Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Un model de seriozitate și rigoare”

Cristian Tileagă

„Un model de seriozitate și rigoare”

Invitatul lunii aprilie (2009) al serialului „10 vulcanici pentru Europa” a fost Cristian Tileagă, profesor la Universitatea Loughborough din Londra, care se ocupă cu analiza discursului în psihologia socială.

 Coordonatorul acestui proiect, dl profesor Gheorghe Tileagă, l-a introdus pe invitat, spunând despre el ca este „o prezență insolită și insulară”, lucru demonstrat prin faptul că acesta petrece foarte puțin timp în România, întreaga sa activitate academică desfășurându-se pe teritoriul Angliei.
 Activitatea academică a „vulcanicului” este demnă de luat în seamă: absolvent al Facultății de Psihologie din Iași, el lucrează ca și lector din 2004, ajungând ca din 2008 să fie lector în psihologie socială la Departamentul de Științe Sociale al Universității Loughborough.
 Elevii prezenți la întrunire și-au dorit să afle care au fost circumstanțele în care Cristian a ajuns să predea în Anglia, la o universitate de prestigiu. Răspunsul venit din partea invitatului a fost simplu, el subliniind faptul că plecarea sa în Anglia a fost declanșată de o „sumă de circumstanțe”, survenite în urma aplicațiilor la diferite universități din străinătate.
 Referindu-se la universitatea la care predă și la diferențele care există între învățământul românesc și cel britanic, Cristian Tileagă a subliniat faptul că învățământul de acolo este foarte flexibil, elevii având posibilitatea de a alege. În continuare, el a mărturisit că în Anglia se pune accentul pe o gândire pragmatică, iar studenții sunt foarte sensibili la volumul de informații oferit și de aceea este foarte important ca din postura de profesor să vii cu lucruri noi, și precum spunea și invitatul de azi „Dacă ești expert, dă-mi ceva ce nu găsesc altundeva”. Prin această ultimă propoziție cred că este identificată una din problemele majore ale învățământului românesc, și anume lipsa de noutate din partea profesorului.
 Toți cei prezenți în sală și-au dorit să afle care sunt pașii ce trebuie făcuți spre o carieră de succes. Cristian a menționat însă că nu există așa ceva, că nu e nevoie de rețete, cel mai important lucru fiind acela de a te afla pe drum și în acest context trebuie să-ți dezvolți individualitatea.
 Dacă aș sta să-i conturez un portret, tocmai celui care merge pe ideea următoare, și anume „cuvintele nu sunt neutre”, aș putea spune un singur lucru - e genul acela de profesor pe care l-ai asculta ore întregi, captivat de ceea ce spune, fiindcă nu se repetă niciodată și n-ai ajunge să te plictisești în final, ci doar să-ți dorești s-o ia de la capăt și să-ți spună altceva nou. E destul de greu să găsești astfel de persoane, înzestrate cu o expresivitate aparte, cu o inteligență extraordinară, dar mai ales cu un talent fantastic de a-și capta auditoriul.
 În final, cred că Cristian Tileagă întruchipează genul profesorului ideal...
 Știți, când eram puși la școală să vorbim de școala perfectă în viziunea noastră, de profesorul ideal, am ajuns acum la concluzia următoare: fără nicio urmă de exagerare, consider că profesorul ideal este Cristian Tileagă... (Eliza V.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:43:36 Ora de vară a Europei de Est