Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

,,Astăzi este pentru noi o sărbătoare bisericească națională”, a spus preasfințitul părinte episcop Sofronie

Astăzi, l-am sărbătorit pe Sf. Apostol Andrei - Ocrotitorul României, Apostolul tuturor românilor

,,Astăzi este pentru noi o sărbătoare bisericească națională”, a spus preasfințitul părinte episcop Sofronie

La Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea, Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei a început aseară (29 noiembrie), așa după cum am mai scris, cu Vecernia, împreunată cu Litia, s-a înconjurat de trei ori biserica în procesiune, iar icoana Sf. Apostol Andrei a fost purtată pe umeri de patru militari din cadrul Garnizoanei Oradea; s-a cântat Paraclisul Sf. Apostol Andrei, urmat de Acatistul Sf. Apostol Andrei, iar cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de către părintele Mircea Ioniță, preotul militar al Garnizoanei Oradea.

Astăzi, marți, 30 noiembrie 2021, la ora 9.00, a început Utrenia, urmată de sfânta și dumnezeiasca Liturghie arhierească, săvârșită de preasfințitul părinte episcop Sofronie, dimpreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi: arhimandrit Panelimon Ilie - Mănăstirea Rohia (Maramureș), pr. Mircea Burzo - însoțitor chiriarhal, pr. Nicolae Bura - Băița, pr. Marcel Todinca - Săliște de Vașcău, pr. Călin Ioniță - Aleșd, pr. Marius Pop - Cartierul Tineretului Oradea, pr. Marius Bota - Gelu (Satu Mare), pr. Ionuț Jolța - Tria, pr. vicar Vasile Bota, pr. Daniel Bota, arhidiacon Mihai Dragoș, arhidiacon Ștefan Lăcătuș, arhidiacon Darius Lascău și diacon Adi Bacter (toți trei de la Centrul Eparhial).
,,Astăzi, pentru noi, românii, este zi de sărbătoare bisericească națională, a spus preasfințitul părinte episcop Sofronie, în cuvântul de învățătură, pentru că astăzi, la fel ca în fiecare an, la 30 noiembrie, este serbat unul dintre ucenicii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Sfântul Apostol Andrei, Cel întâi chemat la apostolat, Ocrotitorul României (...). Lui i-au căzut sorții să propovăduiască cuvântul Evangheliei spre mântuirea și luminarea popoarelor în Sciția și nu numai... În Sciția Mică (în Dobrogea de astăzi), în Sciția Mare (în nordul Mării Negre, pe unde este Peninsula Crimeea, astăzi, pe întregul teritoriu al Ucrainei, dar nu numai)... Sfântul Apostol Andrei, punte de legătură între popoarele creștine, sfânt care ne unește în zi de sărbătoare pe toți, pentru noi, pentru poporul român, are o însemnătate deosebită, care a făcut ca memoria sa să fie cultivată cu scumpete în poporul nostru încă de la începuturi, mai înainte de venirea popoarelor migratoare". Revenind în actualitate, preasfințitul părinte episcop s-a referit și la Parohia și Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea, făcând aprecieri în ce privește pictura și arhitectura bisericii, care o definesc drept un ,,monument emblematic al orașului, plasată strategic și încadrată de brațele crucii Sf. Apostol Andrei ..., fiind prima care l-a primit ca Ocrotitor în Eparhia noastră".
,,Sfântul Apostol Andrei a devenit părinte duhovnic al poporului nostru", a adăugat părintele vicar Vasile Bota
În cuvântul rostit, părintele vicar, părintele paroh Vasile Bota, a mulțumit preasfințitului părinte episcop Sofronie și soborului de preoți și diaconi pentru arhiereasca Liturghie, pentru cuvântul de învățătură și pentru aprecierile făcute la adresa Parohiei și a Bisericii Sf. Apostol Andrei. Referindu-se la Sfântul Apostol Andrei, părintele vicar consideră că ,,Sfântul Apostol Andrei a devenit părinte duhovnic al poporului nostru, pentru că el este Cel care a vestit strămoșilor noștri vestea cea mare: ,,L-am găsit pe Mesia, care se cheamă Hristos, adică Mântuitorul lumii". Biserica noastră (Sf. Apostol Andrei din Oradea - n.n.) îl sărbătorește în mod special pentru că el este Ocrotitorul nostru, al bisericii, al credincioșilor din această parte a municipiului Oradea.
Anul acesta, sărbătoarea este mai deosebită pentru că se împlinesc 20 de ani de când a fost târnosit altarul sau biserica de la Paraclis. Prin purtarea de grijă a părintelui nostru episcop Ioan, preasfințitul Iustin, episcopul Maramureșului, preasfințitul Petroniu, episcopul Sălajului au târnosit această biserică. Este, iată, un prilej de mulțumire pe care o aducem lui Dumnezeu care ne-a chemat la această zidire. Nu eu sau noi am construit această biserică, Dumnezeu a construit-o prin mâinile noastre, care lucrează așa de tainic în viața noastră", a mai spus părintele vicar Vasile Bota.
Să mai amintim două momente importante din desfășurarea slujbei de astăzi: binecuvântarea colivei Sf. Apostol Andrei și rugăciunea de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile, din slujba de Te Deum a Zilei Naționale a României.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (81 de poze) în Galeria foto: ,,Astăzi este pentru noi o sărbătoare bisericească națională”, a spus preasfințitul părinte episcop Sofronie.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marți, 24 mai 2022