Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnire cu dr. Bebe Mihăescu, specialist în sexologie

Joi, în cadrul „Zilelor școlii”

Întâlnire cu dr. Bebe Mihăescu, specialist în sexologie

Joi, 2 aprilie 2009, seria de evenimente organizate la Colegiul Național „Octavian Goga”, Marghita, a continuat cu întâlnirea cu dr. Bebe Mihăescu, specialist în sexologie.

 
Activitatea s-a desfășurat de-a lungul întregii zile și a vizat atât elevii, cât și cadrele didactice și părinții. Începând cu ora 11, elevii din clasele a XI și a XII-a s-au întâlnit cu domnul doctor, participând la o discuție liberă din care au aflat multe răspunsuri la întrebările care îi frământau. De la ora 15, domnul doctor s-a aflat în discuție cu elevii  claselor a IX-a și a X-a. Deși aparent aceleași, problemele lor au fost puțin diferite. Domnul doctor a insistat asupra necesității informării corecte asupra sexualității și asupra responsabilității care vine odată cu aceasta. În stilul caracteristic, domnul doctor a reușit să-i facă pe copii să-și învingă rușinea și a urmat o discuție antrenantă și plină de învățăminte. Ultima parte a zilei a fost dedicată profesorilor și părinților. Într-un limbaj academic și totuși pe înțelesul tuturor, domnul profesor a reușit să explice tuturor celor prezenți problemele specifice sexualității adolescenților. A urmat o discuție  antrenantă în care profesorii și părinții au abordat o serie de probleme cu care se confruntă copiii lor: protejarea copiilor de aspectele ce țin de abuzul emoțional, relațiile conflictuale dintre părinți, mecanismele fiziologice ale iubirii, influențarea relațiilor fizice prin practicarea sportului,  rolul activității fizice  în amânarea începerii vieții sexuale la adolescenți. Domnul doctor a insistat asupra faptului că rolul părinților este acela de a discuta cât mai deschis cu copiii lor  despre problema sexualității, începând cu vârste cât mai fragede, evident într-un mod adaptat vârstei. La vârsta adolescenței, interdicțiile nu fac decât să îi îndrepte și mai mult spre acest subiect, care și azi e considerat tabu. Este necesar ca părinții să-și rafineze metodele de influențare a comportamentului adolescenților pentru ca aceștia să urmeze soluțiile cele mai bune pentru ei în cunoștință de cauză.
„Sexul. PROadolescenții, îngerii, demenții”
Atât profesorii, cât mai ales părinții au fost extrem de încântați de această întâlnire care a fost urmată și de prezentarea cărții „Sexul. PROadolescenții, îngerii, demenții”. Cartea vorbește despre mecanismele gândirii tinerilor, despre soluțiile la problemele acestora, dar și soluții practice pentru părinți și educatori. Cartea a fost scrisă pornind de la e-mailurile și întâlnirile autorului cu sute de adolescenți.
Ziua aceasta atât de plină a fost încheiată cu promisiunea de a reveni în Marghita a domnului doctor Bebe Mihăescu, cu atât mai mult cu cât la acest colegiu va debuta un program de educație sexuală intitulat „Tineri învățați, tineri educați”, program cuprins în Calendarul activitaților extrașcolare 2009 aprobat de MECI. (Ileana Popescu)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:17:07 Ora de vară a Europei de Est