Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Ieri, a fost marcat Centenarul satului Livada de Bihor

Urmare a unei invitații de suflet lansate de ec. Ioan Chivari, fiu al satului,

Ieri, a fost marcat Centenarul satului Livada de Bihor

Domnul economist Ioan Chivari, fiu al satului Livada de Bihor, comuna Nojorid, a dat sfoară în țară, invitând fiii satului, marți, 26 octombrie 2021, la Biserica Ortodoxă din Livada, la ceas de sfântă sărbătoare (Praznicul Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir), pentru marcarea celor 100 de ani de la întemeierea satului.

Întemeiere, considerată de dl Ioan Chivari (cităm) drept ,,fructul aplicării    Reformei agrare din 1921, reformă inițiată de Regele Ferdinand, suveran al cărui nume așezarea l-a purtat până în 1945".
Parastas pentru pomenirea eroilor satului 
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de slujitorii sfântului altar, părinții Florian Traian Daina - tatăl și Floricel Cătălin Daina - fiul, iar la slujba parastasului de pomenire a eroilor satului li s-a alăturat și părintele protopop Simion Goga. Alături de enoriași, au participat invitați ai domnului Chivari Ioan, colegi de la ,,Vatra Românească", colegi de partid și mulți prieteni...
Părintele protopop avea să ne încânte cu un mesaj înălțător, ,,zguduitor, dar și liniștitor, în același timp, care s-a așternut în inimile noastre", după cum avea să aprecieze părintele Floricel. ,,Cât timp mai bate inima noastră în piept, lăsați-o să bată pentru Dumnezeu și pentru neamul românesc", a conchis părintele protopop, iar părintele Floricel Daina a mai adăugat la cele spuse faptul că ,,Livada a devenit un izvor de spiritualitate".
,,Este o binecuvântare să fim părtași la cea dintâi întâlnire a fiilor satului Livada"...
...avea să aprecieze inițiatorul și sufletul acestei manifestări, dl ec. Ioan Chivari.
Livada de Bihor s-a înființat în urma colonizării prin strămutare. De nevoite ce erau, aici și-au căutat rostul și și-au găsit împlinirea familii venite din Bratca, Ponoare, Lorău, Poieni (Cluj), din zona Beiușului și din multe alte sate din județul Bihor și din Cluj, la care s-au adăugat refugiați din satele românești rămase în Ungaria după trasarea graniței româno - ungare.
Suntem astăzi prezenți, aici, în sfântul locaș al Bisericii Ortodoxe pentru a marca 100 de ani de la înființarea satului și 81 de ani de la deportarea locuitorilor satului Livada de Bihor în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940.
Satul nostru este construit cu străzile dispuse asemeni razelor soarelui, punctul central fiind Biserica Ortodoxă".
Pentru o cunoaștere cât mai exactă a realităților acelor vremuri, vorbitorul s-a documentat de la surse istorice, făcând referire la legile acelor vremuri, la condițiile impuse pentru coloniști, la Legea colonizării, adoptată în iunie 1930; a făcut apoi referire la ,,drama celor 369 de ființe, care în 25.10.1940, în urma Dictatului de la Viena, au fost obligate de către autoritățile maghiare să părăsească satul în termen de 48 de ore, contrar reglementărilor Dictatului de la Viena care prevedea un termen de câteva luni". Și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, în anul 1969, Livada figura pe lista localităților care trebuiau să dispară, nemaifiind acordate autorizații de construcție. A venit însă vremea când și în Livada a răsărit soarele!
În 1971, un tânăr profesor de matematică, la vârsta de 25 de ani, avea să devină cel mai tânăr primar al comunei Nojorid, dar nu numai, un moment de cotitură și de devenire istorică a așezării. Cu economist Ioan Chivari la cârmă, a urmat o perioadă concretizată cu un program investițional fără precedent în urma căruia s-au construit: în 1973 o școală impunătoare cu 10 săli de clasă în Livada, în 1974, Biserica Ortodoxă, în anul 1972, magazinul sătesc, cu bufet, în anul 1980, o grădiniță cu trei săli de grupă, cu cantină; în anul 1981, bloc pentru medici, profesori, cu cabinete medicale la parter; în anul 1980, s-a construit Ștrandul termal din Livada; în 1985, blocuri pentru specialiștii din agricultură, cu 20 de apartamente și spații comerciale, iar la parter, magazin, cofetărie și frizerie; în anul 1980, a fost introdusă încălzirea centrală cu apă termală în biserică, la școală, în grădinițe, în apartamente, în spațiile comerciale, precum și la o parte a populației; în anul 1982, s-a asfaltat drumul Livada spre șoseaua națională; în anul 1972, s-au construit trotuare în întregul sat; în anul 1985, s-a construit cea mai mare stație din Europa pentru creșterea puietului de pește pe bază de apă termală; în anul 1984, s-a înființat o căpșunărie de 80 de hectare...
Despre unele realizări din mandatele tânărului primar Ioan Chivari a făcut vorbire, printre altele, și directorul școlii din acea perioadă, profesorul de fizică și viitorul senator Cornel Popa, devenit în timp un adevărat fiu al satului, chiar dacă își are rădăcinile în Sudrigiu, comuna Rieni.
Ca dascăl devenit politician, domnul senator a susținut cu legea în mână sau a făcut legi mai bune și pentru bihorenii săi de ieri și de azi...
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (51 de poze) în Galeria foto: Ieri, a fost marcat Centenarul satului Livada de Bihor.

Trimite email
Tuesday, 28 November 2023

Poza zilei

Omulețul micilor agoriști

Din puțina zăpadă căzută, ieri, în lunea binecuvântată de Domnul, micii agoriști intreprinzători au făurit opere nemuritoare din preaplinul imaginației lor sclipitoare!
Acest omuleț face parte din colecția lor de aur!