Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Noaptea Cercetătorilor Europeni”

Universitatea din Oradea participă la

„Noaptea Cercetătorilor Europeni”

Descrisă de organizatori ca fiind „cel mai captivant eveniment despre știință și cercetare", ediția 2021 a „Nopții Cercetătorilor Europeni" va avea și în acest an, printre participanți,cercetători de la Universitatea din Oradea și invitați ai acestora.

Reprezentanții a șapte facultăți orădene vor participa, on-line, la evenimentul programat să se desfășoare în seara zilei de 25 septembrie. Cercetătorii propun celor interesați câte un film, care urmează a fi încărcat de organizatori pe pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/240943274583080?_rdc=1&_rdr, urmând ca apoi autorii să fie disponibili,on-line pentru, discuții pe marginea temelor abordate.
Printre subiectele propuse de reprezentanții Universității din Oradea se numără activitatea Departamentului de Muzică, din cadrul Facultății de Arte, o prezentare realizată de lect. univ. dr. Ariadna Mircescu.
Prof. univ. dr. ing. Vesselenyi Tiberiu și șef lucrări dr. ing. Moldovan Ovidiu, de la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică, vor vorbi despre proiectarea și realizarea ansamblelor generale de roboți industriali.
La rândul său, decanul IRISPSC, prof. univ. dr. Gabriel Moisa va prezenta specificul activității de cercetare științifică desfășurată la nivelul facultății pe care o conduce.
Din partea Departamentului de Matematică și Informatică al Facultății de Informatică și Științe, lect. univ. dr. Eugen Laslo va prezenta automatele celulare „Langton" generalizate.
Facultatea de Științe Economice propune și ea două filme. Primul dintre acestea prezintă rezultatele obținute de Centrul de Cercetare pentru Competitivitate și Dezvoltare Durabilă, ce funcționează în cadrul facultății. Cel de al doilea este un interviu cu prof. univ. dr. Alina Bădulescu, moderat de dr. Tomina Săveanu, despre cercetarea în domeniul economic și rezultatele activității de cercetare obținute în cadrul facultății.
Departamentul pentru Pregătire Personalului Didactic prezintă, prin lect. univ. dr. Kiss Julien, rezultatele obținute până acum în cadrul unei cercetări ce vizează educația în mediile vulnerabile, reducerea abandonului școlar și creșterea performanței educaționale în aceste medii.
În calitate de invitați ai Universității din Oradea, Crucea Roșie Bihor va prezenta un material documentar despre măsuri de protecție și prim-ajutor în pandemie, iar reprezentanții companiei „Celestica", vor explica, în detaliu, modul de realizare al unui ansamblu electronic.
Proiectul „Noaptea cercetătorilor europeni" a fost inițiat,în anul 2005, de Comisia Europeană. Evenimentul a ajuns la cea de a XVI-a ediție, este dedicat inovației, modului prin care știința a devenit accesibilă tuturor și își dorește să devină cadrul în care oamenii iau parte la activități științifice ce combină educația cu divertismentul, expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, prezentări, jocuri și concursuri.
„Noaptea Cercetătorilor Europeni 2021" se organizează în 29 de țări, peste 400 orașe figurând pe lista gazdelor evenimentului care își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Așadar, deschideți mijloacele de comunicare și, desigur, mintea, pentru ceea ce organizatorii descriu ca fiind: „cel mai captivant eveniment despre știință și cercetare,dedicat pasionaților de cunoaștere"!

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:19:52 Ora de vară a Europei de Est