Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Să ne bucurăm sau să ne întristăm?

Fiecare moarte ne răscolește...

Să ne bucurăm sau să ne întristăm?

Suntem încă sub impresia celor două evenimente cutremurătoare: Moartea și Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Domnul și Dumnezeul nostru a murit pentru mântuirea noastră. A biruit moartea, păcatul și iadul, toate numai pentru noi. Deci, se cuvine să ne bucurăm. A înviat! Bucurați-vă, Hristos a înviat!

 „Iertarea ne-a venit din mormântul Domnului.
  Să nu fie nimeni înfricoșat de moarte,
  pentru ca moartea Mântuitorului ne-a eliberat pe noi!
  El a călcat pe moarte și a învins-o”, ne-ndeamnă Sfântul Ioan Gură de Aur, în  predica la Învierea Domnului...
 Așadar, se cuvine să ne bucurăm, dar, sincer, putem?
 Când, mereu, auzim că un coleg, un prieten, un cunoscut, un distins profesor... ne-a părăsit, plecând la Domnul. Poate că pentru cel ce pleacă este, într-un fel, o ușurare (mai cu seamă dacă a suferit fizic, săptămâni, luni sau ani, prin spitale sau chiar acasă, provocând mare durere celor dragi).
 O veste tristă, am primit chiar acum câteva momente. O dăscăliță pedagogistă s-a ridicat la ceruri. O fi ajuns acum alături de distinșii domni profesori Ioan Comănescu, Viorica Piscoi...?
 Poate e prea devreme. Să pleci chiar de Înviere! Poate nu e drept, dar parcă putem noi judeca, cu mintea noastră, ce e drept, normal și firesc?
 Când toți sărbătoream bucuria Învierii lui Hristos, distinsa învățătoare Florica Găitănaru se stingea încet, retrăgându-se fără zgomot, în vârful picioarelor... Nici de Florii nu s-a putut bucura! Bucuria i-a pierit de pe chip de ani și ani. În ultima vreme, s-a luptat cumplit cu viața și cu moartea. În ajutorul său, au sărit nu numai cei dragi și apropiați, ci și colegii de școală, dar și scumpii săi elevi, care acum o plâng, iar mâine (marți, 21 aprilie 2009, la ora 11.00), o vor conduce, cu mare jale, spre locul de veci...
 S-a stins în Noaptea Învierii
 Familia “Vulcan” va păstra în suflet neștearsă amintirea distinsei doamne institutor Florica Găitănaru, care a călăuzit spre lumina cunoașterii multe generații de-a lungul celor 30 de ani de activitate.
 În anul 2006, a fost diagnosticată cu leucemie. Colegii săi de catedră au inițiat un proiect de ajutorare, intitulat ,,Salvează o viață de dascăl!”
Punând mână de la mână, elevii clasei a II-a C (acum a IV-a C), împreună cu toți elevii și dascălii Liceului Pedagogic ,,Iosif Vulcan” au reușit să adune, în 2007, 25.700 Ron și 1470 Euro (confecționând și valorificând mărțișoare și felicitări…, prin donații). Atunci au fost înaintate cereri de donații multor instituții, inclusiv Președinției României, obținându-se (cu sprijinul familiei), în final, suma necesară realizării transplantului de măduvă la Viena, după cum aflăm de la inst. Maria Duma – coordonatorul proiectului.
 Cu toate eforturile, dascălița nu s-a mai întors la catedră, în mijlocul dragilor săi elevi care o mai așteaptă încă…
 O lacrimă și o floare pentru Florica Găitănaru! (Ovi DAN)
 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:26:44 Ora de vară a Europei de Est