Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activitatea Centrului Județean de Excelență Bihor

Cinci discipline, 446 de elevi din 34 de școli, coordonați de 22 de cadre didactice

Activitatea Centrului Județean de Excelență Bihor

Începând cu 1 septembrie 2021 la nivelul județului Bihor funcționează Centrul Județean de Excelență Bihor ca unitate conexă a Ministerului Educației, cu personalitate juridică, fiind coordonat metodologic de Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Misiunea Centrului Județean de Excelență Bihor este de a promova și sprijini dezvoltarea elevilor capabili de performanță, în toate domeniile, de a forma un nucleu educațional orientat către dezvoltarea capacităților individuale la nivel maximal.
Concret, misiunea centrului are în vedere:
*Crearea unui mediu armonios pentru dezvoltarea inteligenţelor multiple, a creativităţii umane şi a realizării personale;
*Realizarea de programe educaţionale cu coeficienţi de calitate înaltă în paralel cu dezvoltarea armonioasă a componentelor personalităţii copiilor care urmează acest sistem de educaţie;
*Educarea elevilor supradotați pentru folosirea potenţialului lor creativ în slujba dezvoltării lor interioare şi a unui mediu echilibrat de viaţă;
*Asigurarea elevilor un nivel intelectual moral şi civic universal;
*Crearea unui cadru în care atât elevii cât și profesorii să se simtă împliniţi profesional.
Activitatea centrului de excelență a debutat cu acțiuni concrete constând în elaborarea de proceduri și criterii de selecție pentru cadrele didactice și elevi, evaluarea acestora, încheierea de parteneriate cu unitățile de învățământ unde se desfășoară activitățile de pregătire, asigurându-se o distribuție echitabilă la nivelul județului în funcție de unitățile de învățământ de unde provin elevii.
În anul școlar curent s-au constituit grupe la cinci discipline: matematică, fizică, chimie, biologie, informatică. Pentru matematică s-au constituit opt grupe, pentru informatică patru grupe, fizică șapte grupe, chimie cinci, biologie patru, însumând un număr de 446 de elevi din 34 de școli, coordonați de 22 de cadre didactice. La preselecție au participat 555 de elevi.
Selectarea elevilor s-a realizat la nivelul centrului de excelență de către o comisie în urma aplicării elevilor înscriși a unui test de evaluare.
Elevii înscriși la grupele de matematică participă la programul de pregătire în Salonta la Colegiul Național ,,Teodor Neș" Salonta și Liceul Teoretic ,,Arany Janos" Salonta; în Beiuș la Colegiul Național ,,Samuil Vulcan" Beiuș, în Marghita la Colegiul Național ,,Octavian Goga" Marghita, la Liceul Teoretic ,,Horvatjh Janos" Marghita, în Aleșd, la Liceul Teoretic ,,Constantin Șerban" Aleșd.
Orele de chimie se desfășoară la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea și Liceul ,,Ady Endre" Oradea, cele de biologie la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" Oradea și Liceul Teoretic ,,Constantin Șerban" Aleșd, iar orele de fizică la Liceul Teoretic ,,Horvatjh Janos" Marghita. Orele de pregătire pentru disciplina informatică se desfășoară on-line.
Cursurile se organizează săptămânal, câte două ore, vineri după amiază sau sâmbătă, în limba română și maghiară, după caz
Pregătirea copiilor și tinerilor în cadrul centrului se face în grupe de excelență, pe ani de studiu.
Conducerea centrului de excelență urmărește cu prioritate, complementar programului de pregătire din cadrul instituției, implicarea elevilor capabili de performanță în programele și proiectele unor organizații sau companii locale; valorificarea competențelor și abilităților acestora în cadrul unor acțiuni și programe comunitare, organizarea pentru această categorie de elevi a unor competiții specifice, precum și a unor tabere de creație. 
Finanțarea centrului este asigurată din bugetul Ministerului Educației, dar poate fi finanțat și din sponsorizări și donații, în condițiile legii, exitând în acest sens deja un parteneriat care constă în finanțarea de către o entitate privată a unei noi grupe în cadrul centrului de excelență.
De asemenea, centrul de excelență a inițiat un program de tutoriat prin care profesori tineri în etapa de debut a activității didactice să participe sub formă de voluntariat la activitățile din cadrul centrului în vederea pregătirii acestora pentru activitatea cu elevii capabili de performanță.
Informații suplimentare legate de activitatea centrului, structura grupelor etc sunt disponiblie la adresa: www.cexbh.ro
Inspector școlar Florin Negruțiu

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:32:36 Ora de vară a Europei de Est