Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Concurs județean de creație artistico-plastică pentru preșcolari

Joi, la Biserica din Sânmartin

Concurs județean de creație artistico-plastică pentru preșcolari

„Lăsați copiii să vină la mine!” „Dacă dai, devii bogat!” ”Dăruiește și vei dobândi!” „Dacă vrei să faci lucruri mari, trebuie să rămâi mic”, „Îngerași printre sfinți”...
Caut un motto potrivit la întâmplarea minunată de joi (9 aprilie 2009), de la Biserica Ortodoxă din Sânmartin. Înclin să cred că ultima variantă e cea mai sugestivă..

  Îngerași printre sfinți... în biserică  
 Joi, Biserica din Sânmartin (județul Bihor) a cunoscut bucuria și înălțarea pe care ți le dau copiii prin curățenia lor sufletească, siceritate, naivitate și dăruire. În Casa Domnului, copiii au fost ca niște îngerași care au venit să dăruiască din lumina lor interioară, dar și să ia lumină dumnezeiască într-un loc sfânt. Înarmați cu pensulă, acuarele, carioca, lipici, bizarcă sau condei, foarfecă, mașină de făcut tăiței ..., copii din cinci grădinițe (Grădinițele nr. 44 și 25 din Oradea, din Cihei, Cordău și Sânmartin) însoțiți de o armată de educatoare (și directoare), au venit să se întreacă la un concurs județean de creație artistico-plastică, intitulat „Coșul cu ouă al iepurașului”.
 Pe o astfel de temă generoasă și actuală, fiecare a dat frâu liber imaginației în cadrul atelierului său de creație. În atelierele celor de la Grădinița nr. 44, mașina de făcut tăiței fusese programată să producă „iarbă”. La mese, se muncea din greu la confecționat felicitări, coșulețe și tablouri de Paște, aranjamente cu felicitări, coșuleț cu ouă din polistiren și lemn, decorate măiestrit, precum și iepurași. Echipa era formată din 15 copii, trei educatoare și o directoare (Mariana Vereș). În partea opusă, suverani erau cei 25 de copii de la Grădinița 25 (însoțiți de opt educatoare și o directoare - Mărioara Ile). La cinci mese, micii artiști se concentraseră să confecționeze și să decoreze coșulețe pentru ouă, să picteze ouă și iepurași, iar în coșuri, sub ouă, au așezat iarbă-iarbă proaspătă. Alături, la două mese, își aveau tabăra lor de creație reprezentanții grădinițelor din Cihei și Cordău, câte trei copii, însoțiți de educatoarele Daciana Hoduț și Camelia Floroiu. Cei din Cihei au adus cu ei nu numai ouă, dar și un... „cocoș” (cuminte). În aripa de la intrare, în flancul stâng, se postaseră preșcolarii din  Sânmatin, câtă frunză și iarbă (30 de concurenți, plus 16 artiști pentru sceneta „Ajutați-i pe părinți”, însoțiți de zece educatoare: Irina Ormenișan, Mihaela Pintea, Livia Bondar, Simona Moza, Șerfezi Erika, Andreia Damian, Nadia Ghiman și Laura Chiș, în frunte cu Aurelia Rogojan și Aurina Man – coordonatorii de proiect, Andreia Damian devenise marele Rilă Iepurilă cel poznaș care se plimba de colo-colo, dându-le o mână de ajutor concurenților. În flancul drept era „tribuna centrală” pentru părinți, frați și bunici. După cum vă spuneam, cei de-ai casei au aliniat 30 de concurenți, unu și unu. În cadrul unui atelier se încondeiau ouă. Trei copii ucenici (Iuliana Lupuț, David Popescu și Remus Tirla) încondeiau ouă, alături de Eugenia Pop, bunica lui Remus. O încondeiere veritabilă, dar nu cu pensula și acuarelele sau carioca, ci cu acel condei special numit bizarcă. Alături, colegii de atelier confecționau ghirlande, puișori și iepurași, după care puișorii ajungeau în cuib, iar cuibul în pom. În celelalte ateliere, se decorau ouă cu pensula, acuarelele sau carioca, se confecționau coșulețe, fluturași și mămăruțe...
O lume minunată!
 „O lume minunată, copii frumoși și creativi”... vorba dnei inspector Voichița Vancu. Micii artiști se jucau și îmbinau în chip măiestrit simboluri ale Sfintei Sărbători a Paștelui, făcând risipă de imaginație și dăruire. Toate lucrările lor au fost premiate și expuse spre a fi admirate. Spre bucuria și liniștea truditorilor, cei mari, organizatori și invitați, au fost la înălțime, felicitându-i pe micii designeri. Gazdele (preoții părinți Ioan și Alin Pășcuță - tatăl și fiul) și organizatorii (Grădinița din Sânmartin, cu cei doi coordonatori: ed. Aurelia Rogojan și Aurina Man și fundația „Sfântul Ioan Botezătorul” -  președinte, preot Alin Pășcuța) s-au bucurat mult văzând că la manifestarea lor au fost onorați de distinși invitați, precum: Ștefan Seremi, Lucian Popuș – primarul comunei Sânmartin, Crăciun Parasca, Voichița Vancu - inspector școlar de specialitate, Mariana Jurca și Delia Rogojan (director și director adjunct ai școlii din localitate), precum și Ileana Vlad (fost dascăl, 40 de ani) – pictor de icoane pe sticlă...
 Întâmplarea minunată de la Sânmartin merită să devină tradiție, la care să fie invitați preșcolari din întreg județul. Ceea ce s-a vrut s-a și realizat, iar gazdele și organizatorii merită toate laudele, precum și nota maximă!
 Ileana Vlad – dascăl și pictor
 Ileana Vlad, născută în Betfia, a slujit învățământul o viață, simțindu-se și trăind ca un apostol pentru elevii săi, cărora le-a dăruit lumina slovelor și căldura sa sufletească, le-a insuflat încredere în forțele proprii, ajutându-i să crească demni și încrezători în bine, frumos și adevăr. Cu același dar și har și-a educat propriii copii, în cultul muncii, cinstei și onoarei. Și toți au ajuns învățați și realizați. Cele trei fete, cu facultate, sunt prin Italia, la Milano, creatoare de modă, în Dubai și la București, iar băiatul e student, la engleză-germană. Și lui îi place cartea... și poezia.
 Cât a fost la catedră, dăscălița a adunat materiale cât pentru zece cărți, dar a scris doar una, fiind „electrizată” de pasiunea pictatului de icoane, meșteșug pe care l-a furat de la fiica sa. A scris un îndrumător pentru dascăli – „Suntem mici, dar mari artiști” (un ghid care cuprinde modele de piese de teatru, scenarii, monolog, recital și montaj... pentru activități extrașcolare și serbări școlare). De trei ani e în pensie, dar de 13 ani pictează icoane pe sticlă. La manifestarea de la biserică, avea expuse doar 21 de icoane, pentru că 24 tocmai fuseseră încredințate dnei consilier cultural Anca Popescu Rațiu să le expună la Gyula (în Ungaria); multe altele le-a dăruit și pot fi admirate în bisericile din Betfia, Felcheriu, Ceica, Bucium, Dicănești, Haieu și Sânmartin...
 Ileana Vlad face parte din categoria dascălilor născuți, iar nu făcuți, apostoli ai neamului, care fac cinste profesiei de luminători și binefăcători ai sufletelor celor mici, dar nu numai.
 Sărut mâna și mulțumiri, distinsă doamnă dăscăliță! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concurs județean de creație artistico-plastică pentru preșcolari.   

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 12:31:07 Ora de vară a Europei de Est