Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Acțiuni de prevenire a bullyingului școlar

Educație pentru siguranța în trafic a elevilor și

Acțiuni de prevenire a bullyingului școlar

Săptămâna trecută, la Școala Americano Română din Oradea, s-au desfășurat activități de educare a copiilor privind regulile de circulație, conduită preventivă și modul de comportare în trafic, atât ca pietoni, dar și atunci când sunt pe bicicletă sau trotinetă.

Pentru a învăța copiii despre prevenirea anumitor situații neplăcute în care ar putea fi implicați ca participanți la trafic, doamnele comisar-șef Indrieș Ioana și agent-șef adjunct Tuduce Anca, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, au organizat jocuri privind regulile specifice circulației rutiere, cu scopul asigurării siguranței elevilor, atât pe stradă, dar și în locurile de joacă amenajate în oraș. Dornici să învețe lucruri noi, elevii Școlii Americane au descifrat cuvinte „cheie" și au răspuns la întrebările adresate de cele două doamne cu privire la siguranța rutieră.
În cadrul acestor întâlniri au fost oferite informații utile cu privire la modul în care copiii se pot deplasa în siguranță pe bicicletă sau pe trotinetă, atât în parcuri, cât și pe pistele special amenajate din oraș, enumerându-se măsurile de protecție care se vor lua, atât pe parcursul zilei, precum și când se înserează. Copiii au fost învățați asupra comportamentului pe care este bine să îl aibă și atunci când sunt pietoni, li s-a arătat cum să traverseze corect strada marcată cu indicatoare rutiere sau marcată cu treceri pentru pietoni, dar și în lipsa acestora, să caute un loc potrivit pentru a trece strada, verificând cu atenție să nu treacă nici un autovehicul pentru o traversare în siguranță.
Totodată, elevii mai mari au vizionat câteva filmulețe educative cu privire la fenomenul de bullying, ca mod de începere a dezbaterii despre acest fenomen violent care se întâmplă tot mai frecvent în societatea actuală, mai ales printre copii. Au fost explicați termenii de „bullying" si „cyber-bullying", au fost prezentate modurile diferite de manifestare care pot provoca victimelor răni fizice sau emoționale. Elevii au fost învățați să recunoască manifestările concrete bullyingului și să acționeze pentru apărarea victimelor prin raportarea urgentă a acestor situații.
Cyberbullyingul este un fenomen de mare noutate care se manifestă mai ales de când se studiază în regim online, din cauza restricțiilor impuse de pandemia Covid, explicându-se diferența dintre o glumă și activități de bullying cibernetic. Dacă agresiunea se întâmplă în mediul online, acest lucru poate atrage o atenție nedorită asupra copiilor din partea unor persoane necunoscute, motiv pentru care elevii au fost încurajați să ceară ajutorul unui adult în situația în care se confruntă cu aceste neplăceri, să își  seteze un profil privat pe rețelele de socializare unde activează și să își protejeze datele cu caracter personal (nume, vârstă, adresă etc).
Încântați să afle lucruri noi care le oferă siguranță și protecție, copiii Școlii Americane au participat cu mare interes la aceste activități extracurriculare, primind la final,din partea invitatelor I.P.J. Bihor, materiale informative despre subiectele prezentate și veste reflectorizante pentru ca micii pietoni să fie vizibili în trafic.
Gabriela Arghiroiu,
coordonator S.G.A.R.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Acțiuni de prevenire a bullyingului școlar.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:54:41 Ora de vară a Europei de Est