Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Hotărârile nr. 69 și 70 din 12.10.2021

Astăzi, 12 Octombrie

Hotărârile nr. 69 și 70 din 12.10.2021

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (C.J.S.U. Bihor), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 12 octombrie 2021, scenariile de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar, precum și măsurile care se impun în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment la nivelul localităților din județul Bihor, în funcție de incidența cazurilor Covid-19 din fiecare localitate.

Decizia a fost adoptată în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1090 din 7 octombrie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.
Conform Hotărârii C.J.S.U. Bihor nr. 69/2021, adoptată în baza analizei Direcției de Sănătate Publică Bihor (D.S.P. Bihor), lista localităților în care se aplică restricții cuprinde:
*20 de localități cu incidență mai mare de 2 cazuri și mai mică de 3 cazuri /1.000 de locuitori: Tarcea, Roşia, Copăcel, Şoimi, Husasău de Tinca, Drăgăneşti, Auşeu, Abram, Şuncuiuş, Salonta, Pietroasa, Abrămuţ, Tăuteu, Căpâlna, Mădăras, Curăţele, Uileacu de Beiuş, Cociuba Mare, Vârciorog și Dobreşti;
*32 de localități cu incidență mai mare de 3 cazuri și mai mică de 6 cazuri /1.000 de locuitori: Aleşd, Nojorid, Oşorhei, Remetea, Borş, Tărcaia, Bratca, Vadu Crişului, Nucet, Beiuş, Biharia, Măgeşti, Răbăgani, Lugaşu de Jos, Balc, Cărpinet, Diosig, Cherechiu, Vaşcău, Tinca, Şimian, Tămăşeu, Ştei, Ineu, Marghita, Bunteşti, Suplacu de Barcău, Săcădat, Pomezeu, Roşiori, Borod și Batăr;
*14 localități cu incidență mai mare de 6 cazuri și mai mică de 7,5 cazuri /1.000 de locuitori: Sânmartin, Lunca, Oradea, Derna, Pocola, Gepiu, Sălard, Girişu de Criş, Cefa, Budureasa, Câmpani, Aştileu, Cetariu, Tileagd;
*12 localități cu incidență peste 7,5 cazuri /1.000 de locuitori: Ceica, Spinuş, Ţeţchea, Chişlaz, Toboliu, Brusturi, Hidişelu de Sus, Căbeşti, Paleu, Sântandrei, Lăzăreni și Sâmbăta.
Precizăm totodată că, în aplicarea Ordinului Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 7674 din 7.10.2021, la nivelul satului Telechiu din comuna Țețchea s-a instituit carantina zonală pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 7 octombrie 2021.
Măsurile de limitare în localitățile de la nivelul județului se impun gradual, în funcție de incidența cumulată la 14 zile a numărului de cazuri din fiecare localitate, începând cu data de 13 octombrie, ora 00.00. Printre cele mai importante măsuri privind purtarea măștii enumerăm:
*obligativitatea portului măștii în spații publice închise (de tipul piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun), spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă;
*în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, purtarea măștii devine obligatorie în toate spațiile publice deschise - sunt exceptate persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.
Tot în ședința de astăzi, prin Hotărârea C.J.S.U. Bihor nr. 70/2021, au fost aprobate scenariile de funcționare a unităților școlare din județul Bihor, conform noilor prevederi din Ordinul Comun al Ministerului Educației (nr. 5.338/01.10.2021) și Ministerului Sănătății (nr. 1082/01.10.2021) pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică. Potrivit acestora, consiliile de administrație al unităților de învățământ analizează și propun aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, după cum urmează:
*scenariul 1: participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ - indiferent de rata de incidență cumulată, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu Sars-CoV-2, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate în grupă/clasă/unitate de învățământ/conexă;
*scenariul 2: participarea zilnică, în sistem online, a elevilor  - în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul Sars-CoV-2 într-o clasă/grupă/unitate de învățământ/conexă, respective suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/clasei/unității de învățământ/conexe.
Totodată, conform art. 6 alin. 2 din ordinal comun amintit, la data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor se suspend activitatea cu prezență fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioadă de 14 zile.
Conform deciziei adoptate astăzi, începând cu data de 12 octombrie un număr de 606 unități școlare își vor desfășura activitatea în scenariul 1 și 106 unități școlare în scenariul 2 - din care 24 vor avea activitatea suspendată integral. Scenariul de funcționare a unităților de învățământ se va actualiza în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul Sars-CoV-2 într-o clasă / grupă / unitate de învățământ.
Aici puteți parcurge în întregime Hotărârea C.J.S.U. Bihor nr. 69/2021, care conține măsurile care se aplică la nivelul județului Bihor în funcție de incidența din fiecare localitate:
bh.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/21/2021/10/HCJSU-nr.-69.pdf
Aici puteți parcurge Hotărârea C.J.S.U. Bihor nr. 70/2021 privind aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2:
bh.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/21/2021/10/HCJSU-nr.70.pdf
Cancelaria Prefectului
Județul Bihor

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 21:38:35 Ora standard a Europei de Est