Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ambasadorul Belgiei, în vizită la Primăria Oradea

Astăzi, vineri,

Ambasadorul Belgiei, în vizită la Primăria Oradea

Viceprimarul municipiului Oradea, Arina Moș, a primit astăzi (vineri, 12 noiembrie 2021), vizita ambasadorului Belgiei în România, Philippe Benoit. La întrevedere a participat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Ambasadorul a sosit la Oradea însoțit de Ewoud Roes, șef adjunct al Misiunii Belgiene și de Alain Schodts, director executiv al BEROCC - Camera de Comerț Belgiano-Luxemburghezo-Româno-Moldovenească.   
Diplomatul s-a aflat pentru prima dată la Oradea și a ținut să remarce, în mod pozitiv, climatul investițional din Oradea și din județul Bihor.
„Companiile belgiene din județul Bihor sunt foarte mulțumite de colaborarea pe care o au cu autoritățile locale, dar și de cadrul investițional din județul Bihor. Suntem interesați de măsurile de stimulare a facilităților pentru investitori pe care autoritățile le au în vedere", a punctat Excelența Sa, Philippe Benoit. Observând interesul oaspeților belgieni în legătură cu abordările autorităților locale privind stimularea investițiilor, viceprimarul Arina Moș a subliniat parteneriatul de substanță dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, ce include măsuri de stimulare a dezvoltării industriale, în Oradea și județ.
„Orașul se transformă prin dezvoltarea continuă a infrastructurii de transport și a celorlalte infrastructuri de utilitate publică. De asemenea, Primăria Oradea are o serie de proiecte de regenerare urbană. Avem în vedere modernizarea infrastructurii sportive și cultural-educative, precum extinderea continuă a spațiilor verzi de calitate din oraș. Avem o infrastructură de parcuri industriale aflată în continuă extindere, iar Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, înființată de Primăria Oradea, a preluat administrarea și extinderea parcurilor industriale din județul Bihor. Ne propunem o dezvoltare integrată a orașului în contextul județean, prin parteneriatul strâns pe care Primăria Oradea îl are cu Consiliul Județean Bihor. Ne bucură prezența investițiilor belgiene în județul nostru, precum H.Essers și VPK Packaging, dar ne dorim să apară și altele, în viitorul apropiat. Mizăm pe sprijinul dumneavoastră, domnule ambasador, în acest sens", a transmis viceprimarul Arina Moș.
Delegația belgiană a remarcat inițiativa privind înființarea, de către Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, a unei companii aeriene. Oaspeții au fost interesați despre destinațiile aeriene avute în vedere de către Air Oradea. Președintele Ilie Bolojan a subliniat faptul că viitoarele destinații vor fi altele decât cele asigurate în prezent de către Ryanair.
„Oradea este motorul economic al județului Bihor. În Oradea sunt aproximativ 100.000 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă, împreună cu cele din zona metropolitană, două treimi din totalul locurilor de muncă din județ. În ultimii 10 ani, Oradea s-a dezvoltat în principal datorită dezvoltării sectorului industrial, ceea ce a crescut mult numărul locurilor de muncă dar, în același timp, a crescut presiunea în ceea ce privește salarizarea. În privința facilităților acordate investitorilor, aceștia sunt scutiți de impozitul pe proprietăți, dacă firmele se localizează în parcurile industriale, sau sunt scutiți de impozite pe proprietate dacă firmele construiesc clădiri de birouri pentru IT-iști, de la 5 la 10 ani. Dorim să realizăm o rețea de parcuri industriale și în județ, așa cum am creat și în Oradea.
Majoritatea proiectelor noastre europene sunt de infrastructură rutieră. Pe partea de sănătate, Primăria Oradea va realiza un spital nou, fiind vorba despre una dintre cele mai mari investiții din următorii ani, iar Consiliul Județean Bihor are în vedere un centru cultural, o sală de evenimente în Oradea, investiții în zonele turistice ale județului, zona montană, zona râurilor unde sunt peisaje mai spectaculoase.
În ce privește compania aeriană, am preluat un model pe care l-am întâlnit în Danemarca. Ne dorim să avem o legătură cât mai bună cu Bucureștiul, frecvențe mai bune, prețuri mai bune și dorim să ne conectăm cu hub-uri din Europa cum ar fi Munchen, posibil Roma sau Londra, care este o relație importantă pentru noi", a punctat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. Cu această ocazie, președintele Bolojan a subliniat încă o dată eforturile pe care administrația județeană le face pentru dezvoltarea județului, inclusiv prin investiții masive în infrastructura județeană de transport, atât în Zona Metropolitană Oradea, cât și în celelalte zone ale Bihorului.
Întrevederea de vineri de la Oradea dă premisele unor viitoare parteneriate concrete ale Municipiului Oradea și Județului Bihor cu comunități locale și regionale din Belgia. Se urmărește punerea în valoare în județul nostru a exemplelor de bune practici, ce pot fi identificate în „Țara bomboanelor de ciocolată". Răspunzând provocării lansate de viceprimarul Arina Moș și de președintele Ilie Bolojan, ambasadorul Belgiei s-a arătat dispus să intermedieze noi colaborări folositoare Oradiei și Bihorului, menite să sprijine planurile de dezvoltare enunțate de autoritățile locale din județul nostru.
La finalul întâlnirii, viceprimarul Arina Moș și președintele Ilie Bolojan i-au adresat ambasadorului Belgiei invitația de a reveni la Oradea, în primăvara anului viitor, ocazie cu care discuțiile ar putea fi purtate și în prezența reprezentanților mediului de afaceri. (B.P.)

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 00:01:18 Ora de vară a Europei de Est