Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Desfătare prin artă la Salonta

Lansare de carte și concert de colinde

Desfătare prin artă la Salonta

Într-o binecuvântată zi de sărbătoare, duminică, 12 decembrie 2021, frigul de afară a fost înduioșat și alungat de revărsarea de emoții adunate în Biserica Ortodoxă Înălțarea Domnului din Salonta, unde, sub oblăduirea preacucernicului părinte paroh, prof.dr. Chira Ionel, învăluiți de sunetul cald al colindelor, enoriașii au fost introduși în atmosfera specifică Nașterii Domnului.

Amfitrioana evenimentului a fost renumita creatoare de modă, Rozalia Bot, care, prin vorba sa blândă, a introdus cele două momente ale evenimentului: lansarea de carte și concertul de colinde. Din dorința de a înceta să vedem doar ceea ce ne diferențiază și de a începe să ne apreciem mai mult, ghidați de înțelepciunea părintelui, am pus umăr lângă umăr mai mulți profesori și nu numai de la Colegiul Național „Teodor Neș" Salonta, artiști locali și invitați, slujitori ai bisericii și oameni de bine pentru a crea câteva clipe de frumos.
Corul colegiului, coordonat de dna prof. Judit Nagy, a deschis concertul cu trei colinde. A urmat lansarea celor trei volume de poezii semnate de Cristian Butcă, despre care am avut onoarea să spun câteva cuvinte, pe care vreau să le împărtășesc și cu dumneavoastră. Toate experiențele vieții ne marchează și fiecare dintre noi reacționăm și ne exprimăm trăirile diferit. Unii prin pictură, alții prin muzică sau diferite activități. Cristian Butcăa ales să își exprime gândurile prin POEZIE, prin nu mai puțin de 341 de poezii, publicate în 3 volume, ilustrate simbolic pentru această perioadă, în roșu,galben și albastru!
Primul volum, intitulat sugestiv Confesiuni, adună 120 de poezii care ne poartă prin toată gama sentimentelor omenești: admirație, împlinire, dragoste de viață, de frumos, de țară, de oameni, dar și luptă, dezamăgire sau chiar revoltă. Peste toate plutește nevoia de unitate, de omenie.
Al doilea volum, Fulgi pentru suflet, cuprinde 111 poezii, care mărturisesc despre un om care crede că într-un context etnografico-istoric interesant cum e cel salontan, în momente în care istoria are obiceiul de a viscoli aspru, rolul poeziei este de a predica religia bunei înțelegeri.
Volumul roșu, „Versuri lângă șemineu", ne provoacă la meditație, la desfătare prin artă, la pace și la toleranță, prin alte 110 poezii apropiate de filonul clasic prin forma rimată și ritmată, dar și prin abordarea tematică. De la elemente banale ale vieții, până la moartea marilor artiști, a oamenilor dragi din comunitate, de la bucuriile familiale la pierderea tatălui și la amintirea bunicilor, de la Crăciun la Paște, de la probleme sociale și politice la aprecierea copiilor talentați, în poeziile sale răzbate viața noastră, iar volumele sale devin un barometru al societății în care trăim. De remarcat este faptul că 12 poezii se îndreaptă exclusiv spre origini: 4 dedicate bunicilor săi, 5 mamei sale și 3 amintirii tatălui său.
Literar vorbind, azi, în plin lirism contemporan, tendința  este de intelectualizare a poeziei. Dar, faptul că Butcă Cristian mizează pe un dialog cu cititorul, punându-se în slujba acestuia, că apelează la rima tradițională și ritmul popular, la o tonalitate când calmă, când melancolică, ori exaltantă, demonstrează originalitate.
Momentul a fost frumos continuat de tinerii de la Ansamblul Miorița al Casei de Cultură Salonta, coordonați de dna Monica Pârge.
Atmosfera a continuat să fie înălțătoare prin vocile minunate ale artistelor noastre care au cuprins lăcașul. Bucuria Crăciunului a fost vestită de: Adina Lezeu, Narcisa Badea, Andrada Tulvan, Laura Herdean, Alexia Chiș, Denisa Ifrim, Roxana Rozovlean, Silvia Timiș și de Alexandra Chira. Călăuzitoare, cu aer matern, încântată de talentul fetelor care o înconjurau, iubita interpretă de folclor, Florica Zaha a colindat plină de emoția apropierii de satul natal, Avram Iancu.
Așa cum era firesc, vocea prietenoasă și plină de duh a părintelui Chira a încheiat evenimentul, subliniind necesitatea de unire, de respect reciproc, de întrajutorare, de înțelegere și de credință în Dumnezeu.
SĂRBĂTORI CU BUCURII TUTUROR!
Prof. Ramona Buz
Vedeți mai multe în Galeria foto: Desfătare prin artă la Salonta.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 13:54:48 Ora de vară a Europei de Est