Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

C.M.U.A.T. a avizat construirea unei clădiri multifuncționale în Parcul Traian

Se modernizează clădirea liceului german

C.M.U.A.T. a avizat construirea unei clădiri multifuncționale în Parcul Traian

În ședința Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare (C.M.U.A.T.) a Teritoriului din 8 decembrie 2021, au fost analizate 66 de lucrări, din care 33 în comisia mare C.M.U.A.T. și 33 în subcomisia operativă.

Primăria Municipiului Oradea a solicitat aviz arhitectului-șef pentru construirea clădirii multifuncționale în Parcul Traian nr. 14. Proiectul este unul mai vechi, studiat prin Planul Urbanistic de Dezvoltare (P.U.D.), aprobat cu H.C.L. 485/2019, clădirea fiind situată într-o zonă importantă din Oradea.
„Au existat mai multe variante de volumetrie pentru această clădire, existând la un moment dat și o ședință comună cu Comisia Zonală a Monumentelor, în vederea găsirii unei soluții agreate atât de către Comisia Municipală de Urbanism, cât și de către Comisia Zonală de Monumente Istorice. În final, s-a ajuns la o volumetrie care a fost avizată de către ambele comisii. Astfel, comisia municipală de urbanism a emis avizul 2484/2021, lucrarea urmând să fie realizată de către Primăria Municipiului Oradea, în parteneriat cu firma La Casa SRL", a precizat Arina Moș, viceprimarul municipiului Oradea.
Imobilul va avea un regim de înălțime P+3E+ER și va fi distribuit astfel: la parter vor fi amenajate spații comerciale, iar la etaj se vor amenaja birouri. Accesul se va face din strada Parcul Traian. Conform PUD-ului aprobat, locurile de parcare aferente funcțiunilor se vor asigura în parcarea publică etajată, situată în vecinătate, pe strada Tribunalului.
P.U.D.-ul prevedea construirea clădirii în două etape, în cea de-a doua etapă existând și posibilitatea de dezvoltare a clădirii, respectiv colțul dintre strada Parcul Traian și strada Franz Schubert, prin investiție privată.
Se modernizează liceul german
Comisia a dat avizul arhitectului-șef pentru reabilitarea clădirii Liceului Teoretic German ,,Friedrich Schiller", situat pe strada William Shakespeare nr. 22, în vederea asigurării condițiilor funcționale corespunzătoare normelor în vigoare și a creșterii eficienței energetice. Beneficiarul lucrărilor va fi Primăria Oradea.
Prin adoptarea noilor soluții tehnice se va asigura rezistența și stabilitatea construcției, precum și funcționarea acesteia în condiţii optime. Totodată, se vor realiza lucrări importante de consolidare.
S-a constatat deteriorarea accentuată a fațadelor tuturor clădirilor situate pe amplasament. Totodată, sunt pierderi de căldură din cauza neetanșeităților clădirilor, impunându-se reabilitarea termică a acestora.
Se vor aplica soluții de termoizolație ecologice și eficiente, schimbarea tâmplăriilor, refacerea completă a instalațiilor termice, a sistemelor de ventilare şi climatizare, a sistemelor de ventilare mecanică cu recuperarea căldurii, inclusiv sisteme de răcire pasivă, precum şi achiziţionarea şi instalarea echipamentelor aferente şi racordarea la sistemele de încălzire centralizată. Se va înlocui mobilierul, se vor introduce soluții tech care să facă procesul de educație mai atractiv, va crește nivelul de colectare selectivă a deșeurilor în spațiile de clasă și în spațiul de depozitare comun din cadrul școlii, inclusiv îmbunătățirea estetică a platformei comune de depozitare temporară deșeuri. 
„A fost apreciată adoptarea modernă a volumetriei și finisajelor. Clădirea va asigura condiții la standarde europene, cu atât mai mult cu cât sunt prevăzute lucrări de amploare, atât în interiorul cât și în exteriorul imobilului", a precizat Radu Fortiș, arhitectul-șef al Primăriei Oradea. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:03:07 Ora de vară a Europei de Est