Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școală de Excelență pentru proiectul Climate Action

Școala Internațională Agora din Oradea

Școală de Excelență pentru proiectul Climate Action

Școala Internațională Agora din Oradea a fost premiată cu Școala de Excelență pentru proiectul Climate Action.

Doar 250 de școli la nivel global au fost recunoscute datorită muncii lor intense asupra educației climatice într-o abordare a întregii școli. Recunoașterea a fost acordată de Cartoon Network Climate Champions și Climate Action Project.
Cartoon Network Climate Champions este o inițiativă de conștientizare a schimbărilor climatice care își propune să inspire copiii să facă față provocărilor zilnice care, în mod colectiv, pot face o mare diferență pentru sănătatea planetei noastre. A fost dezvoltat în colaborare cu WWF, o organizație de mediu de renume mondial.
Climate Action Project este un proiect educațional gratuit, global, care a fost lansat de Take Action Global, o organizație nonprofit educațională cu sediul în SUA, care implică 2.700.000 de profesori și studenți din 146 de țări. Proiectul își propune să ajute studenții să învețe despre criza climatică în moduri autentice și să disemineze soluții online.
Școlile recunoscute și-au prezentat lucrările pentru anul trecut și au îndeplinit criterii ample, inclusiv un angajament la nivelul întregii școli față de educația climatică și soluțiile pentru elevi.
Sub îndrumarea doamnei profesor Monica Nistor, elevii de la  Agora International School s-au implicat alături de comunitatea globală de profesori și elevi în proiectul Climate Action Project. Astfel, elevii au aflat ce sunt schimbările climatice , cauzele acestora , efectele generate de acestea și apoi au răspuns provocărilor proiectului . Elevii au realizat desene tematice minunate, au creat în Minecraft soluții la stoparea schimbărilor climatice (case solare, mașini electrice, orașe smart) dar au participat si activ la actiunea globală Plant-ed, alăturându-se astfel unei comunități care ia măsuri concrete în această direcție. Credem că orice acțiune poate avea rezultate fructuoase, iar conștientizarea problemelor de mediu este un prim pas care apoi trebuie completat cu acțiuni concrete.
Cele 250 de școli de excelență ale Proiectului Climate Action selectate au fost anunțate pe 4 noiembrie 2021 în cadrul Zilei Climate Action Day, un eveniment anual live online la care au participat 250.000 de persoane la nivel global. Vorbitorii evenimentului au inclus HRM Prințul William, președintele James Alix Michel, Seychelles, Rick Davis, NASA, Matt Larsen-Daw, WWF, HRM Princess Esmeralda, Belgia, Juan Pablo Celis Garcia, Programul ONU pentru Mediu și alți lideri mondiali, cercetători climatici, și activiști.
Câștigătorii au fost anunțați de Dan Russell, actorul de voce din spatele mai multor personaje din serialul de succes global Cartoon Network The Amazing World of Gumball, și de Nandi Bushell, un muzician de 11 ani, un influencer și un susținător pasionat al climei.
Declarație HRM Prințul William „Avem nevoie de creativitatea tinerilor pentru a ne repara planeta. Avem nevoie de studenți să inventeze și să inoveze - să gândească dincolo de locul în care ne aflăm acum și să fie optimiști cu privire la viitorul nostru."
Declarație Koen Timmers, Climate Action Project: „Tinerii au capacitatea de a face mai mult decât să învețe despre schimbările climatice. Toți pot veni cu soluții, pot întreprinde acțiuni mici și pot inspira pe alții să-și schimbe stilul de viață. În cele din urmă, o schimbare a comportamentului elevilor și a mentalității societății va fi crucială pentru a rezolva criza."
Declarație Dr. Jennifer Williams, Climate Action Project: „Comunitatea noastră de educatori s-a reunit în sprijinul educației climatice pentru toți. Ne angajăm să ne asigurăm că studenții au acces la informații, idei și oportunități de a acționa pentru planetă și, astăzi, aceste școli de excelență deschid drumul pentru întreaga lume".
Monica Nistor
 
Vedeți AICI mai multe poze și filmulețe: https://padlet.com/mnistorbh/ClimateActionProject2021
 
Felicitări, doamna Monica!
Felicitări, agoriștilor!
Sunteți super, supra!
Aceasta este o nouă carte de vizită și un nou premiu (titlu)... de Excelență!
Cu prețuire,
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:37:31 Ora de vară a Europei de Est