentru ghid turistic peșteri, salvamar și paznic de vânătoare

Începând din această toamnă, se desfășoară trei cursuri gratuite de formare profesională, printr-un proiect transfrontalier derulat de Agenția de Management a Destinației Bihor (A.M.D. Bihor), din subordinea Consiliului Județean Bihor.

Cursurile pentru formare profesională de salvamar și ghid turistic pentru peșteri dispun de 30, respectiv 15 locuri pentru cursanți. Perioada de înscriere continuă până la ocuparea tuturor locurilor disponibile. Formularele și documentele necesare pot fi accesate pe site-ul proiectului, la secțiunea „Cursuri": https://fortourbhhb.ro.
Orele de pregătire pentru cele 14 persoane care doresc să devină paznici de vânătoare au început pe data de 30 august și se vor desfășura pe o perioadă de aproximativ patru luni și jumătate.
Cele trei cursuri gratuite fac parte din proiectul transfrontalier ROHU-398, ,,Crearea și dezvoltarea unei rețele policentrice transfrontaliere de formare și sprijin, pentru a crește calitatea serviciilor transfrontaliere de turism și artizanale în județele Bihor și Hajdú-Bihar",  finanțat de Uniunea Europeană, cu un buget total de 2.718.105,80 euro.
Obiectivul proiectului este de a îmbunătăți ocuparea forței de muncă în domeniile turism, cultural și ospitalitate, prin organizarea, printre altele, a unor cursuri variate, de la ghid turistic, administrator de hotel, paznic de vânătoare, paznic în ariile protejate, la specialist în conservarea obiectelor de artă, muzeograf, curator etc.  Obiectivul este ca 1.020 de persoane să participe la traininguri de formare și târguri de muncă prin acest proiect pe fonduri europene.
Beneficiarii proiectului ROHU - 398 sunt A.M.D. Bihor, ca principal beneficiar, și Parohia Ortodoxă Körösszegapáti (Ungaria), Episcopia Romano-Catolică Oradea, Parohia Reformată Episcopia Bihor, Parohia Ortodoxă Sfântul Duh Mângâietor și Mânăstirea Izbuc.

Trimite email
marți, 21 ianuarie 2025, 21:07:35 Ora standard a Europei de Est