Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Între noii aleși, trei sunt bihoreni: Bogdan Pater, Bogdan Hodișan și Andrei Crăciun

Sâmbătă, în cadrul Congresului, Tineretul Național Liberal și-a ales noua echipă de conducere

Între noii aleși, trei sunt bihoreni: Bogdan Pater, Bogdan Hodișan și Andrei Crăciun

Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021, Tineretul Național Liberal și-a ales echipa de conducere la nivel național pentru următorii patru ani.

Congresul s-a desfășurat în regim online cu peste 550 de delegați. Delegația filialei TNL Bihor a fost formată din 21 de delegați (19 delegați aleși și doi delegați de drept). În urma votului exprimat, filiala TNL Bihor are trei reprezentați în noua echipă de conducere: Bogdan Pater, președinte al departamentului de comunicare și online, Bogdan Hodișan, președinte al clubului oamenilor de afaceri și Andrei Crăciun, membru al comisiei naționale de regulament.
Mara Mareș, președinte TNL: ,,Astăzi (sâmbătă - n.n.), începe un nou mandat la conducerea Tineretului Național Liberal, pentru mine și colegii din Generația Altfel.
Sunt convinsă că echipa noastră va reuși să livreze rezultate foarte bune în domeniile pe care le poate influența, și că ne vom adapta rapid la situațiile generate de evenimente pe care nu le controlăm.
Tineretul Național Liberal pornește la acest nou drum de la rezultatele bune ale precedentei echipe, și am convingerea că ceea ce este mai bun pentru TNL se află în viitor, și nu în trecut. Am toată încrederea în colegii mei, și știu că împreună vom da tot ceea ce avem mai bun României
".
Bogdan Pater, președinte al departamentului de comunicare și online: ,,De-a lungul timpului am folosit la nivelul Tineretului Național Liberal diferite hashtag-uri în comunicarea online, precum #Generația Libertății sau #Generația Altfel, iar acum este momentul să demonstrăm că acestea nu au fost simple lozinci.
Am folosit #Generația Libertății pentru că la momentul respectiv eram printre tinerii născuți după revoluție, din care mulți au ajuns acum în poziții importante de demnitar sau ales local. Avem peste 1.100 de tineri liberali care au fost aleși în 2020 la alegerile locale prin care putem să demonstrăm că socialismul nu funcționează și că singura cale de dezvoltare sustenabilă este creșterea investițiilor.
Folosim #Generația Altfel în prezent și în acești patru ani pe care îi avem în față trebuie să demonstrăm că putem într-adevăr face lucrurile altfel și în aceste poziții de responsabilitate, precum am văzut că putem la nivelul organizației noastre de tineret".
Bogdan Hodișan, președinte TNL Bihor și președinte al clubului oamenilor de afaceri: ,,Consider că inițiativa, spiritul întreprinzător, antreprenoriatul trebuie încurajate și susținute. Iar împreună cu tinerii oameni de afaceri îmi propun să căutăm soluții pentru dezvoltarea mediului privat, pe care să le putem implementa pe termen scurt și mediu".
Andrei Crăciun, președinte TNL Oradea și membru al comisiei naționale pentru regulament: ,,CNR reprezintă echilibrul structurii politice din cadrul Tineretului Național Liberal. Este vital să respectăm procedurile și regulile pentru a reuși să fim în primul rând cinstiți cu oamenii din jurul nostru dar și cu noi înșine. Sunt onorat să reprezint Bihorul în această comisie și vom face, împreună cu ceilalți colegi aleși, tot ceea ce ține de noi să luăm decizii înțelepte, obiective și corecte".
În urma desfășurării alegerilor, noua echipă de conducere este formată din următoarele persoane:
Președinte: Mara Mareș;
Secretar general: Octavian Oprea;
Prim-vicepreședinți: Codrin Lupu, Cosmin Ionuț Sava, Alexandru Gabriel Șerban, Kaczka Georgiana-Cristina;
Vicepreședinți: Balov Alexandru, Stroe Andra Sabrina, Mocanu Adrian Vasile Alexandru Lucian, Răduțoiu Robert Alexandru, Ștețco Gabriel Bogdan, Iordache Ioana, Bradea Andrei, Părduț Alexandru-Ștefan, Pașca Alexandra-Maria, Constantin Răzvan, Ionescu Mihai Sebastian, Săftiuc Bogdan-Paul, Țigănele Marius Sorin, Matei Claudiu, Țapu-Nazare Vlad George, Andrei Niculae;
Vicepreședinți regionali:Ioana Mihaela Marincaș (Nord Vest), Ionuț-Adrian Sîrbu (Vest), Doru Câplea (Sud Vest), Adrian Ionuț Chrian (Sud), Andrei Mihăilescu (Sud Est) Cezar-Gabriel Ciornei (Nord Est), Mircea Fărțilă (Centru), Petru Teodor Niculae (București-Ilfov);
Membri BEX: Dilv Alexandru Paul, Bianca Murgu, Bunescu Adnana Ida, Vișan Cătălin-Laurențiu, Banu Marius Alin, Cătălin Moldoveanu, Alina - Claudia Ciolan, Mititelu Eduard-Tatian, Lovin Mihai Silviu, Iancu Alina, Anghel Ovidiu, Brehuescu Victor-Marian, Iosif Catalin Ovidiu, Pavel Marius Cristian, Pantilimonescu Theodor, Cristian Piciorea;
Președintele Departamentului de Comunicare și Online: Pater Bogdan Cosmin;
Președintele Ligii Aleșilor Locali TNL: Moldovan Florin Cristian;
Președintele Clubului Oamenilor de Afaceri TNL: Hodișan Bogdan Florin;
Președintele Comisiei Naționale pentru Regulament: Tudose Ciprian;
Membrii Comisiei Naționale pentru Regulament: Dobocan Mircea, Cravă Ioan-Alexandru, Bumbeneci Ciprian, Șimon Sebastian Florin, Umbrarescu Stefan Emanuel, Ungureanu Mihail Emanuel, Giaca Nicolae, Crăciun Nicolae Andrei.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 15:01:20 Ora standard a Europei de Est