Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O studentă la Pedagogie a organizat un „comitet de primire” pentru studenții străini care vin să învețe la Universitatea din Oradea

Erasmus și prietenii săi

O studentă la Pedagogie a organizat un „comitet de primire” pentru studenții străini care vin să învețe la Universitatea din Oradea

Studentă, în anul II, la Pedagogia învățământului primar și preșcolar, Isabela Morar, s-a gândit cum le-ar putea face viața mai ușoară studenților Erasmus care vin la Universitatea din Oradea.

Așa s-a născut programul „Buddy Student", o inițiativă destinată bursierilor străini și nu numai.
„Am realizat că cei mai mulți dintre studenții străini își doresc să se integreze în comunitatea locală, să-i cunoască pe orădeni, să se apropie cât mai mult de colegii lor de la universitate. Apoi m-am gândit că pot să fac ceva pentru asta", spune Isabela. Așa a luat ființă nucleul proiectului „Buddy Student", de la Universitatea din Oradea. Prin activități, pe care le desfășoară împreună: excursii, seri culturale, vizite la muzee locale, mese organizate de gazde sau de studenții străini, petreceri și chiar întâlniri în familie sau oferindu-le ajutor concret în a-și găsi chirie, la cumpărături ori cu tot felul de sfaturi practice, voluntarii „Buddy Student" își ajută colegii din străinătate să se acomodeze cu orașul care îi găzduiește temporar.
În plus, „Programul are un impact benefic și asupra colegilor noștri. Astfel ei au ocazia să își dezvolte abilitățile de comunicare în limba engleză, în mod practic, și să intre în contact cu diverse culturi", explică Isabela. Ea spune că inițiativa ei oferă studenților orădeni posibilitatea de a cunoaște colegi, de aici de la Universitatea din Oradea, dar care învață la alte facultăți, colegi pe care, în alte condiții, probabil nu i-ar întâlni.
Proiectul „Buddy Student" a prins contur în primăvară, iar echipa de coordonare, din care mai fac parte: Simina Gruie, Adriana Petruț, Eduard Lucaci și Gabriel Andreca, lucrează de efectiv de două luni de zile. În acest timp, în program s-au înscris deja 38 de studenți orădeni și 60 de studenți străini. „Noi credem că, pentru a te acomoda și a te simți bine într-un oraș străin, e important să ai pe cine întreba: unde e autogara, de unde poți să obții anumite hârtii, unde găsești un restaurant bun. Altfel spus, să ai o legătură mai personală cu cineva, alta decât persoana de contact de la Biroul de Relații Internaționale al universității. Pe scurt, un «buddy» este un prieten, un student, care își ajută colegii să se integreze în Oradea", explică Isabela.
Studenții orădeni fac asta dezinteresat. „Implicarea în acest program nu înseamnă reciprocitatea serviciilor, nici, în mod necesar, accesul la o bursă «Erasmus». Însă, este la fel de adevărat că mulți dintre colegii noștri, care au fost implicați în programe legate de prezența studenților Erasmus la Universitatea din Oradea și-au dorit și, apoi, au ajuns, la rândul lor, să beneficieze de aceste burse. Acum ne concentrăm să facem treabă bună la nivel local și să ne extindem rețeaua de «prieteni» la nivel național și internațional". Așa se face că „Erasmus BuddyProgramme" a și devenit parte a proiectului european „Erasmus Orientation Programme". „Acționăm punctual, pe nevoi și feedback. Vrem să ne asigurăm că ceea ce facem este util și interesant pentru studenții Erasmus sosiți la Oradea, dar și pentru cei din Universitate care vor să se implice". Isabela și-a propus ca, pentru început, să pregătească, împreună cu colegii ei, una-două activități, pe lună, evenimente la care să invite cât mai mulți bursieri Erasmus și studenți orădeni.
Bazându-se pe experiența acumulată în mai multe proiecte derulate anterior cu studenți străini, Isabela este convinsă că proiectul „Buddy Student" are potențial, că poate fi extins în alte universități și ar putea fi deschis chiar și pentru alți studenți, străini sau români, care vin la Oradea din alte județe. De aceea, „Prietenii lui Erasmus" din Oradea caută voluntari și sunt deschiși pentru  parteneriate cu grupuri similare din România sau din alte țări.
 
Felicitări, Isabela!
Ideile tale sunt deosebit de realiste și de folositoare!
Cu siguranță, vor prinde viață și vor fi îmbrățișate de tot mai mulți studenți, dar nu numai...
Prietenii lui Erasmus devin astfel prietenii orădenilor și ai României, iar imaginea noastră și a țării se schimbă în bine!
Mulțumim, Isabela!
(OviDan)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:30:14 Ora de vară a Europei de Est