Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Continuă controalele de verificare a modului în care orădenii selectează deșeurile

Primăria Municipiului Oradea continuă campania

Continuă controalele de verificare a modului în care orădenii selectează deșeurile

Primăria Municipiului Oradea continuă campania de verificare a modului în care se colectează selectiv deșeurile reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare (persoane fizice, persoane juridice).

În perioada 7-10 decembrie 2021, Primăria Municipiului Oradea a continuat campania de verificare a modului de colectare selectiv a deșeurilor reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare (persoane fizice, persoane juridice) din zona de case din străzile Iasomiei, Olimpiadei, Rozmarinului, Parcul Petofi, Slănicului, Săvineștilor, Sportului, Busuiocului, Păcii, Magnoliei, Robert Owen, Tudor Arghezi, Muzeului, Eroului Necunoscut, Elanului, Crizantemelor, Şirul Canonicilor, Piața București, Cuza Vodă, Samuel Micu Klein, Semenicului, precum și la un număr de 34 asociații de proprietari de pe străzile : Podului, Şelimbărului, Transilvaniei, Aleea Rogerius, Aleea Posada, Aleea Sulfinei, Italiană, Călugăreni, Mehedinți, Ştefan cel Mare.
Controalele au fost efectuate prin patrule mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Municipiului Oradea, S.C. RER VEST S.A și S.C. ECO BIHOR S.A., cu sprijinul Poliției Locale Oradea .
Fracția deșeu reciclabil - 18 deșeuri neconforme din 214 utilizatori verificați
În urma controlului efectuat în data de 10 decembrie, pe străzile Cuza Vodă, Samuel Micu Klein și Semenicului la un număr de 352 de utilizatori ai serviciului de salubrizare, s-a constatat că 214 utilizatori au scos recipienții /sacii în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, deșeuri neconforme fiind identificate la un număr de 18 generatori de deșeuri de pe str. Cuza Vodă nr.16, nr.17 ap.7 și ap.9, nr.30 ap.3, ap.7 și ap.8, nr.31 ap.2, nr.39 ap.5 și ap.9, nr.54 ap.3 și ap.5, nr.57 ap.5, nr.6 ap.4, nr.63, nr.72 ap.11, nr.80 ap.6/A, str. Samuel Micu Klein nr.10 ap.4, nr.8 ap.11.
Deșeul reciclabil a fost contaminat cu resturi alimentare, deșeuri vegetale, măști, textile.
Fracția deșeu biodegradabil - 82 de deșeuri neconforme din 180 de utilizatori verificați
În urma controlului efectuat în zilele de 7, respectiv 9 decembrie, pe străzile mai sus-enunțate, la un număr total de 605 utilizatori ai serviciului de salubrizare,  s-a constatat că 180 de utilizatori au scos recipienții în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, deșeuri neconforme fiind identificate la un număr de 82 de generatori de deșeuri de pe str. Iasomiei nr. 29, nr. 34, nr. 37, nr. 5, nr. 55, str. Olimpiadei nr. 15, nr. 20 ap.1B, nr. 40A, str. Rozmarinului nr. 6, str. Parc Petofi nr. 2 ap.3 și 6, nr. 32, nr. 8 ap.2, str. Slănicului nr. 7, nr. 9, nr. 8, str. Săvineștilor nr. 14, nr.16, nr. 22 ap.1, str.S portului nr.2, nr.8, nr.9, str. Busuiocului nr.2B, nr.7, str. Păcii nr.19, nr.26, str. Magnoliei nr.27, nr.29, nr.3, str. Tudor Arghezi nr.5A, str Muzeului nr.9, str. Eroului Necunoscut nr.39 ap.2, str. Cuza Vodă nr.10 ap.1A, nr.11 ap.9 și ap.10, nr.28 ap.6 și ap.12, nr.29 ap.2, nr.30 ap.5 și ap.9, nr.32 ap.6 și ap.7, nr.38 ap.3, nr.42 ap.4, nr.43 ap.6, nr.15, nr.44 ap.3 și ap.8, nr.45 ap.5, nr.47 ap.4 și ap.7, nr.62 ap.3, nr.64 ap.10, ap.14, ap.15, ap.4, ap.6, ap.9, nr.67 ap.3, nr.70 ap.7, nr.73 ap.2, ap.4 și ap.6, nr.75, nr.78 ap.1 și ap.2, nr.78A, nr.8 ap.1 și ap.2, nr.80 ap.6/A, nr.9 ap.6, str. Samuel Micu Klein nr.3 ap.16, nr.7 ap.3, nr.8 ap.14.
Deșeul biodegradabil a fost contaminat cu alte fracții de cele mai multe ori cu sticle și recipienți din plastic și aluminiu, tampoane, măști, textile, pungi și ambalaje din hârtie/carton, mucuri de țigară etc.
Echipa de control a aplicat pe recipienții al căror conținut a fost contaminat cu alte fracții un autocolant cu mențiunea „DEȘEU NECONFORM". Conținutul recipientului a fost încadrat automat că și DEȘEU REZIDUAL, recipientul nefiind golit de către operatorul serviciului public de salubrizare, fiind lăsat pe amplasament și colectat la o dată ulterioară conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu.
Zeci de avertismente
În urma controalelor efectuate, Poliția Locală a aplicat 92 de avertismente persoanelor fizice și 15 asociațiilor de proprietari, urmând ca la viitorul control neconformitățile constatate să fie sancționate cu amendă.
„Comparativ cu cea de-a cincea săptămână de verificări, când procentul de precolectare corectă a deșeurilor reciclabile a fost de 93.94%, în cea de-a șasea săptămână s-a înregistrat o ușoară scădere a acestuia la 91.59%.  În cazul deșeului biodegradabil procentul a scăzut de la 71.96 % în a cea de-a cincea săptămână la 54.44 % în săptămâna a șasea",  precizat Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Oradea.
Întrucât pe fracția de deșeu reciclabil precolectat în saci galbeni de către utilizatorii serviciului de salubrizare menajeră din curțile comune Primăria Municipiului Oradea a constatat că nu se pot identifica generatorii deșeurilor contaminate, pentru a evita pe viitor sancționarea contravențională a tuturor coproprietarilor de imobil, utilizatorii serviciului de salubrizare sunt rugați să menționeze pe sac (cu un marker sau pix) numărul apartamentului unde a fost generat deșeul. Ca urmare, s-a solicitat operatorului de salubritate să analizeze această disfuncționalitate în prestarea acestui serviciu de colectare a deșeului reciclabil în saci.
Utilizatorii serviciului de salubrizare au fost totodată informați asupra Regulilor colectării separate, fiind împărțite și materiale informative în acest sens.
Primăria Municipiului Oradea dorește să mulțumească tuturor utilizatorilor serviciului de salubrizare menajeră care au înțeles și au aplicat corect regulile de colectare selectivă.
Deșeul biodegradabil a fost precolectat corect la următoarele asociații de proprietari : As. Propr. Edera, As. Propr. Serena, As. Propr. Podului 3 B 11, As. Propr. Podului 5-B10 SC A, As. Propr. Atreides, As. Propr. Maria, As. Propr. Podului 7, As. Propr Olimpia, As. Propr Scorpionul, As. Propr. N1, As. Propr. N3, As. Propr. N7 de pe Aleea Rogerius, As. Propr Nr.2 Rogerius, As. Propr. 21/C Aleea Rogerius, As. Propr. E2 Rogerius NR 10, As. Propr. Rogerius 235, As. Propr. Sulfinei E1, As. Propr Călugăreni nr. 2, As. Propr. Sanda 141.
Atragem atenția locuitorilor asupra faptului că toate categoriile de utilizatori ai serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de locatari, agenți economici, instituții publice) au obligația legală de precolectare separată a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară, în recipientele distinct inscripționate asigurate de operatorul serviciului.
Ghidul de colectare distribuit de S.C. RER VEST S.A. poate fi consultat și în format electronic accesând link-ul https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/ . Pentru informații suplimentare cu privire la colectarea selectivă și la nerespectarea drepturilor/obligațiilor contractuale, utilizatorii serviciului de salubrizare pot apela serviciul de dispecerat al prestatorului SC RER VEST SA la nr. 0374885693 - Program telefonic (Luni - Vineri) 7.00 - 19.00; 0259433195 - Program telefonic (Luni - Duminică) 19.00 - 7.00. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:46:08 Ora de vară a Europei de Est