Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 septembrie
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat. În urmă cu câteva minute, acesta a anunțat public: ,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”. ,,Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator”, a afirmat Cîmpeanu.
........................................
UPDATE Surse: Ligia Deca, consilier prezidențial, în cărți pentru ministerul Educației după demisia lui Cîmpeanu
,,Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, a continuat Sorin Cîmpeanu.
Demisia lui Cîmpeanu vine la 4 zile de la publicarea în pressone.ro a anchetei semnate de Emilia Șercan care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Astăzi, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților. De precizat că luni sunt programate principalele festivități care marchează începerea anului universitar.
Sorin Cîmpeanu iese prin demisie din al doilea mandat de ministru al Educației, pe care l-a început în decembrie 2020, în Guvernul Cîțu, ca membru PNL, și îl finalizează în Guvernul Ciucă, premierul fiind el însuși protagonistul unui scandal de plagiat. Cîmpeanu a mai deținut funcția de ministru al Educației în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 în Guvernul Ponta, fără afiliere politică la acea vreme.
Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu pe pagina de Facebook:
,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.
În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei ,,România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………
Am elaborat proiectele Legilor ,,România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

Între noii aleși, trei sunt bihoreni: Bogdan Pater, Bogdan Hodișan și Andrei Crăciun

Sâmbătă, în cadrul Congresului, Tineretul Național Liberal și-a ales noua echipă de conducere

Între noii aleși, trei sunt bihoreni: Bogdan Pater, Bogdan Hodișan și Andrei Crăciun

Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021, Tineretul Național Liberal și-a ales echipa de conducere la nivel național pentru următorii patru ani.

Congresul s-a desfășurat în regim online cu peste 550 de delegați. Delegația filialei TNL Bihor a fost formată din 21 de delegați (19 delegați aleși și doi delegați de drept). În urma votului exprimat, filiala TNL Bihor are trei reprezentați în noua echipă de conducere: Bogdan Pater, președinte al departamentului de comunicare și online, Bogdan Hodișan, președinte al clubului oamenilor de afaceri și Andrei Crăciun, membru al comisiei naționale de regulament.
Mara Mareș, președinte TNL: ,,Astăzi (sâmbătă - n.n.), începe un nou mandat la conducerea Tineretului Național Liberal, pentru mine și colegii din Generația Altfel.
Sunt convinsă că echipa noastră va reuși să livreze rezultate foarte bune în domeniile pe care le poate influența, și că ne vom adapta rapid la situațiile generate de evenimente pe care nu le controlăm.
Tineretul Național Liberal pornește la acest nou drum de la rezultatele bune ale precedentei echipe, și am convingerea că ceea ce este mai bun pentru TNL se află în viitor, și nu în trecut. Am toată încrederea în colegii mei, și știu că împreună vom da tot ceea ce avem mai bun României
".
Bogdan Pater, președinte al departamentului de comunicare și online: ,,De-a lungul timpului am folosit la nivelul Tineretului Național Liberal diferite hashtag-uri în comunicarea online, precum #Generația Libertății sau #Generația Altfel, iar acum este momentul să demonstrăm că acestea nu au fost simple lozinci.
Am folosit #Generația Libertății pentru că la momentul respectiv eram printre tinerii născuți după revoluție, din care mulți au ajuns acum în poziții importante de demnitar sau ales local. Avem peste 1.100 de tineri liberali care au fost aleși în 2020 la alegerile locale prin care putem să demonstrăm că socialismul nu funcționează și că singura cale de dezvoltare sustenabilă este creșterea investițiilor.
Folosim #Generația Altfel în prezent și în acești patru ani pe care îi avem în față trebuie să demonstrăm că putem într-adevăr face lucrurile altfel și în aceste poziții de responsabilitate, precum am văzut că putem la nivelul organizației noastre de tineret".
Bogdan Hodișan, președinte TNL Bihor și președinte al clubului oamenilor de afaceri: ,,Consider că inițiativa, spiritul întreprinzător, antreprenoriatul trebuie încurajate și susținute. Iar împreună cu tinerii oameni de afaceri îmi propun să căutăm soluții pentru dezvoltarea mediului privat, pe care să le putem implementa pe termen scurt și mediu".
Andrei Crăciun, președinte TNL Oradea și membru al comisiei naționale pentru regulament: ,,CNR reprezintă echilibrul structurii politice din cadrul Tineretului Național Liberal. Este vital să respectăm procedurile și regulile pentru a reuși să fim în primul rând cinstiți cu oamenii din jurul nostru dar și cu noi înșine. Sunt onorat să reprezint Bihorul în această comisie și vom face, împreună cu ceilalți colegi aleși, tot ceea ce ține de noi să luăm decizii înțelepte, obiective și corecte".
În urma desfășurării alegerilor, noua echipă de conducere este formată din următoarele persoane:
Președinte: Mara Mareș;
Secretar general: Octavian Oprea;
Prim-vicepreședinți: Codrin Lupu, Cosmin Ionuț Sava, Alexandru Gabriel Șerban, Kaczka Georgiana-Cristina;
Vicepreședinți: Balov Alexandru, Stroe Andra Sabrina, Mocanu Adrian Vasile Alexandru Lucian, Răduțoiu Robert Alexandru, Ștețco Gabriel Bogdan, Iordache Ioana, Bradea Andrei, Părduț Alexandru-Ștefan, Pașca Alexandra-Maria, Constantin Răzvan, Ionescu Mihai Sebastian, Săftiuc Bogdan-Paul, Țigănele Marius Sorin, Matei Claudiu, Țapu-Nazare Vlad George, Andrei Niculae;
Vicepreședinți regionali:Ioana Mihaela Marincaș (Nord Vest), Ionuț-Adrian Sîrbu (Vest), Doru Câplea (Sud Vest), Adrian Ionuț Chrian (Sud), Andrei Mihăilescu (Sud Est) Cezar-Gabriel Ciornei (Nord Est), Mircea Fărțilă (Centru), Petru Teodor Niculae (București-Ilfov);
Membri BEX: Dilv Alexandru Paul, Bianca Murgu, Bunescu Adnana Ida, Vișan Cătălin-Laurențiu, Banu Marius Alin, Cătălin Moldoveanu, Alina - Claudia Ciolan, Mititelu Eduard-Tatian, Lovin Mihai Silviu, Iancu Alina, Anghel Ovidiu, Brehuescu Victor-Marian, Iosif Catalin Ovidiu, Pavel Marius Cristian, Pantilimonescu Theodor, Cristian Piciorea;
Președintele Departamentului de Comunicare și Online: Pater Bogdan Cosmin;
Președintele Ligii Aleșilor Locali TNL: Moldovan Florin Cristian;
Președintele Clubului Oamenilor de Afaceri TNL: Hodișan Bogdan Florin;
Președintele Comisiei Naționale pentru Regulament: Tudose Ciprian;
Membrii Comisiei Naționale pentru Regulament: Dobocan Mircea, Cravă Ioan-Alexandru, Bumbeneci Ciprian, Șimon Sebastian Florin, Umbrarescu Stefan Emanuel, Ungureanu Mihail Emanuel, Giaca Nicolae, Crăciun Nicolae Andrei.

Trimite email

luni, 3 octombrie 2022