Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ziua Culturii Naționale, celebrată în obiectivele turistice din Oradea

15 ianuarie 2022

Ziua Culturii Naționale, celebrată în obiectivele turistice din Oradea

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor celebrează Ziua Culturii Naţionale - 15 ianuarie 2022, prin activităţi culturale oferite vizitatorilor în obiectivele turistice, menite să evidențieze frumusețea spațiilor în interacțiune cu artele frumoase (sculptura, arhitectura, muzica, poezia, artele spectacolului, inclusiv teatrul şi dansul, film, fotografie, editare video, design şi arta conceptuală).

„Cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii se organizează manifestări cultural-artistice şi  acţiuni social-culturale de către instituţii publice şi alte entităţi deţinătoare de patrimoniu cultural. Această zi a fost stabilită prin Legea 238 din 2010, întrucât reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor Mihai Eminescu (1850 - 1889)", a precizat Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.
Vă prezentăm programul evenimentelor, stabilit în conformitate cu normele sanitare.
În Turnul Primăriei Oradea, în intervalul orar 11.00-13.00, va avea loc o nouă expoziţie de prezentare a artei fotografice, expoziție intitulată „Oradea - Iarnă nocturnă", organizată de Asociația Internațională „Euro Foto Art".
Privirea vizitatorului va fi încântată de momente cu peisaj de iarnă surprinse de artistul fotograf Ștefan Tóth. În cadrul expoziţiei va fi prezentată o colecţie de aparatură fotografică, oferită pentru eveniment de familia medicului Adrian Dușe. Artişti şi pasionaţi de fotografii sunt invitaţi să ajungă la Turn pentru a imortaliza momente urbane de la înălţime şi a salva imagini deosebite. La eveniment va fi prezent artistul fotograf Ștefan Tóth István, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art" AFIAP, ES FIAP. Expoziţia de fotografie va putea fi vizitată până în 27 februarie 2022.
La Sinagoga Aachvas Rein, în intervalul orar 14.00-16.00, va avea loc o expoziţie dedicată volumelor realizate de către Mircea Paşca, istoric şi consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor. Acesta va prezenta tema istoria arhitecturii, ocazie cu care vizitatorii vor putea să propună teme noi de cercetare autorului, acesta fiind prezent în Sinagogă în intervalul orar 14.00-16.00. Amintim câteva dintre lucrările ce vor fi expuse: Case și căsuțe din Oradea Mare. Un pomelnic neisprăvit, Oradea 1900. Un ghid de arhitectură, Arhitectură şi locuire în Oradea la începutul secolului al XX-lea. Expoziţia cu volume va putea fi vizitată până în 27 februarie 2022.
Sinagoga Sion va oferi arta prin detalii despre pictura murală, va arăta publicului interesat modele de şablon şi detalii din proiectul ce a dat viaţă acestui lăcaş de cult. În intervalul orar 14.00-16.00, Ioana Klein, coordonator al lucrărilor în perioada 2014-2015 și lector drd. la Facultatea de Arte Vizuale Oradea va oferi detalii despre pictura murală. Materialele prezentate vor fi expuse până în 27 februarie 2022.
Casa Darvas - La Roche va fi gazda artei muzicale, în intervalul orar 15.00-17.00. Astfel, vor fi prezentate vizitatorilor, pentru prima dată, partituri ce datează de la începutul secolului. Acestea completează colecţia obiectelor de patrimoniu şi au fost achiziţionate recent, pentru a fi înregistrate ca bunuri culturale. Totodată atmosfera Casei va fi completată de muzica de Belle Epoque interpretată la pian de Camelia Andone, artist instrumentist la Filarmonica de Stat Oradea, asist. univ. dr. - Facultatea de Arte Vizuale Oradea. Expoziţia va fi prezentată în zilele de 15-16 ianuarie.
La Templul Francmasoneriei, în intervalul orar 15.00-17.00, va fi prezentată arhitectura ca liant ce se conectează la viaţa urbană prin forme şi funcţiuni diverse. Despre arhitectura clădirii, funcţiunea specifică unei Loji masonice şi organizarea expoziţiei dedicată istorie francmasoneriei va da detalii Alexandru Mircea Vlad, consultant din partea Asociaţiei „Ţara Celor Trei Crişuri".
Accesul în toate obiectivele turistice se face cu respectarea măsurilor sanitare impuse, inclusiv cu privire numărul maxim de 20 de persoane prezente în spaţiile expoziţionale.
Preţul biletului de intrare este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii şi grupuri mai mari de 10 persoane. Obiectivele sunt deschise în intervalul orar 10.00-18.00.
Parteneri în organizarea activităţilor din acest an sunt: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Mircea Paşca - istoric, Filarmonica de Stat Oradea, Asociaţia Eurofoto Art Oradea, Ioana Klain, SC Novartis SRL, Asociaţia Ţara Celor Trei Crişuri.
În vederea protejării şi punerii în valoare a patrimoniului, Fundaţia colaborează cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor cu privire la identificarea şi clasarea unor bunuri culturale mobile de valoare naţională deosebită, din colecţiile pe care le deţine.
În următoarele luni se va întocmi dosarul pentru o parte din bunurile aflate în Sinagoga Aachvas Rein în cadrul expoziţiei permanente dedicate Istoriei evreilor din Oradea, Fondul Tereza Mózes şi Fondul Sonnenfeld, precum şi obiecte de mobilier şi decor prezentate în Casa Darvas - La Roche. (B.P.)

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 11:13:41 Ora de vară a Europei de Est