Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnire între generații!

Ziua de luni a fost o zi mai mult decât specială

Întâlnire între generații!

Ziua de 6 decembrie 2021 a fost o zi mai mult decât specială pentru copiii din clasele I-IV care beneficiază, în cadrul Centrului after-school ,,Sf. Martin" din localitatea Ioaniș, de serviciile oferite de Asociația Caritas Eparhial Oradea.

Fiind o sărbătoare atât de așteptată și îndrăgită de micuții de pretutindeni, această zi rămâne în amintirea lor nu doar ca și ziua în care Moș Nicolae aduce dulciuri în ghetuțele lor ci și ca ziua în care au ajuns în Municipiul Oradea, unde au descoperit locuri frumoase, au întâlnit oameni extraordinari, dar și o altfel de existență, atât de diferită de viața pe care ei o știu - cea trăită pe ulițele satului natal.
Odată ajunși aici, au vizitat mai întâi sediul firmei SC MARVICON SRL, cea care a asigurat, gratuit, transportul pentru cei 39 de copii și însoțitoarele lor, doamnele educatoare, colindând și oferindu-le celor prezenți un strop de copilărie. În afară de transport, copiii au primit cu multă emoție cadouri care le-au adus sclipiri de bucurie.
,,Aventura” copiilor a continuat cu un popas la Centrul rezidențial ,,Casa Frențiu", motivul pentru care ei au și venit la Oradea, unde i-au colindat pe seniori, împărtășind trăiri deosebite: dacă rezidenții au lăcrimat și s-au emoționat profund văzându-i și ascultându-i cântând, copiii s-au simțit adevărați vestitori ai sărbătorii Nașterii Mântuitorului, oferind din vitalitatea și seninătatea lor celor care păreau că îi așteaptă de o viață întreagă.
Masa de prânz servită aici a energizat trupurile micuțe, iar cadourile oferite reciproc au făcut ca acest eveniment să rămână, deopotrivă, în sufletele tuturor celor prezenți: bunicile din centrul rezidențial au pregătit, din timp, pentru fiecare copil, fulare și căciuli împletite cu multă îndemânare, dragoste și cu multă căldură, iar copiii au oferit, la rândul lor, felicitări vesel colorate și lucrate cu mânuțele lor, în care au pus mai ales inocența sufletelor pe care le poartă la orice pas.
Convinși că prezența lor a bucurat nespus rezidenții centrului, copiii au continuat, însoțiți de doamnele lor educatoare, periplul lor prin Oradea, bucurându-se cu o surprindere fără margini de universul care li se deschidea în fața ochilor - Târgul de Crăciun: Casa lui Moș Crăciun, bradul frumos luminat odată cu lăsarea serii, carusel, trenuleț și multe lumini, dar și atmosfera creată de oameni prietenoși, care au înfruntat recele serii încălzindu-se cu vocile și veselia copiilor.
După „ședința foto” din Casa lui Moș Crăciun, micuții s-au bucurat de câte un pahar cu ceai cald oferit de către doamna Patricia Ioanida, de la căsuța nr. 1, care ne-a ajutat și cu gustările calde pe care le-au primit copiii noștri. Apoi, au avut bucuria de a fi invitați, gratuit, la o plimbare cu trenulețul, dar și la magia caruselului, două momente care au încântat sufletele copiilor.
În jurul orei 16.00, copiii au pătruns în Catedrala Greco-Catolică ,,Sfântul Nicolae”, întâmpinați fiind de PSS Virgil Bercea, care a primit cu bucurie colindul micilor călători, îndemnându-i "să fie buni întotdeauna!". Împreună cu copiii, au rostit rugăciunile "Tatăl nostru" și "Înger, îngerașul meu". Momentul a fost impresionant: mânuțele s-au împreunat pentru rugăciune, iar apoi s-au ridicat liber, spre Cer, în timp ce ofereau celor prezenți în Catedrală darul lor, sub forma colindelor "O, ce veste minunată!" și "Inima vă cântă".
O altă surpriză de care s-au bucurat copiii a fost prezența doamnei viceprimar Arina Moș, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu trei ani, o parte dintre copiii prezenți azi s-au bucurat de prezența dumneaei, la inaugurarea noii clădiri a centrului unde ei astăzi merg să își facă temele, să servească masa de prânz și să primească toată atenția doamnelor educatoare care îi ajută să își însușească temeinic informațiile primite la școală.
La finalul acestui moment, copiii au primit pachețele-surpriză cu dulciuri oferite de Primăria Oradea și PSS Virgil Bercea pe care, cu siguranță, le vor împărți acasă cu frățiorii și surioarele care îi așteaptă nerăbdători.
Ultima parte a activității lor în centrul civic a continuat în același ritm alert, dictat de energia debordantă a micuților: au revenit la Târgul de Crăciun, s-au bucurat de lumea unei povești în care ei sunt personajele principale: poze, plimbări cu trenulețul, veselia din carusel, toate sub privirea vigilentă a doamnelor care și-au asumat nu doar responsabilitatea de a-i însoți ci și împărtășirea acelor emoții, bucurându-se de fiecare sclipire, de fiecare zâmbet, de fiecare îmbrățișare sinceră primită din partea copiilor.
Această experiență s-a încheiat cu încă o surpriză pentru copiii noștri: președintele asociației, pr. Olimpiu Todorean, a oferit fiecăruia câte o fotografie, respectiv cea din Casa lui Moș Crăciun, pe care să o poată duce acasă, să o arate familiei și pe care să o păstreze.
Spontani și sinceri, unii copii ne-au spus că le place foarte mult această zi, că este de neuitat și că mai vor să ajungă aici; alții, că au rămas impresionați de "bunicuții" de la ,,Casa Frențiu".
Copiii noștri au trăit din plin această zi, bucurându-se de tot ce au descoperit, de afecțiunea noastră, iar noi mulțumim tuturor celor implicați pentru că a fost posibil să aducem un strop de magie în sufletele lor!
Teodora Boda,
asistent social practicant
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Întâlnire între generații!

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:18:09 Ora de vară a Europei de Est