Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primarul Florin Birta a primit vizita ambasadorului Suediei în România, Excelența Sa Therese Hydén

Astăzi,

Primarul Florin Birta a primit vizita ambasadorului Suediei în România, Excelența Sa Therese Hydén

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a primit, astăzi (7 oct. 2021), vizita ambasadorului Suediei în România, Excelența Sa Therese Hydén.

Diplomatul și-a exprimat aprecierea față de modul în care administrația publică locală a transformat orașul, dar și vizavi de felul în care reușește să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea acestuia.
În cadrul vizitei, edilul i-a prezentat principalele proiecte de investiții, dar și planurile de viitor în ceea ce privește continuarea ritmului accelerat de dezvoltare. S-a pus accentul pe discuții legate de noua companie aeriană înființată de Primăria Oradea în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, pe infrastructura sanitară, menționându-se viitorul spital de boli infecțioase și pneumologie care urmează să fie construit pe str. Vlădeasa, dar și pe proiectele de infrastructură rutieră și pe cele care privesc transportul în comun și sistemul centralizat de încălzire.
„Investim foarte mult în sistemul de sănătate, inclusiv în spitalele pe care le avem, pentru că este o prioritate pentru noi sănătatea și ne folosim de fondurile europene pentru a îmbunătăți infrastructura sanitară. Tot cu bani europeni am reușit să schimbăm înfățișarea orașului, în ultimii ani, în cele două programe de finanțare, Oradea a atras peste 600 de milioane de euro. Avem noroc cu fondurile europene, dar și cu o echipă care muncește dedicat și se implică pentru ca lucrurile să meargă bine. Ne preocupă deopotrivă sistemul de învățământ, atragerea de noi investitori și regenerarea urbană, dar și crearea de spații verzi în zonele în care nu există", a declarat primarul Florin Birta.
Au fost aduse în discuție și problemele legate de situația actuală generată de pandemia Covid-19, dar și cele care vizează creșterea prețului la gazele naturale și la materialele de construcție, primarul Birta subliniind impactul negativ pe care aceste aspecte le au asupra populației, dar și a bugetului local. Ambasadorul Suediei și-a manifestat dorința de a intermedia o legătură între companiile din țara pe care o reprezintă cu autoritățile locale în vederea unor colaborări viitoare pe diferite proiecte.
„Am auzit foarte multe lucruri bune despre Oradea și mă bucur să mă aflu astăzi aici. Avem multe companii suedeze care ar fi interesate să deruleze proiecte în România. Mi-au plăcut proiectele pe care mi le-ați prezentat, sper să rămânem în contact și să colaborăm pe viitor. Mă întreb ce le lipsește altor administrații publice locale să atragă fonduri europene remarcând cât de multe lucruri ați reușit să faceți folosindu-vă de finanțările UE",  a precizat Excelența Sa Therese Hydén.
„Suntem interesați să vină firme mari în Oradea să construiască, noi suntem o administrație serioasă, colaborăm deja cu companii mari, spre exemplu o firmă cu capital 100% francez construiește un pasaj subteran, există firme austriece care lucrează la alte proiecte majore, așa că dacă există firme suedeze care vor să participe la licitație, pot să facă acest lucru, licitațiile fiind transparente, postate pe site-ul național și chiar vrem să lucrăm cu firme serioase", a subliniat primarul Birta.
La finalul întâlnirii, primarul Florin Birta i-a mulțumit ambasadorului Suediei pentru prima sa vizită la Oradea și, în semn de apreciere reciprocă, cei doi au făcut schimb de cadouri simbolice. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:09:25 Ora de vară a Europei de Est