Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Aniversarea a ,,120 de ani de învățământ agricol, tehnic și profesional la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta”!

O instituție de învățământ aparte, o școală de tradiție

Aniversarea a ,,120 de ani de învățământ agricol, tehnic și profesional la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta”!

Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta este o instituție de învățământ aparte, o școală de tradiție cu specific agricol, o școală emblematică a ținutului vestic.

Tradiție, istorie și prestigiu
Pentru orice instituție de învățământ preuniversitar, aniversarea a 120 de ani de activitate reprezintă cea mai bună certificare și confirmare a necesității și utilității sale, dar și o mărturie a atingerii unui important prag de plenitudine evolutivă. Liceul cu specific agricol, tehnic și profesional, se poate mândri cu atingerea acestui prag, potrivit devizei care îl caracterizează cel mai bine: tradiție, istorie și prestigiu.
Istoria de 120 de ani este strâns legată de evoluția urbei noastre, dovedind necesitatea și importanța pregătirii în domeniul cu specific agricol prin absolvenții liceului, dintre care mulți și-au construit cariere de succes. Renumele școlii noastre, rezultat din tradiție și istorie, nu reprezintă altceva decât capacitatea liceului de a atrage elevi buni, interesați și cu drag de agricultură, dintr-un areal mult mai extins decât teritoriul administrativ al municipiului Salonta. Faptul că în școala noastră vin să învețe elevi din tot județul, atât din mediul urban cât și din mediul rural, confirmă, încă o dată, recunoașterea tradiției și a renumelui școlii noastre, ceea ce ne face să ne simțim mândri! Tradiția și renumele au fost asigurate de-a lungul anilor de o pregătire profesională temeinică, a unui corp profesoral de ținută și elevi cu aplecare spre domenii cu specific agricol, economic, alimentar, turistic, tehnic, cu rezultate excelente obținute la specialitate și concursuri pe meserii, manifestând interes pentru integrarea pe piața muncii și față de studiile universitare în specialitate.
Sărbătoarea a debutat, în dimineața zilei de 21.12.2021, cu o serie de activități care au avut loc în curtea și clădirea liceului.
Dezvelirea plăcii aniversare
Astfel primul moment al aniversării a fost dezvelirea plăcii aniversare care marchează momentul împlinirii a 120 de ani de învățământ agricol, tehnic și profesional. Dezvelirea și sfințirea plăcii aniversare, a fost realizată de către preoții parohi: Buștea Florin, Chira Ionel,Vinter Mircea și Matei Ciprian.
Istoria liceului a fost descrisă în discursurile prezentate, specificându-se evoluția și parcursul școlii de-a lungul anilor sub diverse forme de organizare și denumiri: ,,Școala de fermieri gospodari" (1901), ,,Școală Agronomică de Stat" (1920), ,,Școala Agricolă la rang de liceu" (1937), ,,Școala Practică de Agricultură" (1946), ,,Școala Tehnică Agricolă cu două clase" (1949), ,,Școala profesională de tractoriști" (1950), ,,Centrul Școlar Agricol" (1956), ,,Școala Tehnică" (1962), ,,Liceul Agricol" (1966), ,,Liceul Agro-Industrial" (1976), ,,Grup Școlar Agricol Salonta" (1991), iar din anul 2011 și până în prezent ,,Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta".
Arc peste timp
Au urmat o serie de discursuri și mesaje ale celor prezenți care au rememorat propriile experiențe trăite sau legate de acest liceu.
În spiritul aceluiași gest de reverență în fața trecutului, performanței și calității umane demne de a fi celebrate, s-a dorit a fi și momentul decernării de diplome și clepsidra timpului, pentru cei care au condus această școală și au adus o contribuție meritorie la dezvoltarea sa, precum și pentru șefa de promoție a anului școlar 2020-2021.
Lansarea broșurii aniversare ,,120 de ani de învățământ agricol, tehnic și profesional 1901-2021"și vizionarea filmului aniversar au însemnat prezentarea unui veritabil și totodată nostalgic arc peste timp: generații de elevi, profesori, angajați ai școli și directori.
Deoarece ne-am aflat în preajma sărbătorilor de iarnă, elevii liceului ne-au prezentat un moment cultural, specific perioadei sărbătorilor de iarnă ,,Primiți colindătorii?"!
Momentul aniversar s-a încheiat prin așezarea la rădăcina bradului din curtea școlii a ,,Scrisorii către viitor - Capsula timpului"! Scrisoare care este un mesaj destinat generațiilor viitoare ale școlii noastre!
Cinste și onoare!
La eveniment au fost prezenți oaspeți de seamă: deputatul prof. univ. Căuș Aurel Vasile, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor: Nagy Zoița - inspector management instituțional, Vîlceanu Daniela Corina - inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic, Dragomir Iuliu Cristian - inspector școlar îndrumare-control-monitorizare, Zancu Flaviu - președinte al S.L.I. Bihor, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Salonta: primar Török Lászlo, secretar Ivanciuc Patricia, șef birou contabilitate Kis Anamaria, auditor intern Vlad Daniel, șef birou resurse umane Toșa Laura Bianca (absolventă a liceului), reprezentantul Universității Oradea, Facultatea de Științe economice - prof. conf. univ. Bâc Dorin, reprezentantul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Bihor - directorul executiv Câmpan Cristian Gheorghe, șef Serviciu fiscal orășenesc Salonta - Sala Liana, director Trezoreria Salonta - Carmen Tonț, reprezentanți ai instituțiilor bancare din Salonta, foști absolvenți de marcă ai liceului (în prezent directori de școală, cadre didactice, primari, șefi servicii birouri Primărie, exponenți ai mediului de afaceri și agricultori din zonă), șefa de promoție - 2020, absolventa David Sorana Ela Fabiana, precum și directorii care au condus școala de-a lungul anilor, profesorii care de-a lungul timpului și-au dăruit elevilor din experiența lor profesională.
Invitații au avut ocazia de a împărtăși experiența personală, celor aflați în curs de formare, de a iniția un dialog antrenant cu cei prezenți, consolidând, o dată în plus, o punte între ani și generații.
Activitățile desfășurate au respectat toate exigențele impuse de contextual actual pandemic, având loc într-un cadru restrâns, cu un număr limitat de participanți și cu aplicarea normelor sanitare în vigoare.
Director,
Prof. ec. Neaga Florica-Maria
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Aniversarea a ,,120 de ani de învățământ agricol, tehnic și profesional la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta"!

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 22:30:29 Ora de vară a Europei de Est