Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

S-a sărbătorit hramul Bisericii Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Astăzi, duminică, 24 octombrie,

S-a sărbătorit hramul Bisericii Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Astăzi, duminică, 24 octombrie 2021, părintele paroh Lele Dan, dimpreună cu părintele Laurențiu Lazăr, consilier al Episcopiei, slujitori ai sfântului altar, ne-au invitat la sărbătorirea hramului Bisericii Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

La săvârșirea Utreniei și a Sfintei Liturghii, i-au avut alături, întru sfântă și dumnezeiască slujire și pe părinții Bala Ioan și Toader Adrian; pentru ca la Taina Sfântului Maslu de mulțumire, soborul să sporească cu încă opt preoți: pr. arhimandrit Irineu, starețul Mănăstirii Ponor (județul Alba), părinții: Ioan Codorean, Bogdan Durgheu, Floricel Daina, Silviu Dobai, Nicolae Robotin, Tudor Bonce și Mirel Hrebe, precum și cu șapte cântăreți (Florin Vaida, Bogdan Radu, Sebastian Moț, Bogdan Lele, Daniel Mizău, Adrian Romaniuc și Petrică de la București). Cuvântul de învățătură  al sărbătorii avea să ne fie pus la suflet de către părintele arhimandrit Irineu, după săvârșirea Sfântului Maslu.
,,E o zi minunată astăzi"!
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Lele Dan avea să rostească totuși un cuvânt în care a subliniat faptul că în 28 octombrie a.c., se împlinesc 2 ani de când s-a început pictarea bisericii, dar că vor mai trece doi ani până să fie finalizată. Cu acest prilej, dorește să mulțumească pentru tot sprijinul primit din partea sponsorilor, care sunt mulți, familiei Ioan și Maria Pârcălab, casieriței Valeria Toma, domnului Calman Ionică, iar astăzi, în mod special, ,,doresc să-i mulțumesc doamnei profesor Loredana Pantea, care ne-a purtat, din nou, împreună cu membrii Corului ,,Ioan Iacob Românul", spre Patria Cerească și am simțit o binecuvântare a lui Dumnezeu prin cântările frumoase și răspunsurile la Sfânta Liturghie.
E o zi minunată astăzi, chiar dacă s-a răcit puțin; e frumos pentru că soarele vrea să ne încălzească sufletele. Câteva cuvinte, totuși, despre Sf. Evanghelie care s-a citit astăzi. Acea frumoasă minune pe care Mântuitorul o face celor doi demonizați din ținuturile Ghenizaretului, ținut cuprins de spaimă...
Așa zicem și noi astăzi: Doamne, coboară la noi! Vino, Doamne, în inimile noastre, în casele nostre, în biserică, în familiile noastre, și ne vezi frica și neputința, boala și deznădejdea care ne-au cuprins pe toți. Și dă-ne putere și sănătate, să le putem înfrunta pe toate...
Dacă suntem aici (și nu la spital sau bolnavi acasă), trebuie să mulțumim lui Dumnezeu că ne poartă de grijă și nu ne lasă nicio clipă!
Iubiții mei, e o vreme grea și tulbure, în care parcă ne depărtăm unii de alții. Nu trebuie să ne războim unii împotriva altora, nu trebuie să ne dușmănim, nu trebuie să ne urâm! Lăsați grija zilei de mâine în grija lui Dumnezeu", a conchis părintele paroh Lele Dan.
,,Păcatul cel mare este mândria, orgoliul"
La finele Sfântului Maslu, părintele arhimandrit Irineu ne-a reținut atenția cu o amplă prelegere, din care vă vom spicui câteva învățături.
,,Sfânta Evanghelie de astăzi  ne-a arătat deslușit de ce omul trebuie să treacă printr-o Golgota, prin suferință, necazuri...
Fiecare dintre noi suntem chinuiți de diavol.
Păcatul cel mai mare este mândria și orgoliul.
Numai credința în Iisus Hristos ne face liberi, slobozi. Ne face să căutăm Patria cea cerească. Astfel nimeni nu poate să fie liniștit în această lume plină de hățișuri și tufișuri, plină de rău. Pentru că omul zace în păcat. Aici e durerea omenească.
Mărturisiți-vă lui Dumnezeu să vă ierte păcatele. ,,Am greșit, îmi pre rău. Pomenește-mă, Doamne...
Iertați păcatele unii altora, ca și Iisus Hristos să vă ierte păcatele voastre. Fiți milostivi ca și Tatăl vostru din ceruri. Cu ce măsură dai, cu aceeași măsură primești înapoi.
Nimeni să nu se îngrijească de trup mai mult decât este necesar. Purtați grijă de sufletul vostru!
De vom trăi pentru Iisus Hristos vom trăi, de vom muri pentru Iisus Hristos vom muri. A lui făptură suntem.
Să vă rugați. Să țineți posturile, după rânduială, nu după inovație. Să vă mărturisiți părintelui.
Mulțumesc părinților care m-au chemat la Taina Sfântului Maslu! Vă mulțumesc dumneavoastră care ați avut atâta răbdare!
Să ne rugăm unii pentru alții; să ne rugăm pentru cei care sunt bolnavi", ne-a îndemnat părintele arhimandrit Irineu.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (52 de poze) în Galeria foto: S-a sărbătorit hramul Bisericii Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:27:10 Ora de vară a Europei de Est