Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Enigma britanică

Filarmonica de Stat

Enigma britanică

Joi, 21 octombrie 2021, ora 19.00, Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea vă invită la un concert de muzică britanică, în cadrul căruia vor fi prezentate lucrările :St. Paul's Suite pentru orchestră de coarde, op. 29 de Gustav Holst, Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20 și Variațiunile „Enigma", op. 36 de Edward Elgar, sub bagheta maestrului Alpaslan Ertüngealp.

St. Paul's Suite pentru orchestră de coarde, op. 29 de Gustav Holst este o lucrare dedicată instrumentelor cu coarde, publicată în anul 1922; finalizată cu aproape un deceniu înainte, aceasta a suferit numeroase modificări până la data publicării. Numele St. Paul l-a dobândit de la Școala de Fete cu același nume din Hammersmith, Londra. Între anii 1905-1934, compozitorul și-a desfășurat activitatea didactică în școala mai sus- amintită, perioadă în care s-a construit și un studio izolat fonic în respectiva instituție. Datorită acestui fapt, Holst, simțindu-se recunoscător a intitulat suita după numele școlii. 
Cea de-a doua lucrare a serii este dedicată tot ansamblului de coarde. Cu toate că este o lucrare din perioada timpurie de creație, Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20 a lui Edward Elgar este una dintre puținele creații de care compozitorul a fost pe deplin mulțumit. Exigent cu sine însuși, Elgar afirma odinioară faptul că lucrările compuse până la această serenadă, sunt doar niște experimente muzicale. 
 Lucrarea intitulată Variațiunile „Enigma", op. 36, a fost compusă de Elgar la finele secolului al XIX-lea și cuprinde 14 variațiuni pe o temă dată. Compozitorul a dedicat lucrarea prietenilor din anturajul său, astfel încât fiecare schiță variațională creionează o cunoștință apropiată. De-a lungul discursului sonor sunt portretizați soția sa, Alice, prieteni apropiați ai cuplului, și chiar Elgar însuși.
Dirijorul Ertüngealp Alpaslan și-a început studiile muzicale în orașul său natal, Istanbul, acolo unde a studiat pianul. Mai apoi a devenit licențiat al Academiei de Muzică „Franz Liszt" din Budapesta, unde a continuat studiul pianului și pe cel al artei dirijorale. În anul 2002, Alpaslan este câștigător al Competiției Internaționale de Dirijat „Dimitris Mitropoulos" din Atena, moment în care se afirmă ca dirijor. Activitatea sa profesională se desfășoară pe plan internațional, conducând orchestre renumite precum Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Athens State Symphony Orchestra, Saint Petersburg Philharmonic Orchestra. 
Accesul în sala de spectacol se face în conformitate cu hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor, și anume toți spectatorii trebuie să prezinte certificatul digital care să ateste fie vaccinarea cu schema completă (și să fi trecut cel puțin 10 zile de la rapel sau doza unică, în cazul vaccinului J&J), fie trecerea prin infecția cu Sars-CoV-2, și să se găsească în intervalul 10-180 de zile de la data confirmării.
Capacitatea sălii de concerte este limitată în această perioadă la 50% din capacitatea sa totală.
Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Utopium Oradea, Zile și Nopți Oradea. 
Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare la Agenția Filarmonicii de Stat Oradea și pe platforma bilete.ro, la adresa: https://www.bilete.ro/concert-simfonic-enigma-britanica/.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:46:11 Ora de vară a Europei de Est