Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Relatare din prima linie: „Nu pot să exprim câtă durere am văzut”!

Dezbatere live

Relatare din prima linie: „Nu pot să exprim câtă durere am văzut”!

Desfășurată sub genericul „Relatările medicilor din prima linie", dezbaterea găzduită vineri, 10 decembrie 2021, de Primăria Oradea i-a avut ca invitați pe dr. Carmen Pantiș - medic primar ATI la Spitalul Clinic Județean, dr. Diana Moldovan - medic primar pneumolog la Spitalul Municipal Oradea, dr. Călin Sonea - medic-șef la D.S.P. Bihor și dr. Diana Racz - medic specialist în sănătate publică la D.S.P. Bihor.

Aceasta a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Primăriei Oradea, precum și pe canalele social-media ale partenerilor. 
Dr. Carmen Pantiș - medic primar ATI la Spitalul Județean - a relatat situații-limită cu care s-a întâlnit în spital, la Terapie Intensivă:
,,Bănuiesc că tot frica a motivat mulți bihoreni să se vaccineze, pentru că au asistat la situații dramatice. Nu pot să exprim câtă durere am văzut în ochii unor tineri ajunși în stare gravă la spital, la care boala a debutat lent și a ajuns să se agraveze brusc. Din păcate, am avut oameni pe care nu am mai putut să-i salvăm", a spus dr. Carmen Pantiș.
Dr. Pantiș a ținut să sublinieze că niciun pacient nu este intubat, dacă starea sa de sănătate nu cere acest lucru, ci doar când organismul nu mai reacționează deloc la terapia medicamentoasă.
,,Da, au fost situații când nu am avut posibilitatea de a cere acordul aparținătorilor. Situații dramatice apărute la 2 noaptea, când pacientul intra în stare critică și singura soluție pentru a-i salva viața era intubarea. Oamenii trebuie să știe că un pacient intubat nu este egal cu un pacient decedat. Da, are șanse mai mici, dar are o șansă la viață pe care nu i-o putem lua", a spus dr. Pantiș.
Aceasta a subliniat că, din păcate, în multe situații abia atunci când se confruntă cu astfel de situații dramatice oamenii înțeleg cu adevărat gravitatea bolii și conștientizează că imunizarea prin vaccinare e singura soluție de a-și proteja viața.
Una dintre cele mai de întâlnite probleme în Bihor este aceea că oamenii au stat prea mult acasă de la debutul simptomelor, în loc să ceară ajutor medical de specialitate. Mulți au evitat internarea, agravându-și, astfel, boala.
,,Dacă pe unii frica de boală i-a făcut să se îndrepte spre centrele de vaccinare, pe alții i-a determinat să stea acasă, iar acest lucru a născut multe tragedii", a spus dr. Diana Racz - medic specialist în sănătate publică la D.S.P. Bihor.
Atenție la long-Covid!
Dr. Diana Moldovan - medic primar pneumolog la Spitalul Municipal - a întârit cele spuse de dr. Pantiș, precizând că o formă gravă a bolii poate duce la consecințe tragice, așa cum este decesul, dar și la consecințe pe termen lung. Este vorba de așa-numitul sindrom long-Covid, simptome ce apar după trecerea prin boală și afectează diverse organe ale pacientului pe perioade mai scurte, iar în anumite cazuri chiar și pe perioade îndelungate.
Dr. Diana Moldovan a răspuns la o întrebare pe care și-o adresează mulți cetățeni: și anume, cum se explică faptul că țări cu o rată mare de vaccinare au în continuare un număr mare de infectați? Medicul pneumolog a detaliat următoarea situație:
,,Explicația o reprezintă nerespectarea corespunzătoare a măsurilor de prevenție, cum sunt purtarea măștii și distanțarea socială. Dar, diferența mare în aceste țări cu procent mare de vaccinare o face numărul mic de internați la terapie intensivă, tocmai pentru că și cei care fac boala, fac o formă ușoară. Pe când în țările cu rată mică de vaccinare, procentul celor care ajung la terapie este mult mai mare, deoarece fac o formă gravă a bolii", a arătat dr. Diana Moldovan.
Vaccinați în... valuri
Dr. Călin Sonea a prezentat felul în care a evoluat atitudinea oamenior față de campania de vaccinare, cu totul altfel decât ar fi fost eficient:
,,Din păcate, oamenii s-au vaccinat în plin val pandemic, în lunile martie, aprilie și mai fiind administrate în Bihor peste 60.000 de doze pe lună. Din păcate, după ce măsurile s-au relaxat, în loc ca oamenii să se pregătească și să se protejeze în fața noului val care a urmat în septembrie, numărul de vaccinări a scăzut. Astfel, în luna august au fost înregistrate sub 10.000 de doze pe lună", a precizat dr. Călin Sonea. Acesta a mai informat că numărul persoanelor vaccinate în Bihor depășește 201.000 de persoane, mai exact 40% din populația eligibilă la vaccinare în județul Bihor.
De ce vaccinul?
Vaccinul cu ARN mesager nu face altceva decât să ajute corpul să producă anticorpi, după care se elimină din organism. Astfel, la șapte zile de la vaccin, corpul ajunge să aibă de zece ori mai mulți anticorpi decât dacă ar fi trecut prin boală.
Mesajul medicilor aflați în prima linie către marele public: singura modalitate de a ne întoarce la normalitate și a ne proteja viața este vaccinarea. Însă, chiar dacă autoritățile sanitare fac tot ceea ce ține de ele, prevenția ține doar de fiecare individ în parte. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:06:24 Ora de vară a Europei de Est