Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

S-a sărbătorit hramul Bisericii Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Astăzi, duminică, 24 octombrie,

S-a sărbătorit hramul Bisericii Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Astăzi, duminică, 24 octombrie 2021, părintele paroh Lele Dan, dimpreună cu părintele Laurențiu Lazăr, consilier al Episcopiei, slujitori ai sfântului altar, ne-au invitat la sărbătorirea hramului Bisericii Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

La săvârșirea Utreniei și a Sfintei Liturghii, i-au avut alături, întru sfântă și dumnezeiască slujire și pe părinții Bala Ioan și Toader Adrian; pentru ca la Taina Sfântului Maslu de mulțumire, soborul să sporească cu încă opt preoți: pr. arhimandrit Irineu, starețul Mănăstirii Ponor (județul Alba), părinții: Ioan Codorean, Bogdan Durgheu, Floricel Daina, Silviu Dobai, Nicolae Robotin, Tudor Bonce și Mirel Hrebe, precum și cu șapte cântăreți (Florin Vaida, Bogdan Radu, Sebastian Moț, Bogdan Lele, Daniel Mizău, Adrian Romaniuc și Petrică de la București). Cuvântul de învățătură  al sărbătorii avea să ne fie pus la suflet de către părintele arhimandrit Irineu, după săvârșirea Sfântului Maslu.
,,E o zi minunată astăzi"!
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Lele Dan avea să rostească totuși un cuvânt în care a subliniat faptul că în 28 octombrie a.c., se împlinesc 2 ani de când s-a început pictarea bisericii, dar că vor mai trece doi ani până să fie finalizată. Cu acest prilej, dorește să mulțumească pentru tot sprijinul primit din partea sponsorilor, care sunt mulți, familiei Ioan și Maria Pârcălab, casieriței Valeria Toma, domnului Calman Ionică, iar astăzi, în mod special, ,,doresc să-i mulțumesc doamnei profesor Loredana Pantea, care ne-a purtat, din nou, împreună cu membrii Corului ,,Ioan Iacob Românul", spre Patria Cerească și am simțit o binecuvântare a lui Dumnezeu prin cântările frumoase și răspunsurile la Sfânta Liturghie.
E o zi minunată astăzi, chiar dacă s-a răcit puțin; e frumos pentru că soarele vrea să ne încălzească sufletele. Câteva cuvinte, totuși, despre Sf. Evanghelie care s-a citit astăzi. Acea frumoasă minune pe care Mântuitorul o face celor doi demonizați din ținuturile Ghenizaretului, ținut cuprins de spaimă...
Așa zicem și noi astăzi: Doamne, coboară la noi! Vino, Doamne, în inimile noastre, în casele nostre, în biserică, în familiile noastre, și ne vezi frica și neputința, boala și deznădejdea care ne-au cuprins pe toți. Și dă-ne putere și sănătate, să le putem înfrunta pe toate...
Dacă suntem aici (și nu la spital sau bolnavi acasă), trebuie să mulțumim lui Dumnezeu că ne poartă de grijă și nu ne lasă nicio clipă!
Iubiții mei, e o vreme grea și tulbure, în care parcă ne depărtăm unii de alții. Nu trebuie să ne războim unii împotriva altora, nu trebuie să ne dușmănim, nu trebuie să ne urâm! Lăsați grija zilei de mâine în grija lui Dumnezeu", a conchis părintele paroh Lele Dan.
,,Păcatul cel mare este mândria, orgoliul"
La finele Sfântului Maslu, părintele arhimandrit Irineu ne-a reținut atenția cu o amplă prelegere, din care vă vom spicui câteva învățături.
,,Sfânta Evanghelie de astăzi  ne-a arătat deslușit de ce omul trebuie să treacă printr-o Golgota, prin suferință, necazuri...
Fiecare dintre noi suntem chinuiți de diavol.
Păcatul cel mai mare este mândria și orgoliul.
Numai credința în Iisus Hristos ne face liberi, slobozi. Ne face să căutăm Patria cea cerească. Astfel nimeni nu poate să fie liniștit în această lume plină de hățișuri și tufișuri, plină de rău. Pentru că omul zace în păcat. Aici e durerea omenească.
Mărturisiți-vă lui Dumnezeu să vă ierte păcatele. ,,Am greșit, îmi pre rău. Pomenește-mă, Doamne...
Iertați păcatele unii altora, ca și Iisus Hristos să vă ierte păcatele voastre. Fiți milostivi ca și Tatăl vostru din ceruri. Cu ce măsură dai, cu aceeași măsură primești înapoi.
Nimeni să nu se îngrijească de trup mai mult decât este necesar. Purtați grijă de sufletul vostru!
De vom trăi pentru Iisus Hristos vom trăi, de vom muri pentru Iisus Hristos vom muri. A lui făptură suntem.
Să vă rugați. Să țineți posturile, după rânduială, nu după inovație. Să vă mărturisiți părintelui.
Mulțumesc părinților care m-au chemat la Taina Sfântului Maslu! Vă mulțumesc dumneavoastră care ați avut atâta răbdare!
Să ne rugăm unii pentru alții; să ne rugăm pentru cei care sunt bolnavi", ne-a îndemnat părintele arhimandrit Irineu.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (52 de poze) în Galeria foto: S-a sărbătorit hramul Bisericii Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 28 May 2023