Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

,,Public safety and the need for high social capital”, ediția a III-a

Conferinţa cu participare internaţională

,,Public safety and the need for high social capital”, ediția a III-a

Vineri, 5 noiembrie 2021, Centrul de Cercetare în Drept SARA/ SARA Law Research Center https://www.ccdsara.ro/ a organizat cea de-a III-a ediție a conferinţei „Siguranţa publică și nevoia de capital social ridicat"/,,Public safety and the need for high social capital"(conferință cu participare internațională).

Co-organizator al activității a fost Centrul Cultural Județean Arad, iar parteneri: Universitatea Agora din Oradea, Universitatea din Oradea, Academia de Ştiinţe Juridice din România, Asociaţia Română de Științe Penale, Asociația Criminaliștilor din România, Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Centrul Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere și Grupul Editorial Universul Juridic.
Manifestarea științifică se constituie ca activitate principală în cadrul proiectului cu același nume, finanțat de Consiliul Județean Arad, proiect coordonat de prof. univ. dr. habil Elena-Ana Iancu.
Lucrările au fost prezentate on-line, participarea și conectarea fiind permise fără taxă. Ca și la celelalte ediții, conferința s-a transmis în direct, dar fiind înregistrată, poate fi vizionată pe  https://www.youtube.com/watch?v=YcCKzTsiM54
Oficiile de deschidere și coordonare i-au revenit inițiatorului și responsabilului de proiect, prof. univ. dr. habil Elena-Ana Iancu, decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative, Universitatea Agora din municipiul Oradea, conducător de doctorat al Școlii doctorale de Drept din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza".
Din partea Consiliului Județean Arad a luat cuvântul domnul vicepreședinte Răzvan Cadar, care a apreciat proiectul, importanța și impactul proiectului, și și-a exprimat sprijinul și în viitor. Și fiindcă cu o zi înainte, în 4 noiembrie, a fost marcată Ziua profesiilor liberale în România (aflată la cea de-a XIV-a ediție), lucrările au fost deschise de domnul ing. ec. dr. senior partner Veridio Adrian Vascu, președinte de onoare, Uniunea Profesiilor Liberale din România, care a vorbit „Despre profesiile liberale în contextul actual".
Programul conferinței a fost structurat pe 15 paneluri, care au totalizat 83 de studii înscrise de cadre didactice, practicieni, doctoranzi, studenți, cercetători cu afiliere din 14 centre universitare din țară, Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea Agora din Oradea, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea din Oradea, Universitatea „Spiru-Haret", Universitatea Româno-Americană din București, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza", Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea „Vasile Goldiș" din Arad, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir" din București, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca, Universitatea ,,Ovidius" din Constanța, Universitatea „Titu Maiorescu" din București; din patru centre universitare din străinătate, University of Miskolc, Ungaria, UNINT University of the International Studies of Rome, Roma, Italia, University of Debrecen, Ungaria, University of Public Service,  Faculty of Law  Enforcement, Budapest, Ungaria; din patru asociații profesionale din țară, Asociația Criminaliștilor din România, Asociația Română de Științe penale, Societatea de Științe Juridice și Administrative, precum și Asociaţia pentru Prevenirea Malpraxisului Medical; o asociație profesională din străinătate, Hungarian Association of Criminal Law; cinci centre de cercetare: Centrul de cercetare în Drept SARA, Interdisciplinary Research Center for Alternative Conflict Solution and Dispute Resolution,  Alternative Conflict Solution and Dispute Resolution Working Committee of the Hungarian Academy of Sciences, Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Centrul Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere; un institut de cercetare din străinătate: Institute for Cyber Policy Studies, Israel; un institut de cercetare din țară, Institutul Oncologic ,,Prof. dr. Ion Chiricuța" din Cluj-Napoca, precum și din alte instituții importante: Direcția de Investigare și Combatere a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism  -  Serviciul Teritorial Oradea, Centrul de Excelență NATO în domeniul HUMINT din Oradea, Judecătoria Zalău, Spitalul Clinic C.F. Oradea, Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu", Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor, din școli: International School of Oradea, Școala Gimnazială Coroieni, Maramureș.
Tot ca roade ale acestei conferințe, urmează să fie realizate studii propuse de 14 doctoranzi cu afiliere în nouă școli doctorale: Școala doctorală de Drept, Universitatea ,,Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Școala doctorală de Drept a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza", Școala doctorală de Drept a Universității „Titu Maiorescu" din București, Marton Géza Doctoral School of Legal Studies University of Debrecen, Școala doctorală de Drept din cadrul Institutului de cercetări juridice „Acad. Andrei Rădulescu", Academia Română, Școala doctorală de Drept, Academia de Studii Economice București, Școala doctorală de Științe politice, Universitatea din București, Școala doctorală de Marketing, Academia de Studii Economice din București.
La finele ediției actuale, doamna prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu, fondatorul conferinței, a avansat sugestii pentru edițiile viitoare, lansând noi provocări și îndemnând viitorii participanți să se orienteze spre subiecte care să reliefeze mai pregnant relațiile dintre comunitățile academice, pentru a „sparge bariere", rezultate ale unor cutume instituționale, evidențiind, printre altele, faptul că ,,este benefic a sublinia dimensiunea umană și socială a cadrului didactic, atât în procesul de devenire a studenților noștri, cât și a comunităților locale în care trăim".
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (66 de poze) în Galeria foto: ,,Public safety and the need for high social capital”, ediția a III-a.

Trimite email
sâmbătă, 12 octombrie 2024, 07:19:20 Ora de vară a Europei de Est