Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Continuă controalele de verificare a modului în care orădenii selectează deșeurile

Primăria Municipiului Oradea continuă campania

Continuă controalele de verificare a modului în care orădenii selectează deșeurile

Primăria Municipiului Oradea continuă campania de verificare a modului în care se colectează selectiv deșeurile reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare (persoane fizice, persoane juridice).

În perioada 7-10 decembrie 2021, Primăria Municipiului Oradea a continuat campania de verificare a modului de colectare selectiv a deșeurilor reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare (persoane fizice, persoane juridice) din zona de case din străzile Iasomiei, Olimpiadei, Rozmarinului, Parcul Petofi, Slănicului, Săvineștilor, Sportului, Busuiocului, Păcii, Magnoliei, Robert Owen, Tudor Arghezi, Muzeului, Eroului Necunoscut, Elanului, Crizantemelor, Şirul Canonicilor, Piața București, Cuza Vodă, Samuel Micu Klein, Semenicului, precum și la un număr de 34 asociații de proprietari de pe străzile : Podului, Şelimbărului, Transilvaniei, Aleea Rogerius, Aleea Posada, Aleea Sulfinei, Italiană, Călugăreni, Mehedinți, Ştefan cel Mare.
Controalele au fost efectuate prin patrule mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Municipiului Oradea, S.C. RER VEST S.A și S.C. ECO BIHOR S.A., cu sprijinul Poliției Locale Oradea .
Fracția deșeu reciclabil - 18 deșeuri neconforme din 214 utilizatori verificați
În urma controlului efectuat în data de 10 decembrie, pe străzile Cuza Vodă, Samuel Micu Klein și Semenicului la un număr de 352 de utilizatori ai serviciului de salubrizare, s-a constatat că 214 utilizatori au scos recipienții /sacii în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, deșeuri neconforme fiind identificate la un număr de 18 generatori de deșeuri de pe str. Cuza Vodă nr.16, nr.17 ap.7 și ap.9, nr.30 ap.3, ap.7 și ap.8, nr.31 ap.2, nr.39 ap.5 și ap.9, nr.54 ap.3 și ap.5, nr.57 ap.5, nr.6 ap.4, nr.63, nr.72 ap.11, nr.80 ap.6/A, str. Samuel Micu Klein nr.10 ap.4, nr.8 ap.11.
Deșeul reciclabil a fost contaminat cu resturi alimentare, deșeuri vegetale, măști, textile.
Fracția deșeu biodegradabil - 82 de deșeuri neconforme din 180 de utilizatori verificați
În urma controlului efectuat în zilele de 7, respectiv 9 decembrie, pe străzile mai sus-enunțate, la un număr total de 605 utilizatori ai serviciului de salubrizare,  s-a constatat că 180 de utilizatori au scos recipienții în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, deșeuri neconforme fiind identificate la un număr de 82 de generatori de deșeuri de pe str. Iasomiei nr. 29, nr. 34, nr. 37, nr. 5, nr. 55, str. Olimpiadei nr. 15, nr. 20 ap.1B, nr. 40A, str. Rozmarinului nr. 6, str. Parc Petofi nr. 2 ap.3 și 6, nr. 32, nr. 8 ap.2, str. Slănicului nr. 7, nr. 9, nr. 8, str. Săvineștilor nr. 14, nr.16, nr. 22 ap.1, str.S portului nr.2, nr.8, nr.9, str. Busuiocului nr.2B, nr.7, str. Păcii nr.19, nr.26, str. Magnoliei nr.27, nr.29, nr.3, str. Tudor Arghezi nr.5A, str Muzeului nr.9, str. Eroului Necunoscut nr.39 ap.2, str. Cuza Vodă nr.10 ap.1A, nr.11 ap.9 și ap.10, nr.28 ap.6 și ap.12, nr.29 ap.2, nr.30 ap.5 și ap.9, nr.32 ap.6 și ap.7, nr.38 ap.3, nr.42 ap.4, nr.43 ap.6, nr.15, nr.44 ap.3 și ap.8, nr.45 ap.5, nr.47 ap.4 și ap.7, nr.62 ap.3, nr.64 ap.10, ap.14, ap.15, ap.4, ap.6, ap.9, nr.67 ap.3, nr.70 ap.7, nr.73 ap.2, ap.4 și ap.6, nr.75, nr.78 ap.1 și ap.2, nr.78A, nr.8 ap.1 și ap.2, nr.80 ap.6/A, nr.9 ap.6, str. Samuel Micu Klein nr.3 ap.16, nr.7 ap.3, nr.8 ap.14.
Deșeul biodegradabil a fost contaminat cu alte fracții de cele mai multe ori cu sticle și recipienți din plastic și aluminiu, tampoane, măști, textile, pungi și ambalaje din hârtie/carton, mucuri de țigară etc.
Echipa de control a aplicat pe recipienții al căror conținut a fost contaminat cu alte fracții un autocolant cu mențiunea „DEȘEU NECONFORM". Conținutul recipientului a fost încadrat automat că și DEȘEU REZIDUAL, recipientul nefiind golit de către operatorul serviciului public de salubrizare, fiind lăsat pe amplasament și colectat la o dată ulterioară conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu.
Zeci de avertismente
În urma controalelor efectuate, Poliția Locală a aplicat 92 de avertismente persoanelor fizice și 15 asociațiilor de proprietari, urmând ca la viitorul control neconformitățile constatate să fie sancționate cu amendă.
„Comparativ cu cea de-a cincea săptămână de verificări, când procentul de precolectare corectă a deșeurilor reciclabile a fost de 93.94%, în cea de-a șasea săptămână s-a înregistrat o ușoară scădere a acestuia la 91.59%.  În cazul deșeului biodegradabil procentul a scăzut de la 71.96 % în a cea de-a cincea săptămână la 54.44 % în săptămâna a șasea",  precizat Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Oradea.
Întrucât pe fracția de deșeu reciclabil precolectat în saci galbeni de către utilizatorii serviciului de salubrizare menajeră din curțile comune Primăria Municipiului Oradea a constatat că nu se pot identifica generatorii deșeurilor contaminate, pentru a evita pe viitor sancționarea contravențională a tuturor coproprietarilor de imobil, utilizatorii serviciului de salubrizare sunt rugați să menționeze pe sac (cu un marker sau pix) numărul apartamentului unde a fost generat deșeul. Ca urmare, s-a solicitat operatorului de salubritate să analizeze această disfuncționalitate în prestarea acestui serviciu de colectare a deșeului reciclabil în saci.
Utilizatorii serviciului de salubrizare au fost totodată informați asupra Regulilor colectării separate, fiind împărțite și materiale informative în acest sens.
Primăria Municipiului Oradea dorește să mulțumească tuturor utilizatorilor serviciului de salubrizare menajeră care au înțeles și au aplicat corect regulile de colectare selectivă.
Deșeul biodegradabil a fost precolectat corect la următoarele asociații de proprietari : As. Propr. Edera, As. Propr. Serena, As. Propr. Podului 3 B 11, As. Propr. Podului 5-B10 SC A, As. Propr. Atreides, As. Propr. Maria, As. Propr. Podului 7, As. Propr Olimpia, As. Propr Scorpionul, As. Propr. N1, As. Propr. N3, As. Propr. N7 de pe Aleea Rogerius, As. Propr Nr.2 Rogerius, As. Propr. 21/C Aleea Rogerius, As. Propr. E2 Rogerius NR 10, As. Propr. Rogerius 235, As. Propr. Sulfinei E1, As. Propr Călugăreni nr. 2, As. Propr. Sanda 141.
Atragem atenția locuitorilor asupra faptului că toate categoriile de utilizatori ai serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de locatari, agenți economici, instituții publice) au obligația legală de precolectare separată a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară, în recipientele distinct inscripționate asigurate de operatorul serviciului.
Ghidul de colectare distribuit de S.C. RER VEST S.A. poate fi consultat și în format electronic accesând link-ul https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/ . Pentru informații suplimentare cu privire la colectarea selectivă și la nerespectarea drepturilor/obligațiilor contractuale, utilizatorii serviciului de salubrizare pot apela serviciul de dispecerat al prestatorului SC RER VEST SA la nr. 0374885693 - Program telefonic (Luni - Vineri) 7.00 - 19.00; 0259433195 - Program telefonic (Luni - Duminică) 19.00 - 7.00. (B.P.)

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 03:28:28 Ora de vară a Europei de Est