Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

,,Astăzi este pentru noi o sărbătoare bisericească națională”, a spus preasfințitul părinte episcop Sofronie

Astăzi, l-am sărbătorit pe Sf. Apostol Andrei - Ocrotitorul României, Apostolul tuturor românilor

,,Astăzi este pentru noi o sărbătoare bisericească națională”, a spus preasfințitul părinte episcop Sofronie

La Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea, Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei a început aseară (29 noiembrie), așa după cum am mai scris, cu Vecernia, împreunată cu Litia, s-a înconjurat de trei ori biserica în procesiune, iar icoana Sf. Apostol Andrei a fost purtată pe umeri de patru militari din cadrul Garnizoanei Oradea; s-a cântat Paraclisul Sf. Apostol Andrei, urmat de Acatistul Sf. Apostol Andrei, iar cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de către părintele Mircea Ioniță, preotul militar al Garnizoanei Oradea.

Astăzi, marți, 30 noiembrie 2021, la ora 9.00, a început Utrenia, urmată de sfânta și dumnezeiasca Liturghie arhierească, săvârșită de preasfințitul părinte episcop Sofronie, dimpreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi: arhimandrit Panelimon Ilie - Mănăstirea Rohia (Maramureș), pr. Mircea Burzo - însoțitor chiriarhal, pr. Nicolae Bura - Băița, pr. Marcel Todinca - Săliște de Vașcău, pr. Călin Ioniță - Aleșd, pr. Marius Pop - Cartierul Tineretului Oradea, pr. Marius Bota - Gelu (Satu Mare), pr. Ionuț Jolța - Tria, pr. vicar Vasile Bota, pr. Daniel Bota, arhidiacon Mihai Dragoș, arhidiacon Ștefan Lăcătuș, arhidiacon Darius Lascău și diacon Adi Bacter (toți trei de la Centrul Eparhial).
,,Astăzi, pentru noi, românii, este zi de sărbătoare bisericească națională, a spus preasfințitul părinte episcop Sofronie, în cuvântul de învățătură, pentru că astăzi, la fel ca în fiecare an, la 30 noiembrie, este serbat unul dintre ucenicii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Sfântul Apostol Andrei, Cel întâi chemat la apostolat, Ocrotitorul României (...). Lui i-au căzut sorții să propovăduiască cuvântul Evangheliei spre mântuirea și luminarea popoarelor în Sciția și nu numai... În Sciția Mică (în Dobrogea de astăzi), în Sciția Mare (în nordul Mării Negre, pe unde este Peninsula Crimeea, astăzi, pe întregul teritoriu al Ucrainei, dar nu numai)... Sfântul Apostol Andrei, punte de legătură între popoarele creștine, sfânt care ne unește în zi de sărbătoare pe toți, pentru noi, pentru poporul român, are o însemnătate deosebită, care a făcut ca memoria sa să fie cultivată cu scumpete în poporul nostru încă de la începuturi, mai înainte de venirea popoarelor migratoare". Revenind în actualitate, preasfințitul părinte episcop s-a referit și la Parohia și Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea, făcând aprecieri în ce privește pictura și arhitectura bisericii, care o definesc drept un ,,monument emblematic al orașului, plasată strategic și încadrată de brațele crucii Sf. Apostol Andrei ..., fiind prima care l-a primit ca Ocrotitor în Eparhia noastră".
,,Sfântul Apostol Andrei a devenit părinte duhovnic al poporului nostru", a adăugat părintele vicar Vasile Bota
În cuvântul rostit, părintele vicar, părintele paroh Vasile Bota, a mulțumit preasfințitului părinte episcop Sofronie și soborului de preoți și diaconi pentru arhiereasca Liturghie, pentru cuvântul de învățătură și pentru aprecierile făcute la adresa Parohiei și a Bisericii Sf. Apostol Andrei. Referindu-se la Sfântul Apostol Andrei, părintele vicar consideră că ,,Sfântul Apostol Andrei a devenit părinte duhovnic al poporului nostru, pentru că el este Cel care a vestit strămoșilor noștri vestea cea mare: ,,L-am găsit pe Mesia, care se cheamă Hristos, adică Mântuitorul lumii". Biserica noastră (Sf. Apostol Andrei din Oradea - n.n.) îl sărbătorește în mod special pentru că el este Ocrotitorul nostru, al bisericii, al credincioșilor din această parte a municipiului Oradea.
Anul acesta, sărbătoarea este mai deosebită pentru că se împlinesc 20 de ani de când a fost târnosit altarul sau biserica de la Paraclis. Prin purtarea de grijă a părintelui nostru episcop Ioan, preasfințitul Iustin, episcopul Maramureșului, preasfințitul Petroniu, episcopul Sălajului au târnosit această biserică. Este, iată, un prilej de mulțumire pe care o aducem lui Dumnezeu care ne-a chemat la această zidire. Nu eu sau noi am construit această biserică, Dumnezeu a construit-o prin mâinile noastre, care lucrează așa de tainic în viața noastră", a mai spus părintele vicar Vasile Bota.
Să mai amintim două momente importante din desfășurarea slujbei de astăzi: binecuvântarea colivei Sf. Apostol Andrei și rugăciunea de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile, din slujba de Te Deum a Zilei Naționale a României.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (81 de poze) în Galeria foto: ,,Astăzi este pentru noi o sărbătoare bisericească națională”, a spus preasfințitul părinte episcop Sofronie.

Trimite email
sâmbătă, 24 februarie 2024, 18:24:49 Ora standard a Europei de Est