Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

5 octombrie - Ziua Mondială a Educației

La Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bogdan” Vaşcău

5 octombrie - Ziua Mondială a Educației

,,Nu legea, nu cartea, nu regulamentul ori ministrul face școala. Ci o faci zilnic tu, cel care te sui la catedră.

De felul cum te-ai gândit (ori nu te-ai gândit) la lecție, de chipul cum privești (ori nu privești) pe copii, de metoda cu care explici (ori nu explicit îndestul) lecțiile, de fiecare pas, de fiecare cuvânt, de fiecare gest al tău atârnă soarta viitoare a învățământului. Dacă tu ești dascăl adevărat, poate Universul întreg să fie hâd și șubred ca o șandrama veche, tu, în sfera școlii tale ești izvor de lumină, de frumusețe și armonie, fiindcă tu ești pentru copil central Universului". (Simion Mehedinți)
Ne întrebăm ce ne dă nouă educația?
Educația ne dă aripi să zburăm spre a ne atinge visurile și în acest sens, data de 5 octombrie ne oferă prilejul de a ne opri puțin din activitățile zilnice pentru a puncta un moment important: Ziua Mondială a Educației.
Activitățile desfășurate cu acest prilej au drept scop familiarizarea elevilor cu semnificația zilei, evidenţierea rolului dascălilor în dezvoltarea copiilor şi recunoaşterea meritelor acestora în însuşirea valorilor morale şi culturale ale unei societăţi. Această zi ne aminteşte faptul că o educație de calitate reprezintă cheia succesului.
În acest sens, Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bogdan" Vaşcău a ținut să celebreze educația prin activitățile desfășurate de mânuțele harnice ale celor care formează familia şcolii noastre. Aşadar, am pornit cu discuții despre ce implică educația. Mai apoi, elevii clasei a VII-a şi-au dovedit talentul artistic creionând portretele dascălilor, ce vor fi valorificate în cadrul unui concurs naţional. Colectivul clasei a VIII-a a realizat un copac al educației şi au adresat mesaje de mulțumire celor care le îndrumă paşii pe calea cunoaşterii. Elevii clasei a VI-a au răspuns unor provocări variate care i-au amuzat şi le-au trezit amintiri frumoase legate de viața la şcoală, iar bobocii clasei a V-a şi-au amintit cu drag de doamnele învățătoare exprimându-şi în același timp recunoştința şi față de ceilalți profesori, prin mesaje sau desene.
Ziua Mondială a Educaţiei reprezintă, mai degrabă, conştientizarea importanţei educaţiei pentru că, aşa cum afirma şi Nelson Mandela, ,,educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea". Nu putem să nu amintim şi crezul câştigătoarei Premiului Nobel pentru pace, Malala Yousafzai, care spunea că: „un  copil, un profesor, o carte, un creion pot schimba lumea". Dacă ne gândim bine, constatăm cu uşurință  că fără profesori nu ar exista de fapt nicio altă meserie.
Cel mai mare privilegiu al acestei profesii este că se exercită numai în mijlocul copiilor şi de aceea le dorim tuturor profesorilor să rămână veșnic tineri! Pentru toți primii pași care nu se uită, pentru fiecare stilou îndreptat, pentru fiecare literă frumos conturată, pentru prezent și viitor, mulțumire! 
La mulți ani, dragi profesori!
Prof. Terme Alexandra Ioana
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: 5 octombrie - Ziua Mondială a Educației

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:25:38 Ora de vară a Europei de Est