Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Concurs județean de creație artistico-plastică pentru preșcolari

Joi, la Biserica din Sânmartin

Concurs județean de creație artistico-plastică pentru preșcolari

„Lăsați copiii să vină la mine!” „Dacă dai, devii bogat!” ”Dăruiește și vei dobândi!” „Dacă vrei să faci lucruri mari, trebuie să rămâi mic”, „Îngerași printre sfinți”...
Caut un motto potrivit la întâmplarea minunată de joi (9 aprilie 2009), de la Biserica Ortodoxă din Sânmartin. Înclin să cred că ultima variantă e cea mai sugestivă..

  Îngerași printre sfinți... în biserică  
 Joi, Biserica din Sânmartin (județul Bihor) a cunoscut bucuria și înălțarea pe care ți le dau copiii prin curățenia lor sufletească, siceritate, naivitate și dăruire. În Casa Domnului, copiii au fost ca niște îngerași care au venit să dăruiască din lumina lor interioară, dar și să ia lumină dumnezeiască într-un loc sfânt. Înarmați cu pensulă, acuarele, carioca, lipici, bizarcă sau condei, foarfecă, mașină de făcut tăiței ..., copii din cinci grădinițe (Grădinițele nr. 44 și 25 din Oradea, din Cihei, Cordău și Sânmartin) însoțiți de o armată de educatoare (și directoare), au venit să se întreacă la un concurs județean de creație artistico-plastică, intitulat „Coșul cu ouă al iepurașului”.
 Pe o astfel de temă generoasă și actuală, fiecare a dat frâu liber imaginației în cadrul atelierului său de creație. În atelierele celor de la Grădinița nr. 44, mașina de făcut tăiței fusese programată să producă „iarbă”. La mese, se muncea din greu la confecționat felicitări, coșulețe și tablouri de Paște, aranjamente cu felicitări, coșuleț cu ouă din polistiren și lemn, decorate măiestrit, precum și iepurași. Echipa era formată din 15 copii, trei educatoare și o directoare (Mariana Vereș). În partea opusă, suverani erau cei 25 de copii de la Grădinița 25 (însoțiți de opt educatoare și o directoare - Mărioara Ile). La cinci mese, micii artiști se concentraseră să confecționeze și să decoreze coșulețe pentru ouă, să picteze ouă și iepurași, iar în coșuri, sub ouă, au așezat iarbă-iarbă proaspătă. Alături, la două mese, își aveau tabăra lor de creație reprezentanții grădinițelor din Cihei și Cordău, câte trei copii, însoțiți de educatoarele Daciana Hoduț și Camelia Floroiu. Cei din Cihei au adus cu ei nu numai ouă, dar și un... „cocoș” (cuminte). În aripa de la intrare, în flancul stâng, se postaseră preșcolarii din  Sânmatin, câtă frunză și iarbă (30 de concurenți, plus 16 artiști pentru sceneta „Ajutați-i pe părinți”, însoțiți de zece educatoare: Irina Ormenișan, Mihaela Pintea, Livia Bondar, Simona Moza, Șerfezi Erika, Andreia Damian, Nadia Ghiman și Laura Chiș, în frunte cu Aurelia Rogojan și Aurina Man – coordonatorii de proiect, Andreia Damian devenise marele Rilă Iepurilă cel poznaș care se plimba de colo-colo, dându-le o mână de ajutor concurenților. În flancul drept era „tribuna centrală” pentru părinți, frați și bunici. După cum vă spuneam, cei de-ai casei au aliniat 30 de concurenți, unu și unu. În cadrul unui atelier se încondeiau ouă. Trei copii ucenici (Iuliana Lupuț, David Popescu și Remus Tirla) încondeiau ouă, alături de Eugenia Pop, bunica lui Remus. O încondeiere veritabilă, dar nu cu pensula și acuarelele sau carioca, ci cu acel condei special numit bizarcă. Alături, colegii de atelier confecționau ghirlande, puișori și iepurași, după care puișorii ajungeau în cuib, iar cuibul în pom. În celelalte ateliere, se decorau ouă cu pensula, acuarelele sau carioca, se confecționau coșulețe, fluturași și mămăruțe...
O lume minunată!
 „O lume minunată, copii frumoși și creativi”... vorba dnei inspector Voichița Vancu. Micii artiști se jucau și îmbinau în chip măiestrit simboluri ale Sfintei Sărbători a Paștelui, făcând risipă de imaginație și dăruire. Toate lucrările lor au fost premiate și expuse spre a fi admirate. Spre bucuria și liniștea truditorilor, cei mari, organizatori și invitați, au fost la înălțime, felicitându-i pe micii designeri. Gazdele (preoții părinți Ioan și Alin Pășcuță - tatăl și fiul) și organizatorii (Grădinița din Sânmartin, cu cei doi coordonatori: ed. Aurelia Rogojan și Aurina Man și fundația „Sfântul Ioan Botezătorul” -  președinte, preot Alin Pășcuța) s-au bucurat mult văzând că la manifestarea lor au fost onorați de distinși invitați, precum: Ștefan Seremi, Lucian Popuș – primarul comunei Sânmartin, Crăciun Parasca, Voichița Vancu - inspector școlar de specialitate, Mariana Jurca și Delia Rogojan (director și director adjunct ai școlii din localitate), precum și Ileana Vlad (fost dascăl, 40 de ani) – pictor de icoane pe sticlă...
 Întâmplarea minunată de la Sânmartin merită să devină tradiție, la care să fie invitați preșcolari din întreg județul. Ceea ce s-a vrut s-a și realizat, iar gazdele și organizatorii merită toate laudele, precum și nota maximă!
 Ileana Vlad – dascăl și pictor
 Ileana Vlad, născută în Betfia, a slujit învățământul o viață, simțindu-se și trăind ca un apostol pentru elevii săi, cărora le-a dăruit lumina slovelor și căldura sa sufletească, le-a insuflat încredere în forțele proprii, ajutându-i să crească demni și încrezători în bine, frumos și adevăr. Cu același dar și har și-a educat propriii copii, în cultul muncii, cinstei și onoarei. Și toți au ajuns învățați și realizați. Cele trei fete, cu facultate, sunt prin Italia, la Milano, creatoare de modă, în Dubai și la București, iar băiatul e student, la engleză-germană. Și lui îi place cartea... și poezia.
 Cât a fost la catedră, dăscălița a adunat materiale cât pentru zece cărți, dar a scris doar una, fiind „electrizată” de pasiunea pictatului de icoane, meșteșug pe care l-a furat de la fiica sa. A scris un îndrumător pentru dascăli – „Suntem mici, dar mari artiști” (un ghid care cuprinde modele de piese de teatru, scenarii, monolog, recital și montaj... pentru activități extrașcolare și serbări școlare). De trei ani e în pensie, dar de 13 ani pictează icoane pe sticlă. La manifestarea de la biserică, avea expuse doar 21 de icoane, pentru că 24 tocmai fuseseră încredințate dnei consilier cultural Anca Popescu Rațiu să le expună la Gyula (în Ungaria); multe altele le-a dăruit și pot fi admirate în bisericile din Betfia, Felcheriu, Ceica, Bucium, Dicănești, Haieu și Sânmartin...
 Ileana Vlad face parte din categoria dascălilor născuți, iar nu făcuți, apostoli ai neamului, care fac cinste profesiei de luminători și binefăcători ai sufletelor celor mici, dar nu numai.
 Sărut mâna și mulțumiri, distinsă doamnă dăscăliță! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concurs județean de creație artistico-plastică pentru preșcolari.   

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 17 mai 2021