Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 decembrie 2021

1.Toți viitorii directori de școli care au optat pentru mai multe posturi la concursul din București, obligați să meargă fizic luni, la ora 14, la Liceul Jean Monnet, de către inspectoratul școlar. Asta deși Ministerul Educației permite ca întâlnirea să aibă loc on-line în plină pandemie

Toți viitorii directori de școli care au optat pentru mai multe posturi la concursul din București sunt obligați să meargă fizic, luni, 13 decembrie 2021, la ora 14.00, la Liceul Jean Monnet, de către inspectoratul școlar, pentru a-și alege școala pe care vor să o conducă. Instituția ignoră astfel posibilitatea ca ședința să aibă loc on-line, posibilitate comunicată și întărită chiar de Ministerul Educației printr-o adresă trimisă inspectoratelor școlare tot vineri.
Ședința de alegere a școlii pentru candidații la concursul de directori are loc în timp ce elevii Liceului „Jean Monnet” sunt la cursuri, tot cu prezență fizică, iar procedura internă a unității de învățământ prevede că toate persoanele care nu sunt angajate ale unității sunt considerate persoane străine, legitimate la punctul de pază, trecute în registru, iar paznicul păstrează cartea de identitate a persoanelor pe toată perioada vizitei acestora...
Potrivit procedurii operaționale nr. 28625/10.12.2021 privind organizarea și desfășurarea ședinței cu prezență în care sunt exprimate opțiunile candidaților care au fost declarați admiși pentru mai multe funcții/unități de învățământ emisă vineri de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, luni, 13 decembrie 2021, are loc ședința cu prezență fizică pentru exprimarea opțiunilor candidaților care au fost declarați admiși pentru mai multe funcții/unități de învățământ.

Ieri, a fost marcat Centenarul satului Livada de Bihor

Urmare a unei invitații de suflet lansate de ec. Ioan Chivari, fiu al satului,

Ieri, a fost marcat Centenarul satului Livada de Bihor

Domnul economist Ioan Chivari, fiu al satului Livada de Bihor, comuna Nojorid, a dat sfoară în țară, invitând fiii satului, marți, 26 octombrie 2021, la Biserica Ortodoxă din Livada, la ceas de sfântă sărbătoare (Praznicul Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir), pentru marcarea celor 100 de ani de la întemeierea satului.

Întemeiere, considerată de dl Ioan Chivari (cităm) drept ,,fructul aplicării    Reformei agrare din 1921, reformă inițiată de Regele Ferdinand, suveran al cărui nume așezarea l-a purtat până în 1945".
Parastas pentru pomenirea eroilor satului 
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de slujitorii sfântului altar, părinții Florian Traian Daina - tatăl și Floricel Cătălin Daina - fiul, iar la slujba parastasului de pomenire a eroilor satului li s-a alăturat și părintele protopop Simion Goga. Alături de enoriași, au participat invitați ai domnului Chivari Ioan, colegi de la ,,Vatra Românească", colegi de partid și mulți prieteni...
Părintele protopop avea să ne încânte cu un mesaj înălțător, ,,zguduitor, dar și liniștitor, în același timp, care s-a așternut în inimile noastre", după cum avea să aprecieze părintele Floricel. ,,Cât timp mai bate inima noastră în piept, lăsați-o să bată pentru Dumnezeu și pentru neamul românesc", a conchis părintele protopop, iar părintele Floricel Daina a mai adăugat la cele spuse faptul că ,,Livada a devenit un izvor de spiritualitate".
,,Este o binecuvântare să fim părtași la cea dintâi întâlnire a fiilor satului Livada"...
...avea să aprecieze inițiatorul și sufletul acestei manifestări, dl ec. Ioan Chivari.
Livada de Bihor s-a înființat în urma colonizării prin strămutare. De nevoite ce erau, aici și-au căutat rostul și și-au găsit împlinirea familii venite din Bratca, Ponoare, Lorău, Poieni (Cluj), din zona Beiușului și din multe alte sate din județul Bihor și din Cluj, la care s-au adăugat refugiați din satele românești rămase în Ungaria după trasarea graniței româno - ungare.
Suntem astăzi prezenți, aici, în sfântul locaș al Bisericii Ortodoxe pentru a marca 100 de ani de la înființarea satului și 81 de ani de la deportarea locuitorilor satului Livada de Bihor în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940.
Satul nostru este construit cu străzile dispuse asemeni razelor soarelui, punctul central fiind Biserica Ortodoxă".
Pentru o cunoaștere cât mai exactă a realităților acelor vremuri, vorbitorul s-a documentat de la surse istorice, făcând referire la legile acelor vremuri, la condițiile impuse pentru coloniști, la Legea colonizării, adoptată în iunie 1930; a făcut apoi referire la ,,drama celor 369 de ființe, care în 25.10.1940, în urma Dictatului de la Viena, au fost obligate de către autoritățile maghiare să părăsească satul în termen de 48 de ore, contrar reglementărilor Dictatului de la Viena care prevedea un termen de câteva luni". Și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, în anul 1969, Livada figura pe lista localităților care trebuiau să dispară, nemaifiind acordate autorizații de construcție. A venit însă vremea când și în Livada a răsărit soarele!
În 1971, un tânăr profesor de matematică, la vârsta de 25 de ani, avea să devină cel mai tânăr primar al comunei Nojorid, dar nu numai, un moment de cotitură și de devenire istorică a așezării. Cu economist Ioan Chivari la cârmă, a urmat o perioadă concretizată cu un program investițional fără precedent în urma căruia s-au construit: în 1973 o școală impunătoare cu 10 săli de clasă în Livada, în 1974, Biserica Ortodoxă, în anul 1972, magazinul sătesc, cu bufet, în anul 1980, o grădiniță cu trei săli de grupă, cu cantină; în anul 1981, bloc pentru medici, profesori, cu cabinete medicale la parter; în anul 1980, s-a construit Ștrandul termal din Livada; în 1985, blocuri pentru specialiștii din agricultură, cu 20 de apartamente și spații comerciale, iar la parter, magazin, cofetărie și frizerie; în anul 1980, a fost introdusă încălzirea centrală cu apă termală în biserică, la școală, în grădinițe, în apartamente, în spațiile comerciale, precum și la o parte a populației; în anul 1982, s-a asfaltat drumul Livada spre șoseaua națională; în anul 1972, s-au construit trotuare în întregul sat; în anul 1985, s-a construit cea mai mare stație din Europa pentru creșterea puietului de pește pe bază de apă termală; în anul 1984, s-a înființat o căpșunărie de 80 de hectare...
Despre unele realizări din mandatele tânărului primar Ioan Chivari a făcut vorbire, printre altele, și directorul școlii din acea perioadă, profesorul de fizică și viitorul senator Cornel Popa, devenit în timp un adevărat fiu al satului, chiar dacă își are rădăcinile în Sudrigiu, comuna Rieni.
Ca dascăl devenit politician, domnul senator a susținut cu legea în mână sau a făcut legi mai bune și pentru bihorenii săi de ieri și de azi...
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (51 de poze) în Galeria foto: Ieri, a fost marcat Centenarul satului Livada de Bihor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 19 ianuarie 2022