Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ieri, a fost marcat Centenarul satului Livada de Bihor

Urmare a unei invitații de suflet lansate de ec. Ioan Chivari, fiu al satului,

Ieri, a fost marcat Centenarul satului Livada de Bihor

Domnul economist Ioan Chivari, fiu al satului Livada de Bihor, comuna Nojorid, a dat sfoară în țară, invitând fiii satului, marți, 26 octombrie 2021, la Biserica Ortodoxă din Livada, la ceas de sfântă sărbătoare (Praznicul Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir), pentru marcarea celor 100 de ani de la întemeierea satului.

Întemeiere, considerată de dl Ioan Chivari (cităm) drept ,,fructul aplicării    Reformei agrare din 1921, reformă inițiată de Regele Ferdinand, suveran al cărui nume așezarea l-a purtat până în 1945".
Parastas pentru pomenirea eroilor satului 
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de slujitorii sfântului altar, părinții Florian Traian Daina - tatăl și Floricel Cătălin Daina - fiul, iar la slujba parastasului de pomenire a eroilor satului li s-a alăturat și părintele protopop Simion Goga. Alături de enoriași, au participat invitați ai domnului Chivari Ioan, colegi de la ,,Vatra Românească", colegi de partid și mulți prieteni...
Părintele protopop avea să ne încânte cu un mesaj înălțător, ,,zguduitor, dar și liniștitor, în același timp, care s-a așternut în inimile noastre", după cum avea să aprecieze părintele Floricel. ,,Cât timp mai bate inima noastră în piept, lăsați-o să bată pentru Dumnezeu și pentru neamul românesc", a conchis părintele protopop, iar părintele Floricel Daina a mai adăugat la cele spuse faptul că ,,Livada a devenit un izvor de spiritualitate".
,,Este o binecuvântare să fim părtași la cea dintâi întâlnire a fiilor satului Livada"...
...avea să aprecieze inițiatorul și sufletul acestei manifestări, dl ec. Ioan Chivari.
Livada de Bihor s-a înființat în urma colonizării prin strămutare. De nevoite ce erau, aici și-au căutat rostul și și-au găsit împlinirea familii venite din Bratca, Ponoare, Lorău, Poieni (Cluj), din zona Beiușului și din multe alte sate din județul Bihor și din Cluj, la care s-au adăugat refugiați din satele românești rămase în Ungaria după trasarea graniței româno - ungare.
Suntem astăzi prezenți, aici, în sfântul locaș al Bisericii Ortodoxe pentru a marca 100 de ani de la înființarea satului și 81 de ani de la deportarea locuitorilor satului Livada de Bihor în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940.
Satul nostru este construit cu străzile dispuse asemeni razelor soarelui, punctul central fiind Biserica Ortodoxă".
Pentru o cunoaștere cât mai exactă a realităților acelor vremuri, vorbitorul s-a documentat de la surse istorice, făcând referire la legile acelor vremuri, la condițiile impuse pentru coloniști, la Legea colonizării, adoptată în iunie 1930; a făcut apoi referire la ,,drama celor 369 de ființe, care în 25.10.1940, în urma Dictatului de la Viena, au fost obligate de către autoritățile maghiare să părăsească satul în termen de 48 de ore, contrar reglementărilor Dictatului de la Viena care prevedea un termen de câteva luni". Și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, în anul 1969, Livada figura pe lista localităților care trebuiau să dispară, nemaifiind acordate autorizații de construcție. A venit însă vremea când și în Livada a răsărit soarele!
În 1971, un tânăr profesor de matematică, la vârsta de 25 de ani, avea să devină cel mai tânăr primar al comunei Nojorid, dar nu numai, un moment de cotitură și de devenire istorică a așezării. Cu economist Ioan Chivari la cârmă, a urmat o perioadă concretizată cu un program investițional fără precedent în urma căruia s-au construit: în 1973 o școală impunătoare cu 10 săli de clasă în Livada, în 1974, Biserica Ortodoxă, în anul 1972, magazinul sătesc, cu bufet, în anul 1980, o grădiniță cu trei săli de grupă, cu cantină; în anul 1981, bloc pentru medici, profesori, cu cabinete medicale la parter; în anul 1980, s-a construit Ștrandul termal din Livada; în 1985, blocuri pentru specialiștii din agricultură, cu 20 de apartamente și spații comerciale, iar la parter, magazin, cofetărie și frizerie; în anul 1980, a fost introdusă încălzirea centrală cu apă termală în biserică, la școală, în grădinițe, în apartamente, în spațiile comerciale, precum și la o parte a populației; în anul 1982, s-a asfaltat drumul Livada spre șoseaua națională; în anul 1972, s-au construit trotuare în întregul sat; în anul 1985, s-a construit cea mai mare stație din Europa pentru creșterea puietului de pește pe bază de apă termală; în anul 1984, s-a înființat o căpșunărie de 80 de hectare...
Despre unele realizări din mandatele tânărului primar Ioan Chivari a făcut vorbire, printre altele, și directorul școlii din acea perioadă, profesorul de fizică și viitorul senator Cornel Popa, devenit în timp un adevărat fiu al satului, chiar dacă își are rădăcinile în Sudrigiu, comuna Rieni.
Ca dascăl devenit politician, domnul senator a susținut cu legea în mână sau a făcut legi mai bune și pentru bihorenii săi de ieri și de azi...
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (51 de poze) în Galeria foto: Ieri, a fost marcat Centenarul satului Livada de Bihor.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 00:25:09 Ora de vară a Europei de Est