Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concurs de recitări

Joi, la Școala „Gaspar Andras” din Biharia

Concurs de recitări

De câțiva ani, între Școala cu clasele I-VIII „Gaspar Andras” din Biharia (județul Bihor) și Școala „Karacsony Sandor” din Debrețin (Ungaria) se derulează, cu bune rezultate, un proiect de parteneriat în cadrul căruia, elevi și dascăli de la cele două școli partenere au participat la activități comune, organizate la Biharia și Debrețin.

 Nu mai departe, ieri (joi, 23 aprilie 2009), partenerii din Debrețin au participat la concursul de recitări organizat la școala din Biharia, după cum, și anul trecut, s-au numărat printre participanții la concursul de matematică găzduit de Școala din Cauaceu (comuna Biharia). În replică, partenerii din Biharia i-au onorat participând la concursul de ortografie, organizat la Debrețin, de Crăciun, așa după cum am aflat de la directorul școlii din Biharia, prof. Vad Marta.
 80 de ani de la nașterea poetului Kanyadi Sandor
 După o experiența frumoasă de șapte ani de concursuri de recitări, desfășurate la nivelul ciclului primar, iată că și gimnaziștii din Biharia au organizat, joi, un concurs de recitări, cu o participare numeroasă, inclusiv internațională.
 Pentru acest concurs, conducerea școlii (director – prof. Vad Marta, director adjunct – Popovici Magdolna) și prof. Kereszteny Maria (organizatorii principali ai manifestării) au lansat invitații elevilor și dascălilor din Borș, Sălard, Tămășeu și Cauaceu, precum și patenerilor din Debrețin, și absolut toți au răspuns prezent, trimițându-și reprezentanții la concurs.
 La categoria claselor III-IV, au participat 26 de recitatori din cele șase școli (din Biharia, Cauaceu, Borș, Sălard, Tămășeu și Debrețin - Ungaria), la categoria claselor V-VI, s-au înscris 17 concurenți, iar la categoria claselor VII-VIII, au concurat 11recitatori, fiind jurizați de: prof. Kiss Istvan Gyorgy – inspector școlar de specialitate al I.S.J. Bihor, prof. Zalder Eva – directorul Liceului Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” din Oradea, Jarosi Eva – profesor de lb. maghiară (pensionar) și Simon Ferenc – patron. 
 Cei 54 de concurenți au recitat versuri din opera poetului Kanyadi Sandor, concursul constituindu-se astfel într-un omagiu adus poetului la împlinirea a 80 de ani de la nașterea sa. Tot în cinstea poetului a fost amenajată o expoziție de carte și desene - lucrări de grafică și pictură realizate de copii, cu subiecte inspirate din operele poetului.
Câștigătorii concursului au fost premiați cu diplome și cărți de către organizatori, cu sprijinul firmei Harry Prest (sponsorul concursului).Toți concurenții au fost răsplătiți în pauză cu cozonac și răcoritoare. Organizatorii au înmânat diplome și profesorii însoțitori și îndrumători, în semn de aleasă cinstire și multumire (prof. Molnar Katalin –directorul școlii din Debrețin, prof. Nagy Mate Eniko – directorul Grupului Școlar Agroindustrial „Tamasi Aron” din Borș, prof. Piski Emese – directorul școlii din Tămășeu...)
Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic susținut de elevi din clasele I și a IV-a, care au prezentat o suită de dansuri populare maghiare, iar elevi din clasa a V-a au interpretat cântece compuse de prof. Tigani Stefan pe versurile poetului omagiat. Invitatul special al momentului artistic a fost elevul Kery Szabolcs, din clasa a II-a, laureat al etapei județene a concursului de recitări, calificat pentru etapa națională. Prin recitalul său, Kery ne-a demonstrat că merită să ne reprezinte județul la etapa națională.
Dorim să mai subliniem faptul că manifestarea de la Școala cu clasele I-VIII „Gaspar Andras” din Biharia s-a bucurat de atenție din partea comunității locale, la deschidere fiind prezenți Szeghelmi Gyozo, viceprimarul comunei, preotul reformat Csernak Bela și preotul catolic Somogyi Imre, precum și foști dascăli ai școlii și părinți ai copiilor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concurs de recitări.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:08:56 Ora de vară a Europei de Est