Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Astăzi este pentru noi o sărbătoare bisericească națională”, a spus preasfințitul părinte episcop Sofronie

Astăzi, l-am sărbătorit pe Sf. Apostol Andrei - Ocrotitorul României, Apostolul tuturor românilor

,,Astăzi este pentru noi o sărbătoare bisericească națională”, a spus preasfințitul părinte episcop Sofronie

La Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea, Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei a început aseară (29 noiembrie), așa după cum am mai scris, cu Vecernia, împreunată cu Litia, s-a înconjurat de trei ori biserica în procesiune, iar icoana Sf. Apostol Andrei a fost purtată pe umeri de patru militari din cadrul Garnizoanei Oradea; s-a cântat Paraclisul Sf. Apostol Andrei, urmat de Acatistul Sf. Apostol Andrei, iar cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de către părintele Mircea Ioniță, preotul militar al Garnizoanei Oradea.

Astăzi, marți, 30 noiembrie 2021, la ora 9.00, a început Utrenia, urmată de sfânta și dumnezeiasca Liturghie arhierească, săvârșită de preasfințitul părinte episcop Sofronie, dimpreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi: arhimandrit Panelimon Ilie - Mănăstirea Rohia (Maramureș), pr. Mircea Burzo - însoțitor chiriarhal, pr. Nicolae Bura - Băița, pr. Marcel Todinca - Săliște de Vașcău, pr. Călin Ioniță - Aleșd, pr. Marius Pop - Cartierul Tineretului Oradea, pr. Marius Bota - Gelu (Satu Mare), pr. Ionuț Jolța - Tria, pr. vicar Vasile Bota, pr. Daniel Bota, arhidiacon Mihai Dragoș, arhidiacon Ștefan Lăcătuș, arhidiacon Darius Lascău și diacon Adi Bacter (toți trei de la Centrul Eparhial).
,,Astăzi, pentru noi, românii, este zi de sărbătoare bisericească națională, a spus preasfințitul părinte episcop Sofronie, în cuvântul de învățătură, pentru că astăzi, la fel ca în fiecare an, la 30 noiembrie, este serbat unul dintre ucenicii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Sfântul Apostol Andrei, Cel întâi chemat la apostolat, Ocrotitorul României (...). Lui i-au căzut sorții să propovăduiască cuvântul Evangheliei spre mântuirea și luminarea popoarelor în Sciția și nu numai... În Sciția Mică (în Dobrogea de astăzi), în Sciția Mare (în nordul Mării Negre, pe unde este Peninsula Crimeea, astăzi, pe întregul teritoriu al Ucrainei, dar nu numai)... Sfântul Apostol Andrei, punte de legătură între popoarele creștine, sfânt care ne unește în zi de sărbătoare pe toți, pentru noi, pentru poporul român, are o însemnătate deosebită, care a făcut ca memoria sa să fie cultivată cu scumpete în poporul nostru încă de la începuturi, mai înainte de venirea popoarelor migratoare". Revenind în actualitate, preasfințitul părinte episcop s-a referit și la Parohia și Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea, făcând aprecieri în ce privește pictura și arhitectura bisericii, care o definesc drept un ,,monument emblematic al orașului, plasată strategic și încadrată de brațele crucii Sf. Apostol Andrei ..., fiind prima care l-a primit ca Ocrotitor în Eparhia noastră".
,,Sfântul Apostol Andrei a devenit părinte duhovnic al poporului nostru", a adăugat părintele vicar Vasile Bota
În cuvântul rostit, părintele vicar, părintele paroh Vasile Bota, a mulțumit preasfințitului părinte episcop Sofronie și soborului de preoți și diaconi pentru arhiereasca Liturghie, pentru cuvântul de învățătură și pentru aprecierile făcute la adresa Parohiei și a Bisericii Sf. Apostol Andrei. Referindu-se la Sfântul Apostol Andrei, părintele vicar consideră că ,,Sfântul Apostol Andrei a devenit părinte duhovnic al poporului nostru, pentru că el este Cel care a vestit strămoșilor noștri vestea cea mare: ,,L-am găsit pe Mesia, care se cheamă Hristos, adică Mântuitorul lumii". Biserica noastră (Sf. Apostol Andrei din Oradea - n.n.) îl sărbătorește în mod special pentru că el este Ocrotitorul nostru, al bisericii, al credincioșilor din această parte a municipiului Oradea.
Anul acesta, sărbătoarea este mai deosebită pentru că se împlinesc 20 de ani de când a fost târnosit altarul sau biserica de la Paraclis. Prin purtarea de grijă a părintelui nostru episcop Ioan, preasfințitul Iustin, episcopul Maramureșului, preasfințitul Petroniu, episcopul Sălajului au târnosit această biserică. Este, iată, un prilej de mulțumire pe care o aducem lui Dumnezeu care ne-a chemat la această zidire. Nu eu sau noi am construit această biserică, Dumnezeu a construit-o prin mâinile noastre, care lucrează așa de tainic în viața noastră", a mai spus părintele vicar Vasile Bota.
Să mai amintim două momente importante din desfășurarea slujbei de astăzi: binecuvântarea colivei Sf. Apostol Andrei și rugăciunea de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile, din slujba de Te Deum a Zilei Naționale a României.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (81 de poze) în Galeria foto: ,,Astăzi este pentru noi o sărbătoare bisericească națională”, a spus preasfințitul părinte episcop Sofronie.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:41:59 Ora de vară a Europei de Est