Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Îmi doresc ca orădenii să se mândrească cu orașul lor”

Ieri, am sărbătorit Ziua Oradiei, în pandemie,

,,Îmi doresc ca orădenii să se mândrească cu orașul lor”

În condiții de pandemie, Ziua Oradiei a fost mai mult marcată decât sărbătorită, ieri (12 octombrie 2021) în Parcul 1 Decembrie.

După slujba de Te Deum, au rostit alocuțiuni domnul primar Florin Birta și decanul Facultății de Istorie a Universității din Oradea, domnul prof. univ. dr. Gabriel Moisa, după care au fost depuse coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Ostașului Român.
În atari condiții, orădenii au fost prezenți în număr foarte mic... S-au remacat însă cei mici, preșcolari, dar și elevi de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" și de la Școala Primară ,,Winnie Academy" (din clasele a II-a și a IV-a, însoțiți de prof. Ioana Horjan și Stela Tăut), precum și un grup de studenți (studenți de la Drept, însoțiți de doamna profesor Claudia Timofte).
,,Oradea a avut un rol important în procesul de realizare a României Mari"
,,Aniversăm, azi, 103 ani de la adoptarea Declarației de la Oradea, la 12 octombrie 1918, emisă de Comitetul Executiv al Partidului Național Român din Transilvania. Declarația adoptată în casa avocatului dr. Aurel Lazăr a reprezentat un moment-cheie în derularea evenimentelor ce au condus spre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918. A fost un efort național uriaș, fără precedent pentru neamul românesc, Marea Unire fiind mai apoi consfințită prin textul Tratatului de pace semnat în 1919, prin negocierile de pace de la Paris.
Iată, așadar, cum Oradea a avut un rol important în procesul de realizare a României Mari. Prin Declarația adoptată în casa lui Aurel Lazăr se proclama faptul că: ,,Fiecare naţiune poate dispune şi hotărî singură asupra sorţii ei, liberă de orice înrîurire străină, să hotărască singură aşezarea ei printre naţiunile libere".
Evenimentele petrecute la Oradea în 1918 și, mai apoi în 1919, prin intrarea trupelor conduse de generalul Moșoiu și așezarea administrației românești au dat stabilitate orașului, după anii însângerați ai Primului Război Mondial. De asemenea, au pus bazele prosperității orașului cosmopolit, multi-etnic și multi-confesional din perioada interbelică, aici conviețuind în bune relații români, maghiari, evrei, precum și germani, romi, ruteni sau ucraineni (...)
Vaccinarea este singura soluție să trecem cu bine peste aceste vremuri
Îmi doresc ca orădenii să se mândrească cu orașul lor, iar cei care ne vizitează orașul să plece bucuroși că au avut ocazia să ne fie oaspeți. De asemenea, îmi doresc ca Oradea să se transforme într-una din destinațiile favorite pentru românii plecați azi din țară, pentru a-i determina să se repatrieze.
S-au făcut deja pași importanți pentru atingerea acestor deziderate și suntem datori să facem alți pași, și mai hotărâți, pentru ca aceste obiective îndrăznețe să devină realitatea noastră cotidiană.
Azi este prilej de sărbătoare. Este ziua în care ne sărbătorim orașul. Însă nu putem face abstracție de vremurile dificile pe care le traversăm...
Vaccinarea este singura soluție să trecem cu bine peste aceste vremuri", a conchis domnul primar Florin Birta.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (42 de poze) în Galeria foto: ,,Îmi doresc ca orădenii să se mândrească cu orașul lor”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:48:21 Ora de vară a Europei de Est