Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

„Utilizarea instrumentelor web 2.0 prin colaborare. Proiectele eTwimning”

Eveniment marca „TopFormalis”

„Utilizarea instrumentelor web 2.0 prin colaborare. Proiectele eTwimning”

Asociația pentru Educație și Formare „TopFormalis" din Oradea a organizat marți, 19 octombrie 2021,seminarul online cu tema „Utilizarea instrumentelor web 2.0 prin colaborare. Proiectele eTwimning".

Activitatea s-a adresat tuturor elevilor, studenților, părinților și profesorilor  și și-a propus să  prezinte participanților potențialul educativ și creativ al instrumentelor web 2.0 de învățare nonformale și să-i familiarizeze  cu noi metode, tehnici și situații nonformale folosite în cadrul proiectelor eTwinning. Seminarul a făcut parte din Proiectul „Clubul Prietenilor TopFormalis", ediția a VI-a, inclus în Calendarul Activităților Educaționale Județene al Inspectoratului Școlar Județean Bihor. La activitate au participat un număr de aproximativ 100 de persoane din mai multe județe ale țării , aceștia având posibilitatea să facă un schimb valoros de experiență cu formatoarea - prof. Sânziana Neșiu de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" din Oradea.
Prin utilizarea instrumentelor web 2.0 se pot dezvolta atât operaţiile de gândire convergentă care presupun căutarea şi găsirea unui răspuns simplu şi corect, cât și operaţiile de gândire divergentă prin care se ajunge la emiterea unor răspunsuri posibile, la o situaţie cu final deschis; ori la o gândire evaluatoare ce duce la anumite judecăţi în baza unor criterii implicite sau explicite. Astfel, se face apel la aptitudinile digitale creatoare ce ar presupune capacitatea de a elabora idei sau la gândirea critică care are la bază capacitatea de analiză, de interpretare şi de explorare. Folosirea instrumentelor web 2.0 în actul didactic și implicit în cadrul proiectelor eTwinning poate ajuta la dinamizarea procesului instructiv-educativ și la dezvoltarea abilităților de viață ale elevilor, atât de importante în contextul societății actuale.
În cadrul webinarului au fost prezentate următoarele aspecte :
*Platforma eTwinning, logare, creare profil personal, căutare parteneri, posibilități de formare personală (seminarii online, evenimente de formare, materiale autodidactice), avantaje, recunoaștere (națională, europeană)
*Definiția instrumentelor web 2.0, corelarea utilizării instrumentelor web 2.0 cu dezvoltarea competențelor digitale
*Exemple de învăţare  explorativă, learning by doing, prin prezentarea următoarelor instrumente web 2.0: Liveworksheets.com/ teste interactive, de dificultate diferită /
*lyricstraining.com/ folosirea muzicii în predarea limbilor moderne / 
*voki.com / personaje animate vorbitoare, avatar /
*jamboard.google.com, tabla albă interactivă, asociată unei întâlniri online
La finalul seminarului, toți participanții și-au exprimat entuziasmul referitor la relevanța informațiilor noi însușite, precum și disponibilitatea de a le aplica atât în activitățile didactice desfășurate on-line, cât și on-side, totul în beneficiul elevilor lor.
Prof. univ. dr. Valentin Blandul
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: „Utilizarea instrumentelor web 2.0 prin colaborare. Proiectele eTwimning”.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 10:33:18 Ora standard a Europei de Est