Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O carte despre Bihor, scrisă de un bihorean

Prestigios premiu internațional de literatură selecționează în finală

O carte despre Bihor, scrisă de un bihorean

Buongiorno, Bihor!
Un viitor luminos. Crescut în Transilvania în umbra comunismului/ Un futuro luminoso. Cresciuto in Transilvania allombra del comunismo

O carte de autoficțiune apărută în versiune italiană 2021 la editura orădeană Ratio et Revelatio, iar în versiune română în 2018, despre Bihorul anilor 50, a impresionat juriul unui prestigios premiu italian de literatură - Premio Internazionale per la Letteratura Città di Como. Este singura carte apărută la o editură românească selecționată la această ediție a premiului, a VIII-a.
Autorul, „italo-australo-bihorean", profesorul Teodor Flonta, originar din satul Lupoaia, Bihor, dezvăluie viața la firul ierbii a primilor ani de dictatură de tip stalinist din România postbelică. Copil fiind, asistă de mai multe ori la ororile regimului, tatăl este arestat și încarcerat, iar mama bătută și umilită, el însuși este nedreptățit la școală de profesori pentru vina de a fi copil de „chiabur", „dușman al poporului". Continuarea volumului, romanul, cu suport documentar intitulat „Inele de hârtie. Iubirea nu cunoaște granițe", descrie cu amănunte relevante viața de student la Litere în București și dificultățile derivate dintr-o nouă „vină", aceea de a se fi îndrăgostit de italianca Ariella - în vizită la o conferință la universitatea bucureșteană, „element străin, dușmănos" - a apărut tot la editura Ratio et Revelatio la începutul acestui an.
Teodor Flonta părăsește pământurile natale pentru totdeauna, mai întâi pentru a se stabili cu soția italiancă la Milano, unde se nasc fiii Stefano și Francesco, apoi în Australia, unde împreună cu soția devin profesori de italiană la universitate, și chiar fondează departamentul de italienistică al Universității din Hobart, Tasmania. Revine în Bihor și scrie despre Bihor în cele două romane ale sale apărute în română, italiană și engleză.
Pentru înaltul grad de autenticitate al mărturiilor, cele două volume au fost incluse de editoarea Raluca Lazarovici Vereș în colecția Authentica, alături de alte mărturii ale vremii, cele ale lui Paul Goma, îngrijite în ediții definitive de istoricul Flori Bălănescu, cele privind arhivele securității Richard Wurmbrand, îngrijit de Maria Hulber. Ambele cărți ale lui Teodor Flonta s-au bucurat de aprecierea renumitului critic literar Alex Ștefănescu, care vorbește despre „o revelație" a cărților de memorialistică.
Volumele se găsesc în librării sau pe site-ul editurii Ratio et Revelatio https://www.ratioetrevelatio.com/.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:46:06 Ora de vară a Europei de Est