Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Întâlnire între generații!

Ziua de luni a fost o zi mai mult decât specială

Întâlnire între generații!

Ziua de 6 decembrie 2021 a fost o zi mai mult decât specială pentru copiii din clasele I-IV care beneficiază, în cadrul Centrului after-school ,,Sf. Martin" din localitatea Ioaniș, de serviciile oferite de Asociația Caritas Eparhial Oradea.

Fiind o sărbătoare atât de așteptată și îndrăgită de micuții de pretutindeni, această zi rămâne în amintirea lor nu doar ca și ziua în care Moș Nicolae aduce dulciuri în ghetuțele lor ci și ca ziua în care au ajuns în Municipiul Oradea, unde au descoperit locuri frumoase, au întâlnit oameni extraordinari, dar și o altfel de existență, atât de diferită de viața pe care ei o știu - cea trăită pe ulițele satului natal.
Odată ajunși aici, au vizitat mai întâi sediul firmei SC MARVICON SRL, cea care a asigurat, gratuit, transportul pentru cei 39 de copii și însoțitoarele lor, doamnele educatoare, colindând și oferindu-le celor prezenți un strop de copilărie. În afară de transport, copiii au primit cu multă emoție cadouri care le-au adus sclipiri de bucurie.
,,Aventura” copiilor a continuat cu un popas la Centrul rezidențial ,,Casa Frențiu", motivul pentru care ei au și venit la Oradea, unde i-au colindat pe seniori, împărtășind trăiri deosebite: dacă rezidenții au lăcrimat și s-au emoționat profund văzându-i și ascultându-i cântând, copiii s-au simțit adevărați vestitori ai sărbătorii Nașterii Mântuitorului, oferind din vitalitatea și seninătatea lor celor care păreau că îi așteaptă de o viață întreagă.
Masa de prânz servită aici a energizat trupurile micuțe, iar cadourile oferite reciproc au făcut ca acest eveniment să rămână, deopotrivă, în sufletele tuturor celor prezenți: bunicile din centrul rezidențial au pregătit, din timp, pentru fiecare copil, fulare și căciuli împletite cu multă îndemânare, dragoste și cu multă căldură, iar copiii au oferit, la rândul lor, felicitări vesel colorate și lucrate cu mânuțele lor, în care au pus mai ales inocența sufletelor pe care le poartă la orice pas.
Convinși că prezența lor a bucurat nespus rezidenții centrului, copiii au continuat, însoțiți de doamnele lor educatoare, periplul lor prin Oradea, bucurându-se cu o surprindere fără margini de universul care li se deschidea în fața ochilor - Târgul de Crăciun: Casa lui Moș Crăciun, bradul frumos luminat odată cu lăsarea serii, carusel, trenuleț și multe lumini, dar și atmosfera creată de oameni prietenoși, care au înfruntat recele serii încălzindu-se cu vocile și veselia copiilor.
După „ședința foto” din Casa lui Moș Crăciun, micuții s-au bucurat de câte un pahar cu ceai cald oferit de către doamna Patricia Ioanida, de la căsuța nr. 1, care ne-a ajutat și cu gustările calde pe care le-au primit copiii noștri. Apoi, au avut bucuria de a fi invitați, gratuit, la o plimbare cu trenulețul, dar și la magia caruselului, două momente care au încântat sufletele copiilor.
În jurul orei 16.00, copiii au pătruns în Catedrala Greco-Catolică ,,Sfântul Nicolae”, întâmpinați fiind de PSS Virgil Bercea, care a primit cu bucurie colindul micilor călători, îndemnându-i "să fie buni întotdeauna!". Împreună cu copiii, au rostit rugăciunile "Tatăl nostru" și "Înger, îngerașul meu". Momentul a fost impresionant: mânuțele s-au împreunat pentru rugăciune, iar apoi s-au ridicat liber, spre Cer, în timp ce ofereau celor prezenți în Catedrală darul lor, sub forma colindelor "O, ce veste minunată!" și "Inima vă cântă".
O altă surpriză de care s-au bucurat copiii a fost prezența doamnei viceprimar Arina Moș, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu trei ani, o parte dintre copiii prezenți azi s-au bucurat de prezența dumneaei, la inaugurarea noii clădiri a centrului unde ei astăzi merg să își facă temele, să servească masa de prânz și să primească toată atenția doamnelor educatoare care îi ajută să își însușească temeinic informațiile primite la școală.
La finalul acestui moment, copiii au primit pachețele-surpriză cu dulciuri oferite de Primăria Oradea și PSS Virgil Bercea pe care, cu siguranță, le vor împărți acasă cu frățiorii și surioarele care îi așteaptă nerăbdători.
Ultima parte a activității lor în centrul civic a continuat în același ritm alert, dictat de energia debordantă a micuților: au revenit la Târgul de Crăciun, s-au bucurat de lumea unei povești în care ei sunt personajele principale: poze, plimbări cu trenulețul, veselia din carusel, toate sub privirea vigilentă a doamnelor care și-au asumat nu doar responsabilitatea de a-i însoți ci și împărtășirea acelor emoții, bucurându-se de fiecare sclipire, de fiecare zâmbet, de fiecare îmbrățișare sinceră primită din partea copiilor.
Această experiență s-a încheiat cu încă o surpriză pentru copiii noștri: președintele asociației, pr. Olimpiu Todorean, a oferit fiecăruia câte o fotografie, respectiv cea din Casa lui Moș Crăciun, pe care să o poată duce acasă, să o arate familiei și pe care să o păstreze.
Spontani și sinceri, unii copii ne-au spus că le place foarte mult această zi, că este de neuitat și că mai vor să ajungă aici; alții, că au rămas impresionați de "bunicuții" de la ,,Casa Frențiu".
Copiii noștri au trăit din plin această zi, bucurându-se de tot ce au descoperit, de afecțiunea noastră, iar noi mulțumim tuturor celor implicați pentru că a fost posibil să aducem un strop de magie în sufletele lor!
Teodora Boda,
asistent social practicant
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Întâlnire între generații!

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 02:25:37 Ora de vară a Europei de Est