Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

,,Cerul mai aproape de suflet’’

9 Octombrie, Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului

,,Cerul mai aproape de suflet’’

Atunci și azi, în secole diferite, dar distanța nu măsoară decât 80 de ani... Un timp de reflecții profunde, un timp de evitări înțelepte ale unor noi și noi conflagrații, generate de diverse interese, un timp DE ÎNVĂȚAT și DE ÎNȚELES că istoria trebuie știută și învățată, ca să nu-i dăm ocazia să se repete!

Rememorarea evenimentelor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și comemorarea  Zilei Naționale a Holocaustului reprezintă o expresie a compasiunii și a respectului, dar, mai ales, o responsabilitate civică firească, prin care se poate preveni reiterarea unor astfel de acțiuni cu caracter antisemit, rasial, discriminatoriu.
Și ne-a fost ,,Cerul mai aproape de suflet'', în timpul de calitate, petrecut împreună cu ei, bobocii eminescieni de la filologie biling-engleză și științe sociale, cu invitații și, apoi, gazdele generoase de la Comunitatea Evreilor din Oradea, dl Robert Schorr, director al departamentului de cultură al Federației Comunităților Evreiești din România și director al JCC Oradea și noi, slujitorii educației, șlefuitorii, filtrele informațiilor.
Atât de înălțător este să strângi în pumni semințe, să le arunci în zare și să urmărești cum răsare luminos și mănos rodul! Sunt copiii cunoașterii aplicate, copiii care, din noianul informațiilor virtuale, provoacă și caută răspunsuri fidele realității istorice, o realitate, din fericire, încă posibil de relatat de martorii timpului. Sunt copiii care surprind prin curiozitate, interes, determinare și exprimarea feedbackului. Atât de important este pentru noi, profesorii, să căutăm toate pârghiile formative ale viitoarelor lor competențe, să-i stimulăm prin orice mijloace să caute, să primească cu deschidere informațiile care ajută la creșterea lor educațională.
Lecția de azi a fost despre deportările din Transnistria a conaționalilor noștri, despre drepturile omului, despre un set de valori și de standarde minime, care definesc ceea ce este necesar pentru ca oamenii să trăiască în demnitate.
La 10 decembrie 1948, urmare a masacrelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost adoptată prin Rezoluția 217 A, în cadrul celei de-a treia sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Declarația Universală a Drepturilor Omului, al cărei prim articol menționează: ,,Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi. Ele sunt înzestrate cu rațiune și conștiință și trebuie să se comporte unele față de altele în spiritul fraternității''. Drepturile omului sunt universale, inalienabile, indivizibile, interdependente și promovează principiile egalității, demnității, respectului, libertății și ale justiției.
Analizăm în școală Holocaustul și evenimentele premergătoare acestuia din prisma drepturilor omului, învățăm din istoria Holocaustului promovarea valorilor democratice și drepturile omului. Între Educația pentru drepturile omului și istoria Holocaustului există numeroase legături, numeroasele încălcări ale drepturilor fundamentale, iar suferința cauzată de Holocaust presupune identificarea unor modalități de înțelegere a conceptului de drepturi ale omului și a nevoii de a recunoaște și de a proteja aceste drepturi,
La clasă, prioritizăm Educația pentru drepturile omului, un proces derulat pe tot parcursul vieții, cu scopul de a dezvolta abilități, comportamente și competențe-cheie, pentru a identifica cauzele încălcării drepturilor omului, pentru a preveni abuzurile împotriva drepturilor omului, a combate discriminarea și pentru a promova egalitatea și participarea în procesele democratice de luare a deciziilor de către elevi ca viitori cetățeni activi. Educația pentru drepturile omului reprezintă, așadar, un demers cultural în care drepturile omului sunt învățate, trăite și puse în acțiune.
Activitatea noastră s-a desfășurat, în prima ei parte, în cadrul colegiului, excelând prin prezentări atent pregătite de elevii: Vanessa Lăcătuș, Antonia Orha, un copil care ne-a demonstrat că dizabilitatea nu reprezintă un obstacol atunci când vrei să creezi, și Vlad Munteanu, care a evocat activitatea consulului general de la Oradea, Mihai Marina. Versuri, muzică, crizanteme și trandafiri albi, candele aprinse, moment de reculegere, emoții copleșitoare...
În a doua parte a activității, derulată în curtea Sinagogii Mari Ortodoxe, unde se află Monumentului Holocaustului din Oradea, monument realizat din marmură neagră, simbol al membrilor comunităţii evreieşti ortodoxe, victime ale lagărelor naziste. Aici a fost locul în care români și evrei au intonat împreună cele două imnuri, al României și al Israelului, s-au închinat cu respect în memoria victimelor Holocaustului, depunând flori și aprinzând candele.
Alese mulțumiri domnului Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, pentru deosebita primire, pentru momentul de rugăciune oferit de prim-rabinul Shrama Kav, pentru prezentarea detaliilor arhitecturale ale Sinagogii Mari, pentru înălțătoarele clipe pregătite pentru noi de Alexandrina și Florian Chelu și, nu în ultimul rând, pentru toate surprizele atât de generoase.
Mulțumesc și colegelor mele, prof. Monica Dumitraș, prof. Ramona Maghiar și prof. Ioana Fesus, pentru întregul suport și pentru parteneriatul activ în organizarea și desfășurarea acestui eveniment.
Prof. Daniela Sopota
Colegiul Național ,,Mihai Eminescu'' Oradea
Vedeți mai multe poze (53 de poze) în Galeria foto: ,,Cerul mai aproape de suflet’’.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 16 octombrie 2021