Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

CMUAT a avizat o serie de proiecte care vor aduce plusvaloare municipiului

„Parc științific și tehnologic Bihor”

CMUAT a avizat o serie de proiecte care vor aduce plusvaloare municipiului

Membrii Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CMUAT) au analizat și în ședința de săptămâna aceasta o serie de proiecte importante.

Bazin de înot didactic pe str. Cazaban
„Un proiect care va aduce plusvaloare zonei Ioșia, dar în primul rând un beneficiu extraordinar copiilor din comunitate, este bazinul didactic de înot care se va construi pe str. Alexandru Cazaban. Astfel, toți copiii care locuiesc în apropierea acestei zone, și nu numai, vor avea un acces mult mai facil la un sport nautic frumos și care duce la o dezvoltare armonioasă. În cadrul ședinței CMUAT, firma de proiectare PROEXCO a solicitat aviz arhitect șef pentru construirea bazinului de înot didactic pe str. Alexandru Cazaban nr. 47 A, proiect tip al Ministerului Dezvoltării, proiectarea și execuția fiind realizate prin Compania Națională de Investiții", a precizat viceprimarul Arina Moș.
Pentru realizarea acestei investiții a fost elaborată o documentație de urbanism de tip PUD aprobată prin HCL nr. 498/2020.
Suprafața de teren pe care se va implementa acest proiect este de 3000 mp. Această suprafață face parte dintr-o zonă VS - zonă de spații verzi cu caracter sportiv (respectiv parcul dintre Ștrandul Ioșia și Sala Sporturilor). Procentul de ocupare realizat pe parcela de 3000 mp este de 28%, iar procentul de ocupare din zona VS este de maxim 10%.
Proiectul a primit aviz favorabil.
„Parc științific și tehnologic Bihor" - proiectul Consiliului Județean Bihor
Consiliul Județean Bihor a solicitat CMUAT avizul arhitectului-şef pentru proiectul „Parc științific și tehnologic Bihor", situat pe str. Ceyrat nr. 4.
Această funcțiune de „parc științific și tehnologic" a fost inclusă în Masterplanul Campusului Universitar Integrat Oradea, aprobat prin HCL nr. 605/2018.
De menționat că proiectul a mai primit avizul arhitectului-şef în 2018, dar la faza de Studiu de Fezabilitate.
Proiectul constă în construirea unei clădiri cu  regim de înălțime P + 2E. La nivelul parterului se va amenaja o zonă de cercetare și prototipare care va cuprinde trei laboratoare de prototipare dotate cu aparatură de performanță, laborator de cercetare materiale avansate, laborator cercetare inteligență artificială, sală de conferințe cu o capacitate de 300 persoane, recepție, foaier/zonă expozițională, cafenea, sala de mese, anexe sanitare, spații tehnice și depozitări.
La nivelul etajului I se propune amenajarea a 15 laboratoare Open Lab, trei laboratoare Makers Eco - System, sala de mese, sala de ședințe, anexe sanitare, precum și spații administrative.
La nivelul etajului II, proiectul prevede amenajarea a 15 laboratoare de inovare, patru laboratoare Makers Eco - System, sala de mese, sala de ședințe, anexe sanitare, precum și spații administrative.
În cadrul ședinței CMUAT s-a prezentat noua variantă volumetrică și fațadele obiectivului, proiectul primind avizul arhitectului-şef.
Imobil de locuințe colective pe Cuza Vodă nr. 82
Dacă în acest moment pe amplasamentul de pe str. Cuza Vodă nr. 82 se află o clădire veche într-o stare avansată de degradare, firma S.C Mecord Siroco S.A vine cu o propunere care să schimbe întru totul fața zonei.
Astfel, S.C Mecord Siroco S.A a solicitat aviz arhitect șef pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) - construire imobil de locuințe colective cu regim de înălțime S+P+2E+ER cu spații complementare la parter, împrejmuire teren și organizare de șantier.
Propunerea de amenajare prevede construirea a două corpuri de clădire: una la frontul stradal, cu regim de înălțime maxim S+P+2E+Er și una în curte cu regim de înălțime S+p+2E, cu funcțiuni complementare la parter. Cele două clădiri vor avea în total 32 de apartamente.
Acestea vor fi deservite de 32 de locuri de parcare, care se vor realiza la subsolul clădirii, iar încă patru vor deservi spațiile complementare de la nivelul parterului.
Terenul pe care se va face construcția are o suprafață de 1641 mp și este proprietatea S.C Mecord Siroco S.A. Accesul direct pe teren se va face din str. Cuza Vodă, existând rețea de alimentare cu energie electrică, rețea de alimentare cu apă, rețea de canalizare, rețea de apă pluvială, rețea de telecomunicații și rețea de termoficare.
Proiectul a primit aviz favorabil, urmând ca beneficiarul să solicite avizul Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice.
CMUAT a aprobat PUZ-ul pentru construirea de locuințe colective pe str. Mihai Viteazul nr. 6
După ce luna trecută, S.C Alerab S.R.L a solicitat avizul arhitectului șef pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construire locuințe colective S+P+2E+R (etaj retras)/M(mansardă) cu spații comerciale la parter, pe str. Mihai Viteazul nr. 6/A, în ședința CMUAT de săptămâna aceasta, firma a prezentat în fața comisiei propunerea finală de mobilare a cvartalului.
„Completările aduse acum rezolvă frontul dintre străzile 1848 și Mihai Viteazul prin propunerea unei organizări peisagistice, dar și prin mobilarea colțului străzii Mihai Viteazul. Acest studiu de cvartal va avea caracterul unui plan director pentru dezvoltările viitoare, care vor fi rezolvate la rândul lor prin documentații specifice de tip PUD", a precizat Radu Fortiș, arhitectul-şef al orașului
Proiectul a primit aviz favorabil pe cvartalul delimitat de străzile: Kogălniceanu - M. Viteazul - Evreilor Deportați - str. 1848, PUZ-ul corelându-se cu PUZ-ul din zona centrală privind profilul str. Evreilor Deportați.
În continuare se va trece la procedura de consultare a populației.
Terenul aferent investiției care a generat PUZ-ul are o suprafață de 1.296 mp. Potențialul de dezvoltare al zonei este confirmat de existența căilor de comunicație, de configurația topo-geografică a zonei și de echiparea edilitară. (B.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: CMUAT a avizat o serie de proiecte care vor aduce plusvaloare municipiului.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:17:12 Ora de vară a Europei de Est