Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

CMUAT a avizat o serie de proiecte care vor aduce plusvaloare municipiului

„Parc științific și tehnologic Bihor”

CMUAT a avizat o serie de proiecte care vor aduce plusvaloare municipiului

Membrii Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CMUAT) au analizat și în ședința de săptămâna aceasta o serie de proiecte importante.

Bazin de înot didactic pe str. Cazaban
„Un proiect care va aduce plusvaloare zonei Ioșia, dar în primul rând un beneficiu extraordinar copiilor din comunitate, este bazinul didactic de înot care se va construi pe str. Alexandru Cazaban. Astfel, toți copiii care locuiesc în apropierea acestei zone, și nu numai, vor avea un acces mult mai facil la un sport nautic frumos și care duce la o dezvoltare armonioasă. În cadrul ședinței CMUAT, firma de proiectare PROEXCO a solicitat aviz arhitect șef pentru construirea bazinului de înot didactic pe str. Alexandru Cazaban nr. 47 A, proiect tip al Ministerului Dezvoltării, proiectarea și execuția fiind realizate prin Compania Națională de Investiții", a precizat viceprimarul Arina Moș.
Pentru realizarea acestei investiții a fost elaborată o documentație de urbanism de tip PUD aprobată prin HCL nr. 498/2020.
Suprafața de teren pe care se va implementa acest proiect este de 3000 mp. Această suprafață face parte dintr-o zonă VS - zonă de spații verzi cu caracter sportiv (respectiv parcul dintre Ștrandul Ioșia și Sala Sporturilor). Procentul de ocupare realizat pe parcela de 3000 mp este de 28%, iar procentul de ocupare din zona VS este de maxim 10%.
Proiectul a primit aviz favorabil.
„Parc științific și tehnologic Bihor" - proiectul Consiliului Județean Bihor
Consiliul Județean Bihor a solicitat CMUAT avizul arhitectului-şef pentru proiectul „Parc științific și tehnologic Bihor", situat pe str. Ceyrat nr. 4.
Această funcțiune de „parc științific și tehnologic" a fost inclusă în Masterplanul Campusului Universitar Integrat Oradea, aprobat prin HCL nr. 605/2018.
De menționat că proiectul a mai primit avizul arhitectului-şef în 2018, dar la faza de Studiu de Fezabilitate.
Proiectul constă în construirea unei clădiri cu  regim de înălțime P + 2E. La nivelul parterului se va amenaja o zonă de cercetare și prototipare care va cuprinde trei laboratoare de prototipare dotate cu aparatură de performanță, laborator de cercetare materiale avansate, laborator cercetare inteligență artificială, sală de conferințe cu o capacitate de 300 persoane, recepție, foaier/zonă expozițională, cafenea, sala de mese, anexe sanitare, spații tehnice și depozitări.
La nivelul etajului I se propune amenajarea a 15 laboratoare Open Lab, trei laboratoare Makers Eco - System, sala de mese, sala de ședințe, anexe sanitare, precum și spații administrative.
La nivelul etajului II, proiectul prevede amenajarea a 15 laboratoare de inovare, patru laboratoare Makers Eco - System, sala de mese, sala de ședințe, anexe sanitare, precum și spații administrative.
În cadrul ședinței CMUAT s-a prezentat noua variantă volumetrică și fațadele obiectivului, proiectul primind avizul arhitectului-şef.
Imobil de locuințe colective pe Cuza Vodă nr. 82
Dacă în acest moment pe amplasamentul de pe str. Cuza Vodă nr. 82 se află o clădire veche într-o stare avansată de degradare, firma S.C Mecord Siroco S.A vine cu o propunere care să schimbe întru totul fața zonei.
Astfel, S.C Mecord Siroco S.A a solicitat aviz arhitect șef pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) - construire imobil de locuințe colective cu regim de înălțime S+P+2E+ER cu spații complementare la parter, împrejmuire teren și organizare de șantier.
Propunerea de amenajare prevede construirea a două corpuri de clădire: una la frontul stradal, cu regim de înălțime maxim S+P+2E+Er și una în curte cu regim de înălțime S+p+2E, cu funcțiuni complementare la parter. Cele două clădiri vor avea în total 32 de apartamente.
Acestea vor fi deservite de 32 de locuri de parcare, care se vor realiza la subsolul clădirii, iar încă patru vor deservi spațiile complementare de la nivelul parterului.
Terenul pe care se va face construcția are o suprafață de 1641 mp și este proprietatea S.C Mecord Siroco S.A. Accesul direct pe teren se va face din str. Cuza Vodă, existând rețea de alimentare cu energie electrică, rețea de alimentare cu apă, rețea de canalizare, rețea de apă pluvială, rețea de telecomunicații și rețea de termoficare.
Proiectul a primit aviz favorabil, urmând ca beneficiarul să solicite avizul Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice.
CMUAT a aprobat PUZ-ul pentru construirea de locuințe colective pe str. Mihai Viteazul nr. 6
După ce luna trecută, S.C Alerab S.R.L a solicitat avizul arhitectului șef pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construire locuințe colective S+P+2E+R (etaj retras)/M(mansardă) cu spații comerciale la parter, pe str. Mihai Viteazul nr. 6/A, în ședința CMUAT de săptămâna aceasta, firma a prezentat în fața comisiei propunerea finală de mobilare a cvartalului.
„Completările aduse acum rezolvă frontul dintre străzile 1848 și Mihai Viteazul prin propunerea unei organizări peisagistice, dar și prin mobilarea colțului străzii Mihai Viteazul. Acest studiu de cvartal va avea caracterul unui plan director pentru dezvoltările viitoare, care vor fi rezolvate la rândul lor prin documentații specifice de tip PUD", a precizat Radu Fortiș, arhitectul-şef al orașului
Proiectul a primit aviz favorabil pe cvartalul delimitat de străzile: Kogălniceanu - M. Viteazul - Evreilor Deportați - str. 1848, PUZ-ul corelându-se cu PUZ-ul din zona centrală privind profilul str. Evreilor Deportați.
În continuare se va trece la procedura de consultare a populației.
Terenul aferent investiției care a generat PUZ-ul are o suprafață de 1.296 mp. Potențialul de dezvoltare al zonei este confirmat de existența căilor de comunicație, de configurația topo-geografică a zonei și de echiparea edilitară. (B.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: CMUAT a avizat o serie de proiecte care vor aduce plusvaloare municipiului.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 08:58:18 Ora standard a Europei de Est