Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Maratonul lecturii” la clasa a III-a C

La Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Oradea

,,Maratonul lecturii” la clasa a III-a C

Activitatea extrașcolară ,,Maratonul lecturii" din acest an școlar a fost inițiată la clasa noastră tocmai pentru a apropia copiii de cărți (pas cu pas), pentru a le stârni interesul pentru citit, pentru cultivarea calităților actului citirii (citire cursivă, corectă, conștientă și expresivă), pentru a le forma deprinderi de lectură independentă, pentru a-i ajuta să se descurce mai bine la celelalte materii (cine știe să citească foarte bine înțelege mai ușor ).

Mottoul care stă la baza acestei activități este ,,Nicio zi, fără să citim!"
În primul semestru ne-am concentrat atenția asupra celor patru cărți scrise de Nicoleta Fotău și anume: ,,Nocturn și copilul neastâmpărat", „Nu vreau", „Am curaj" și „Mica învingătoare". Înainte de a da startul maratonului nostru, am organizat o întâlnire online pe Zoom (ce și-a atins obiectivul), cu însăși autoarea acestor cărți. La finele fiecărei luni după citirea cărților pentru a vedea impactul avut, am utilizat variate modalități de evaluare cum ar fi: jambord padlet, fișe informative, fișă jurnal de lectură în care completau anumite aspecte, scriau o recenzie a cărții, desenau/colorau, adăugau fotografii sugestive etc.
În semestrul al doilea, am continuat  organizându-ne altfel. Săptămânal, ne-am propus câte cinci povești (H. Ch.Andersen, Ion Creangă, Frații Grimm etc) pe care le-au putut audia/viziona sau citi,ca apoi fiecare să lucreze ceva la alegere pe baza a ceea ce au citit (explozie stelară, fișe de lectură,fișe de lucru, brainstorming, acrostihuri, rebusuri, jocuri interactive, desene etc) sau să răspundă la două întrebări ca de exemplu:
*Ce ți-a plăcut mai mult/te-a impresionat și de ce? *Ce ai învățat din poveste? *Ce alt titlu i s-ar potrivi? *Ce ai schimba în poveste? *În ce personaj te regăsești ? Argumentează!
Chiar dacă încă unii se pornesc mai greu (a citi nu e tocmai ușor mai ales în zilele de azi) se vede clar evoluția multora dintre ei, ceea ce nu face decât să mă bucure.
Apreciez creativitatea și promptitudinea majorității elevilor (și implicarea părinților prin susținere și ajutorul dat). Chiar dacă motivația trebuie să fie intrinsecă, adică să citească doar pentru ei, pentru binele lor (nu pentru familie, pentru doamna sau alte lucruri pe care le primesc/câștigă), eu totuși am simțit nevoia să le pregătesc surprize (de la mine) ca răsplată a muncii lor depuse în acest sens (medalii, cupe, cărți, semne de carte).
,,Cine citește când e mic, va fi un om care gândește când e mare"!
 Maratonul continuă cu noi povești/cărți, cu noi surprize, noi provocări...
Prof. Monica Dorina Toader

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:23:42 Ora de vară a Europei de Est