Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Voluptatea terorii și experimentul Milgram, de Gheorghe Păun

Citiți, în avans, ,, Curtea de la Argeș” nr. 4 (137)

Voluptatea terorii și experimentul Milgram, de Gheorghe Păun

,,Scriu aceste rânduri pe la mijlocul lunii februarie, se pare că vine și primăvara (cam devreme), și sfârșitul pandemiei (cam târziu). Nu știu cum vor arăta lucrurile peste o lună, când se va tipări revista de față, sper că nu numai pandemia, ci și „convoaiele libertății" să fie istorie atunci. La fel ca vreo doi-trei șefi de state care-mi motivează titlul...

Termenul „teroare" poate părea prea tare, dar nu găsesc altul care să se potrivească unei bune părți din măsurile luate de-a lungul și de-a latul planetei, din Canada până în Noua Zeelandă, cu trecere prin Franța și Austria. Acestea și încă altele suportă o asemenea calificare, ca să nu mai amintesc de detalii mai recente, gen câinele din Amsterdam, agresarea celor care îi ajutau pe camionagii din Ottawa, amenzile pentru nevaccinați din mai multe țări. Păstrez termenul „teroare" și pentru că stă sugestiv în pereche cu vecinul „voluptate". M-au intrigat dintotdeauna natura umană, motivația gesturilor, adesea aberante, pe care persoane aparent normale le comit. Găsesc explicații logice, citesc explicații psihologice, dar tot sunt derutat. Știu că puterea corupe, dar să faci din exercitarea agresivă a puterii o obișnuință, o sursă de satisfacție, o voluptate, atinge deja maladivul. Știu și proverbul chinezesc care spune că „dacă ești călare pe tigru nu mai poți să te dai jos", iar șefii de state și consilierii lor medicalo- „științifici" (niciodată știința nu a fost mai abuziv folosită ca instrument de propagandă și niciodată nu a fost compromisă mai mult) chiar sunt călare pe tigru. Mai devreme sau mai târziu, cineva, oamenii de rând, justiția, se va întreba cum a fost cu „protocoalele" de tratament oficial, cu demonizarea tratamentelor neoficiale, cu bulversarea sistemului sanitar, cu „protejarea" bătrânilor prin închiderea în casă, cu degringolada din economie, cu „boosterele" care au boosterizat conturile producătorilor de vaccinuri. Nu spun că măsurile sociale de prevenție nu au fost utile, că vaccinarea nu este utilă, dar... est modus in rebus, există o măsură în toate. Iar dincolo de măsură miroase a paranoia, a afaceri nerușinate, miroase a crimă chiar.
Dar mai găsesc și alte explicații ale voluptății terorii la nivelul de sus al deciziei. O privire scurtă pe hartă suprapune, deloc surprinzător, țările cu exces de restricții cu țările conduse de șefi de stat cu diverse tipuri de frustrări - minoritari din varii puncte de vedere, cu probleme matrimoniale, progresiști/neo-marxiști (aberoizi le-aș zice mai sugestiv), mai toți tineri. Psihologic gândind, este de așteptat ca un minoritar frustrat (indiferent în ce sens e minoritar sau frustrat) să aibă un „dinte" împotriva majorității, chiar complet inconștient, dar de la „părinte I, părinte II" până la, sar pe alt meridian, hlizeala care însoțea mărturisirea că el vrea „să-i enerveze pe nevaccinați" parcă e prea mult.
Viitorul nu uită și nu iartă, orice politician știe sau ar trebui să știe, asta".
Am citat din editorialul tare (ca piatra, iute ca săgeata) al distinsului academician Gheorghe Păun.
Ce mai putem citi în numărul pe luna aprilie al Curții de la Argeș, printre multe altele, aflăm din acest sumar: Horia Bădescu: Europa schismatică; Theodor Codreanu: Nicolae Breban şi trădarea criticilor; Narcis Zărnescu: O treime paradigmatică: o ţară, un domnitor, un poet; Tudor Nedelcea: Basarabia şi Eminescu în viziunea lui Adrian Dinu; Rachieru Mihaela Albu: Pavel Chihaia şi vocaţia pluridisciplinarităţii; Cătălina Haşotti: Mircea Scarlat sau destinul scrisului; Ana Olos: Demetru şi medicii de la Bârlad; Paula Romanescu: Smărăndiţa din înalte (strato)sfere; Nicolae Melinescu: Mercenarii din deşert...
Vă mulțumim, distinse domnule redactor-șef Gheorghe Păun, și pentru cel de-al 137-lea număr de revistă!
Cu prețuire,
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:34:04 Ora de vară a Europei de Est