Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

GALA ELITELOR ARĂDENE

În 19 martie, ora 18.00, la Palatul Cultural din Arad,

GALA ELITELOR ARĂDENE

CONSILIUL PENTRU ELITELE ARĂDENE, Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean Arad, Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș" din Arad, în parteneriat cu Marea Lojă Națională din România, la inițiativa asociațiilor Fraternitas 37, Concordia 271, Preparandia 345, Milan Tabacovici, Aurel Ardelean Academica, SF 6020, Casa cu Lacăt, organizează în această primăvară „GALA ELITELOR ARĂDENE", cel mai important eveniment de recunoaștere a valorilor locale.

Astfel, în data de 19 martie 2022, începând cu ora 18.00, Palatul Cultural din Arad va fi gazda unui eveniment care își propune să pună în valoare personalitățile locale, arădenii cu rezultate deosebite în domeniile în care activează.
,,Continuăm demersurile Primăriei Arad de a apropia societatea civilă de comunitate. Mă bucur că în organizarea acestui eveniment avem alături de noi și mediul academic, reprezentat de cele două instituții de învățământ superior, Universitatea ,,Aurel Vlaicu" și Universitatea ,,Vasile Goldiș". De altfel, lor le revine misiunea de a desemna personalitățile care vor fi premiate. În acest fel se va elimina orice suspiciune legată de premiile oferite. Mă bucur că un astfel de eveniment are loc și în Arad, deoarece avem datoria de a ne respecta elitele care trebuie să fie un exemplu pentru tinerele generații", a declarat primarul Călin Bibarț.
,,Evenimentul nostru își propune să aducă un plus de valoare Aradului. În vremuri în care lucruri precum viteza și cantitatea se pare că devin mai importante decât calitatea și performanța, în vremuri în care individualismul legat de rezultatele personale devine mai important decât bucuria recunoașterii performanței altuia, în vremuri în care datul din coate este mai des întâlnit decât datul din aripi, ne propunem să aducem o gură de aer proaspăt în comunitatea noastră. Credem cu tărie că spiritul arădenilor de odinioară, care înțelegeau că niciun singur om nu va putea urca mai sus decât o vor face mai mulți oameni care se încurajează, se recunosc și se susțin reciproc în călătoria lor, este încă viu în comunitatea noastră. Ne asumăm misiunea de a găsi acei membri ai cetății noastre care merită a fi sărbătoriți pentru contribuția lor la societatea arădeană și care poate că în ultimii ani au fost trecuți cu vederea, precum și pe aceia care au lăsat individualismul la poarta cetății și își doresc să contribuie după posibilități la această nouă construcție pe care o începem împreună. Ne dorim ca acest eveniment să reprezinte acel moment din an în care, pentru câteva ore, agitația cotidiană să fie pusă în plan secundar, primând bucuria revederii, sărbătorirea reușitelor și unitatea arădeană", a explicat Ciprian Cristea, organizatorul evenimentului.
,,După ce am participat la vreo câteva ediții ale GALEI EXCELENȚEI BĂNĂȚENE, am realizat că și Aradul are personalități care merită să fie scoase la lumină. Ne bucurăm că ni s-au alăturat în acest proiect cele două universități arădene care vor stabili comisiile de jurizare.De asemenea, apreciem implicarea societății civile care va sprijini și din punct de vedere financiar acest proiect", a detaliat Nicolaie Iancu, organizator al evenimentului.
În cadrul GALEI ELITEI ARĂDENE se vor acorda șase premii, fiecare în valoare de 5.000 de lei. Acestea sunt:
Premiul Caius Iacob - pentru matematică, științe inginerești;
Premiul Dimitrie Cameniță - pentru științe sociale, economie și antreprenoriat;
Premiul Sever Frențiu - pentru științe umaniste și arte;
Premiul Aurel Ardelean - pentru științe biologice și biomedicale;
Premiul Ștefan Augustin Doinaș - pentru performanțe deosebite în educație;
Premiul Francisc Von Neuman - pentru promovarea imaginii Aradului. 
,,Mă bucur că în sfârșit și la Arad se va organiza un asemenea eveniment. Celor două universități le va reveni dificila misiune de a desemna personalitățile ce urmează să fie premiate. Cei care vor obține aceste premii trebuie să fie arădeni sau să aibă legătură cu orașul nostru. Mi s-a părut un detaliu extraordinar deoarece avem oameni de valoare, avem personalități care ne reprezintă cu cinste. Universitatea ,,Aurel Vlaicu" va desemna comisiile pentru trei premii: Premiul Caius Iacob, Premiul Dimitrie Cameniță și Premiul Ștefan Augustin Doinaș.", a declarat rectorul Universității ,,Aurel Vlaicu", prof. univ. dr. Ramona Lile.
,,An de an, acest gen de evenimente a crescut în valoare și popularitate. Sunt convins că Aradul universitar oferă o resursă umană de înaltă valoare și ținută, iar performanța își ocupă dintotdeauna locul bine meritat. Universității ,,Vasile Goldiș" i-au revenit următoarele domenii: științe umaniste și arte, respectiv științe biologice și biomedical. Cea mai grea misiune cred că va fi cea de  desemnare a personalității căreia i se va acorda Premiul Francisc Von Neuman - pentru promovarea imaginii Aradului", a declarat prorectorul Universității de Vest ,,Vasile Goldiș", prof. univ. dr. Petru Darău.
Organizatorii GALEI ELITELOR ARĂDENE s-au gândit și la câteva momente artistice oferite de invitații speciali ai evenimentului: Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic. Acompaniamentul va fi asigurat de Filarmonica Arad, condusă de dirijorul Dan Crișan.
Înregistrările video de la Conferința de presă le puteți vizualiza aici:
 

Vedeți mai multe poze în Galeria foto: GALA ELITELOR ARĂDENE.

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 22:30:59 Ora de vară a Europei de Est