Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Întâlnire între generații!

Ziua de luni a fost o zi mai mult decât specială

Întâlnire între generații!

Ziua de 6 decembrie 2021 a fost o zi mai mult decât specială pentru copiii din clasele I-IV care beneficiază, în cadrul Centrului after-school ,,Sf. Martin" din localitatea Ioaniș, de serviciile oferite de Asociația Caritas Eparhial Oradea.

Fiind o sărbătoare atât de așteptată și îndrăgită de micuții de pretutindeni, această zi rămâne în amintirea lor nu doar ca și ziua în care Moș Nicolae aduce dulciuri în ghetuțele lor ci și ca ziua în care au ajuns în Municipiul Oradea, unde au descoperit locuri frumoase, au întâlnit oameni extraordinari, dar și o altfel de existență, atât de diferită de viața pe care ei o știu - cea trăită pe ulițele satului natal.
Odată ajunși aici, au vizitat mai întâi sediul firmei SC MARVICON SRL, cea care a asigurat, gratuit, transportul pentru cei 39 de copii și însoțitoarele lor, doamnele educatoare, colindând și oferindu-le celor prezenți un strop de copilărie. În afară de transport, copiii au primit cu multă emoție cadouri care le-au adus sclipiri de bucurie.
,,Aventura” copiilor a continuat cu un popas la Centrul rezidențial ,,Casa Frențiu", motivul pentru care ei au și venit la Oradea, unde i-au colindat pe seniori, împărtășind trăiri deosebite: dacă rezidenții au lăcrimat și s-au emoționat profund văzându-i și ascultându-i cântând, copiii s-au simțit adevărați vestitori ai sărbătorii Nașterii Mântuitorului, oferind din vitalitatea și seninătatea lor celor care păreau că îi așteaptă de o viață întreagă.
Masa de prânz servită aici a energizat trupurile micuțe, iar cadourile oferite reciproc au făcut ca acest eveniment să rămână, deopotrivă, în sufletele tuturor celor prezenți: bunicile din centrul rezidențial au pregătit, din timp, pentru fiecare copil, fulare și căciuli împletite cu multă îndemânare, dragoste și cu multă căldură, iar copiii au oferit, la rândul lor, felicitări vesel colorate și lucrate cu mânuțele lor, în care au pus mai ales inocența sufletelor pe care le poartă la orice pas.
Convinși că prezența lor a bucurat nespus rezidenții centrului, copiii au continuat, însoțiți de doamnele lor educatoare, periplul lor prin Oradea, bucurându-se cu o surprindere fără margini de universul care li se deschidea în fața ochilor - Târgul de Crăciun: Casa lui Moș Crăciun, bradul frumos luminat odată cu lăsarea serii, carusel, trenuleț și multe lumini, dar și atmosfera creată de oameni prietenoși, care au înfruntat recele serii încălzindu-se cu vocile și veselia copiilor.
După „ședința foto” din Casa lui Moș Crăciun, micuții s-au bucurat de câte un pahar cu ceai cald oferit de către doamna Patricia Ioanida, de la căsuța nr. 1, care ne-a ajutat și cu gustările calde pe care le-au primit copiii noștri. Apoi, au avut bucuria de a fi invitați, gratuit, la o plimbare cu trenulețul, dar și la magia caruselului, două momente care au încântat sufletele copiilor.
În jurul orei 16.00, copiii au pătruns în Catedrala Greco-Catolică ,,Sfântul Nicolae”, întâmpinați fiind de PSS Virgil Bercea, care a primit cu bucurie colindul micilor călători, îndemnându-i "să fie buni întotdeauna!". Împreună cu copiii, au rostit rugăciunile "Tatăl nostru" și "Înger, îngerașul meu". Momentul a fost impresionant: mânuțele s-au împreunat pentru rugăciune, iar apoi s-au ridicat liber, spre Cer, în timp ce ofereau celor prezenți în Catedrală darul lor, sub forma colindelor "O, ce veste minunată!" și "Inima vă cântă".
O altă surpriză de care s-au bucurat copiii a fost prezența doamnei viceprimar Arina Moș, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu trei ani, o parte dintre copiii prezenți azi s-au bucurat de prezența dumneaei, la inaugurarea noii clădiri a centrului unde ei astăzi merg să își facă temele, să servească masa de prânz și să primească toată atenția doamnelor educatoare care îi ajută să își însușească temeinic informațiile primite la școală.
La finalul acestui moment, copiii au primit pachețele-surpriză cu dulciuri oferite de Primăria Oradea și PSS Virgil Bercea pe care, cu siguranță, le vor împărți acasă cu frățiorii și surioarele care îi așteaptă nerăbdători.
Ultima parte a activității lor în centrul civic a continuat în același ritm alert, dictat de energia debordantă a micuților: au revenit la Târgul de Crăciun, s-au bucurat de lumea unei povești în care ei sunt personajele principale: poze, plimbări cu trenulețul, veselia din carusel, toate sub privirea vigilentă a doamnelor care și-au asumat nu doar responsabilitatea de a-i însoți ci și împărtășirea acelor emoții, bucurându-se de fiecare sclipire, de fiecare zâmbet, de fiecare îmbrățișare sinceră primită din partea copiilor.
Această experiență s-a încheiat cu încă o surpriză pentru copiii noștri: președintele asociației, pr. Olimpiu Todorean, a oferit fiecăruia câte o fotografie, respectiv cea din Casa lui Moș Crăciun, pe care să o poată duce acasă, să o arate familiei și pe care să o păstreze.
Spontani și sinceri, unii copii ne-au spus că le place foarte mult această zi, că este de neuitat și că mai vor să ajungă aici; alții, că au rămas impresionați de "bunicuții" de la ,,Casa Frențiu".
Copiii noștri au trăit din plin această zi, bucurându-se de tot ce au descoperit, de afecțiunea noastră, iar noi mulțumim tuturor celor implicați pentru că a fost posibil să aducem un strop de magie în sufletele lor!
Teodora Boda,
asistent social practicant
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Întâlnire între generații!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 20 mai 2022

Poza zilei

Economiștii cu suflet mare!

Ieri (joi, 19 mai 2022), la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" s-au întâmplat minuni!
(Vom reveni.)