Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Enigma britanică

Filarmonica de Stat

Enigma britanică

Joi, 21 octombrie 2021, ora 19.00, Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea vă invită la un concert de muzică britanică, în cadrul căruia vor fi prezentate lucrările :St. Paul's Suite pentru orchestră de coarde, op. 29 de Gustav Holst, Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20 și Variațiunile „Enigma", op. 36 de Edward Elgar, sub bagheta maestrului Alpaslan Ertüngealp.

St. Paul's Suite pentru orchestră de coarde, op. 29 de Gustav Holst este o lucrare dedicată instrumentelor cu coarde, publicată în anul 1922; finalizată cu aproape un deceniu înainte, aceasta a suferit numeroase modificări până la data publicării. Numele St. Paul l-a dobândit de la Școala de Fete cu același nume din Hammersmith, Londra. Între anii 1905-1934, compozitorul și-a desfășurat activitatea didactică în școala mai sus- amintită, perioadă în care s-a construit și un studio izolat fonic în respectiva instituție. Datorită acestui fapt, Holst, simțindu-se recunoscător a intitulat suita după numele școlii. 
Cea de-a doua lucrare a serii este dedicată tot ansamblului de coarde. Cu toate că este o lucrare din perioada timpurie de creație, Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20 a lui Edward Elgar este una dintre puținele creații de care compozitorul a fost pe deplin mulțumit. Exigent cu sine însuși, Elgar afirma odinioară faptul că lucrările compuse până la această serenadă, sunt doar niște experimente muzicale. 
 Lucrarea intitulată Variațiunile „Enigma", op. 36, a fost compusă de Elgar la finele secolului al XIX-lea și cuprinde 14 variațiuni pe o temă dată. Compozitorul a dedicat lucrarea prietenilor din anturajul său, astfel încât fiecare schiță variațională creionează o cunoștință apropiată. De-a lungul discursului sonor sunt portretizați soția sa, Alice, prieteni apropiați ai cuplului, și chiar Elgar însuși.
Dirijorul Ertüngealp Alpaslan și-a început studiile muzicale în orașul său natal, Istanbul, acolo unde a studiat pianul. Mai apoi a devenit licențiat al Academiei de Muzică „Franz Liszt" din Budapesta, unde a continuat studiul pianului și pe cel al artei dirijorale. În anul 2002, Alpaslan este câștigător al Competiției Internaționale de Dirijat „Dimitris Mitropoulos" din Atena, moment în care se afirmă ca dirijor. Activitatea sa profesională se desfășoară pe plan internațional, conducând orchestre renumite precum Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Athens State Symphony Orchestra, Saint Petersburg Philharmonic Orchestra. 
Accesul în sala de spectacol se face în conformitate cu hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor, și anume toți spectatorii trebuie să prezinte certificatul digital care să ateste fie vaccinarea cu schema completă (și să fi trecut cel puțin 10 zile de la rapel sau doza unică, în cazul vaccinului J&J), fie trecerea prin infecția cu Sars-CoV-2, și să se găsească în intervalul 10-180 de zile de la data confirmării.
Capacitatea sălii de concerte este limitată în această perioadă la 50% din capacitatea sa totală.
Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Utopium Oradea, Zile și Nopți Oradea. 
Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare la Agenția Filarmonicii de Stat Oradea și pe platforma bilete.ro, la adresa: https://www.bilete.ro/concert-simfonic-enigma-britanica/.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 22:33:56 Ora standard a Europei de Est