Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Administrația locală apreciază efortul investitorilor în dezvoltarea infrastructurii sociale

În ședința Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din 4 noiembrie

Administrația locală apreciază efortul investitorilor în dezvoltarea infrastructurii sociale

În ședința Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din 4 noiembrie, au fost analizate 54 de lucrări, din care 20 în comisia mare CMUAT și 34 în subcomisia operativă.

Fondul locativ al orașului Oradea este în continuă creștere, iar noile proiecte vin cu tot mai multe facilități pentru orădeni.
Locuințe colective și creșă
În acest sens, SC Compania de Construcții Rezidențiale AG SRL a solicitat avizul arhitectului-șef pentru construirea unui imobil de locuințe colective amplasat în zona intravilană a orașului Oradea, pe strada Ion Bradu nr. 2, din cartierul Nufărul.
Se propune construirea unui imobil de locuințe colective cu creșă la parterul blocului P1, cu regim de înălțime S+P+10E, bloc ce face parte dintr-un ansamblu de locuințe colective cu funcțiuni complementare.
Astfel, se propune amenajarea a 140 de apartamente cu 2 sau 3 camere pe 10 nivele și 147 de locuri de parcare, din care 30 de locuri de parcare sunt propuse la subsol și 117 locuri de parcare la sol. Apartamentelor li se vor aloca 140 locuri de parcare, iar grădiniței/creșei i se vor aloca 7 locuri de parcare.
Acest corp de clădire face parte din etapa I, etapă în care investitorul și-a asumat realizarea spațiului pentru creșă.
Aleile pietonale și trotuarul vor fi finisate cu pavaj de dale de beton antiderapant. Accesul în casa scării se va face atât pe latura de vest a clădirii cât și pe latura de est.
„Apreciem deschiderea investitorului vizavi de construirea unei creșe, deoarece este o chestiune de normalitate ca atunci când investești într-un cartier cu peste 800 de suflete să te gândești și la infrastructura socială pe care o oferi, nu doar la profitul proiectului. Este importantă asigurarea infrastructurii sociale de tipul serviciului creșă-grădiniță, deoarece aceste apartamente, în marea lor majoritate, sunt ocupate de către tineri și ne dorim să le punem la dispoziție cât mai multe servicii de acest fel", a precizat Arina Moș, viceprimarul municipiului Oradea.
Investitorul are în plan construirea a şase corpuri de clădire, cu locuinţe colective şi dotări de cartier.
Săli de evenimente și unități de cazare
SC Viladina Construcții SRL a solicitat aviz de oportunitate pentru o construcție mixtă, cu două săli de evenimente și unități de cazare, amenajare și creare accese și împrejmuire pe Calea Aradului din Oradea. Propunerea prevede amplasarea unui corp de clădire cu două săli de evenimente și 20 de unități de cazare.
Terenul face parte din intravilanul municipiului Oradea, având ca folosință actuală un teren arabil.
Proiectul propune amplasarea unui corp de clădire care va cuprinde două săli de evenimente pentru 200, respectiv 400 de persoane și 20 de unități de cazare, alei de circulație în incintă, 142 de locuri de parcare, spații verzi cu păstrarea reglementărilor la care se supune în prezent parcela studiată. Suprafața terenului este de 13.645 metri pătrați, suprafața construită propusă este de 2.350 metri pătrați, iar suprafața desfășurată propusă este de 3.150 metri pătrați.
„Terenul se află în zona funcțională UET, fiind necesară urbanizarea sa pentru a deveni construibil, iar avizul de oportunitate a fost necesar pentru demararea unei documentații de tip PUZ de urbanizare", a precizat arhitectul-şef al Primăriei Oradea, Radu Fortiş.
Ansamblu hotelier
Tot pe Calea Aradului, la nr 127/A și 127/A1, se va construi un ansamblu hotelier. În acest sens, Sc Archistuff Studio SRL a solicitat aviz CMUAT pentru construirea unei săli de evenimente și unități de cazare. Înălțimea maximă nu va depăși 28 de metri, regimul de înălțime fiind de 1-3S+P+5+1R/M.
Planul Urbanistic Zonal prevede două etape. Etapa 1 a fost reglementată în documentația depusă pentru ședința din data de 4 noiembrie, iar etapa a doua urmează să fie studiată printr-un nou PUZ, într-o etapă ulterioară.
Ansamblul este situat în zonă de urbanizare UET, dar se află sub incidența unui PUZ aprobat anterior. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:44:06 Ora de vară a Europei de Est