Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

GALA ELITELOR ARĂDENE (2)

Palatul Cultural din Arad a găzduit, pe 19 martie,

GALA ELITELOR ARĂDENE (2)

În data de 19 martie 2022, la Palatul Cultural din Arad, s-a desfășurat prima ediție a GALEI ELITELOR ARĂDENE, în organizarea Consiliului pentru elitele arădene, reunind Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș" din Arad, în parteneriat cu Marea Lojă Națională din România, Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean Arad, la inițiativa asociațiilor: Fraternitas 37, Concordia 271, Preparandia 345, Milan Tabacovici, Aurel Ardelean Academica, SF 6020, Casa cu Lacăt.

În urma jurizării efectuate de către comisiile stabilite de cele două universități, organizatorii evenimentului au acordat șapte premii, a câte 5.000 de lei fiecare, unor personalități din comunitatea noastră care au performat în domeniile lor de activitate și merită să fie evidențiate.
Stefan W. Hell - Premiul „Caius Iacob" - pentru matematică, științe inginerești
Prof. univ. dr. Păcurariu Gheorghe Constantin - Premiul „Dimitrie Cameniță" - pentru științe sociale, economie și antreprenoriat
Prof. univ. dr. Grec Marius - Premiul „Sever Frențiu" - pentru științe umaniste și arte
Prof. univ. dr. Hermenean Anca - Premiul „Aurel Ardelean" - pentru științe biologice și biomedicale
Un senior al culturii - Radu Homescu - Premiul „Ștefan Augustin Doinaș" - pentru performanțe deosebite în educație;
Domide Flavius - Premiul „Francisc Von Neuman" - pentru promovarea imaginii Aradului
Echipa de robotică ,,DELTA FORCE" - Premiul ,,Special GEA" - pentru elitele viitorului.
,,A fost un eveniment de referință pentru comunitatea arădeană care prin organizare, calitate și prestanță a așezat personalitățile acestui județ pe piedestalul valorilor și în memoria comunității. Nu pentru a le aduce ofrandă, ci pentru ca mărturia vieții și muncii lor să rămână generațiilor care vor veni și să le ofere modelele reale de care au nevoie" - Ramona Lile, rectorul Universității ,,Aurel Vlaicu".
,,Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș" din Arad vă felicită pentru organizarea acestui eveniment de înaltă ținută și vă mulțumește pentru implicarea universității în aceste demersuri. Vom promova și pe viitor premierea elitelor arădene în știință și educație, pentru că societatea are nevoie de mentori care să atragă tinerii în jurul lor, cu prestigiul și credibilitatea lor - Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest ,,Vasile Goldiș".
,,A fost o plăcere mai mult decât onorantă să particip la Gala elitelor din acest an, cu precădere datorită faptului că mi-am dorit mult să am posibilitatea de a scoate în evidență două lucruri care, sunt convins, definesc esența parcursului spre ceea ce înseamnă cu adevărat elita. Atitudinea și competiția cu propria persoană. Acestea sunt, de fapt, cu adevărat definitorii. Dar nu doar pentru asta, ci și pentru a arăta că există motive întemeiate să remarcăm și să aplaudăm elitele arădene. Apreciez în mod deosebit organizarea ireproșabilă și de o înaltă ținută a acestei gale, pe măsura evenimentului, și îmi doresc ca pe viitor să avem posibilitatea și bucuria de a demonstra că Aradul este și va rămâne o sursă permanentă de adevărate elite, în multe domenii ale vieții" -  Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.
„Această gală a excelenței este o demonstrație de curaj. Organizatorii au îndrăznit să definească valorile și să le premieze, iar asta, într-o societate aflată în căutare de repere morale, intelectuale și profesionale, dar care este în același timp și o societate a contestării și controverselor, este admirabil; apreciem și încurajăm performanța în spațiul românesc care are nevoie de jaloane corecte. În perioada interbelică, intelectualii Aradului spuneau că trebuie să facem orice ca Aradul să prospere. Asta este valabil și acum. Iar pentru asta, arădenii buni trebuie să colaboreze, iar cei performanți să simtă recunoștința comunității" - a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Consiliul pentru elitele arădene propune un eveniment unic în Cetatea Aradului, atât prin conlucrarea permanentă a asociațiilor fondatoare, partenere și care urmăresc același obiectiv de a construi un context în care oamenii de valoare, cu valori comune și dorințe de implicare în dezvoltarea comunității arădene, să vină laolaltă, să participe și să beneficieze în același timp de un mediu care susține, recunoaște și recompensează performanța în cele șase domenii de interes concretizate în premiile oferite prin proiectul comun, cât și prin viziune, aceea de a recunoaște elitele arădene și de a le poziționa în peisajul arădean, pentru a constitui o sursă de inspirație pentru generațiile următoare, în vremuri în care performanțele și sacrificiile personale înspre progresul comunității, devin tot mai rare" - a spus Nicolaie Iancu - organizator, Consiliul pentru elitele arădene.
Acest proiect s-a bucurat de susținerea financiară a celor mai importante companii ce își desfășoară activitatea în județul Arad, Timișoara și Tîrgu-Jiu.
Gala elitelor arădene dorim să devină un eveniment anual prin care să valorizăm și  autonomia în procesul de învățare, mentalitatea flexibilă și performanța care pot determina schimbări semnificative în viața comunităților academice, profesionale precum și a comunităților locale.
Ne bucurăm împreună, celebrăm reușitele recunoscute la nivel național și internațional de oamenii Aradului și acționăm pentru a făuri noi circumstanțe în care creația, consecvența și unitatea vor asigura sustenabilitatea evenimentului.
Consiliul pentru elitele arădene felicită laureații acestei prime ediții, exprimă gratitudine față de membrii comisiilor de jurizare a celor șase premii și mulțumește mediului academic, partenerilor: Marea Lojă Națională din România, Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean Arad și tuturor celor care au sprijinit Gala elitelor arădene.
Consiliul pentru elitele arădene
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: GALA ELITELOR ARĂDENE (2).

Trimite email
marți, 16 aprilie 2024, 20:20:07 Ora de vară a Europei de Est