Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

Inteligența artificială urmează să fie studiată în cadrul unor discipline noi, opționale, sau în module opționale la nivel de liceu, iar profesorii o vor îngloba în activitățile de predare, reiese dintr-un proiect de strategie națională pentru inteligență artificială, prezentat marți. Documentul, despre care ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a spus că urmează să fie adoptat la nivel de guvern până la sfârșitul anului, vorbește și despre instruirea profesorilor în domeniul IA, dar plasează cele mai multe activități educaționale la nivelul studiilor universitare.
Același document vorbește despre folosirea instrumentelor IA, la nivelul învățământului preuniversitar, pentru ,,evaluare automată a elevilor și a profesorilor”.
Pe lângă repere precum programul de guvernare sau PNRR, documentul folosește ca referință o serie de strategii elaborate până acum în domeniul tehnologiilor sau în domenii conexe, inclusiv SMART-Edu, strategia pentru digitalizarea educației 2021-2027, elaborată în 2020, dar redusă ulterior de la aproape 100 de pagini la doar câteva pagini în proiectul ,,România Educată”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 9-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România, alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

,,Public safety and the need for high social capital”, ediția a III-a

Conferinţa cu participare internaţională

,,Public safety and the need for high social capital”, ediția a III-a

Vineri, 5 noiembrie 2021, Centrul de Cercetare în Drept SARA/ SARA Law Research Center https://www.ccdsara.ro/ a organizat cea de-a III-a ediție a conferinţei „Siguranţa publică și nevoia de capital social ridicat"/,,Public safety and the need for high social capital"(conferință cu participare internațională).

Co-organizator al activității a fost Centrul Cultural Județean Arad, iar parteneri: Universitatea Agora din Oradea, Universitatea din Oradea, Academia de Ştiinţe Juridice din România, Asociaţia Română de Științe Penale, Asociația Criminaliștilor din România, Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Centrul Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere și Grupul Editorial Universul Juridic.
Manifestarea științifică se constituie ca activitate principală în cadrul proiectului cu același nume, finanțat de Consiliul Județean Arad, proiect coordonat de prof. univ. dr. habil Elena-Ana Iancu.
Lucrările au fost prezentate on-line, participarea și conectarea fiind permise fără taxă. Ca și la celelalte ediții, conferința s-a transmis în direct, dar fiind înregistrată, poate fi vizionată pe  https://www.youtube.com/watch?v=YcCKzTsiM54
Oficiile de deschidere și coordonare i-au revenit inițiatorului și responsabilului de proiect, prof. univ. dr. habil Elena-Ana Iancu, decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative, Universitatea Agora din municipiul Oradea, conducător de doctorat al Școlii doctorale de Drept din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza".
Din partea Consiliului Județean Arad a luat cuvântul domnul vicepreședinte Răzvan Cadar, care a apreciat proiectul, importanța și impactul proiectului, și și-a exprimat sprijinul și în viitor. Și fiindcă cu o zi înainte, în 4 noiembrie, a fost marcată Ziua profesiilor liberale în România (aflată la cea de-a XIV-a ediție), lucrările au fost deschise de domnul ing. ec. dr. senior partner Veridio Adrian Vascu, președinte de onoare, Uniunea Profesiilor Liberale din România, care a vorbit „Despre profesiile liberale în contextul actual".
Programul conferinței a fost structurat pe 15 paneluri, care au totalizat 83 de studii înscrise de cadre didactice, practicieni, doctoranzi, studenți, cercetători cu afiliere din 14 centre universitare din țară, Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea Agora din Oradea, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea din Oradea, Universitatea „Spiru-Haret", Universitatea Româno-Americană din București, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza", Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea „Vasile Goldiș" din Arad, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir" din București, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca, Universitatea ,,Ovidius" din Constanța, Universitatea „Titu Maiorescu" din București; din patru centre universitare din străinătate, University of Miskolc, Ungaria, UNINT University of the International Studies of Rome, Roma, Italia, University of Debrecen, Ungaria, University of Public Service,  Faculty of Law  Enforcement, Budapest, Ungaria; din patru asociații profesionale din țară, Asociația Criminaliștilor din România, Asociația Română de Științe penale, Societatea de Științe Juridice și Administrative, precum și Asociaţia pentru Prevenirea Malpraxisului Medical; o asociație profesională din străinătate, Hungarian Association of Criminal Law; cinci centre de cercetare: Centrul de cercetare în Drept SARA, Interdisciplinary Research Center for Alternative Conflict Solution and Dispute Resolution,  Alternative Conflict Solution and Dispute Resolution Working Committee of the Hungarian Academy of Sciences, Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Centrul Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere; un institut de cercetare din străinătate: Institute for Cyber Policy Studies, Israel; un institut de cercetare din țară, Institutul Oncologic ,,Prof. dr. Ion Chiricuța" din Cluj-Napoca, precum și din alte instituții importante: Direcția de Investigare și Combatere a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism  -  Serviciul Teritorial Oradea, Centrul de Excelență NATO în domeniul HUMINT din Oradea, Judecătoria Zalău, Spitalul Clinic C.F. Oradea, Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu", Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor, din școli: International School of Oradea, Școala Gimnazială Coroieni, Maramureș.
Tot ca roade ale acestei conferințe, urmează să fie realizate studii propuse de 14 doctoranzi cu afiliere în nouă școli doctorale: Școala doctorală de Drept, Universitatea ,,Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Școala doctorală de Drept a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza", Școala doctorală de Drept a Universității „Titu Maiorescu" din București, Marton Géza Doctoral School of Legal Studies University of Debrecen, Școala doctorală de Drept din cadrul Institutului de cercetări juridice „Acad. Andrei Rădulescu", Academia Română, Școala doctorală de Drept, Academia de Studii Economice București, Școala doctorală de Științe politice, Universitatea din București, Școala doctorală de Marketing, Academia de Studii Economice din București.
La finele ediției actuale, doamna prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu, fondatorul conferinței, a avansat sugestii pentru edițiile viitoare, lansând noi provocări și îndemnând viitorii participanți să se orienteze spre subiecte care să reliefeze mai pregnant relațiile dintre comunitățile academice, pentru a „sparge bariere", rezultate ale unor cutume instituționale, evidențiind, printre altele, faptul că ,,este benefic a sublinia dimensiunea umană și socială a cadrului didactic, atât în procesul de devenire a studenților noștri, cât și a comunităților locale în care trăim".
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (66 de poze) în Galeria foto: ,,Public safety and the need for high social capital”, ediția a III-a.

Trimite email
Wednesday, 4 October 2023