Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul național „Educația rutieră salvează vieți!”

Vineri, în Orășelul copiilor, premierea câștigătorilor

Concursul național „Educația rutieră salvează vieți!”

Vineri, 24 aprilie 2009, în Orășelul copiilor din Oradea, a avut loc festivitatea de premiere a lucrărilor participante la concursul național „Educația rutieră salvează vieți”.
La manifestare, au participat organizatorii proiectului (Grădinița nr. 41 - „Piticot” din Oradea și Școala cu clasele I-VIII nr. 11), partenerii de proiect (Inspectoratul Școlar, Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, compartimentul de analiză și prevenire a criminalității și poliția de proximitate), precum și membri ai comisiei de evaluare.

 Subcomisar de poliție Ioana Indrieș – din cadrul I.P.J. Bihor (compartimentul de analiză și prevenire a criminalității) s-a arătat încântată atât de participarea neașteptat de mare, cât și de calitatea lucrărilor, drept pentru care și numărul premiilor acordate este pe măsură...
 834 de lucrări din 33 de județe...
  „La concurs s-au primit 834 de lucrări din 33 de județe, din 164 de grădinițe și 62 de școli, sub îndrumarea a 278 de cadre didactice, dintre care 78 au și elaborat proiecte cu tematică rutieră. Numărul mare de lucrări atestă preocuparea pentru conștientizarea și recunoașterea faptului că educația rutieră constituie o prioritate pentru întreaga comunitate în condițiile în care asistăm la o adevărată explozie rutieră”, după cum s-a exprimat prof. Elisabeta Varga – directorul Grădiniței nr. 41 – „Piticot”, coordonatorul proiectului (inițiator fiind ed. Ecaterina Grecu – responsabil cu proiectele și programele educative).
 Premierea s-a făcut pe cele trei secțiuni: desen (pictură), colaje și proiecte educaționale tematice (exemple de bune practici în educația rutieră).
 LUCRARILE PREMIATE
 Premiul  I
 *Pascu Calin – GPN, Valea Parului, jud. Buzau
 *Zaharia Alexandra - S.08. Nr. 11, Oradea
 *Calin Larisa- S.04. Garla Anei, Viforeni, jud. Buzau
 *Avram Geanina –S.08. Marghita, jud. Bihor
 *Dediu Andrei – S.A.M.,,Nicolae Stoleru”, Baia, jud.Suceava
 *Balan Monica – Gradinita M.Ap.N. Nr.2, Bucuresti
 *Manz Andreea – GPP Nr.52, Oradea
 Premiul  II
 *Oros Razvan – GPP Nr. 53, Oradea
 *Baci Alexandru – GPN Nr. 3, Reghin, jud. Mures
 *Sava Adrian – Gradinita ,,Cei sapte pitici”, Buzau
 *Anghel Matei –Gradinita 232, Bucuresti
 *Ghitica Alexandru – GPP Nr. 4, Barlad
 *Radoi Mihaela – Gradinita 216, Bucuresti
 *Popa Carmen –GPP Nr.41 , Oradea
 *Sirghie Andra –Grup Scolar ,,Dimitrie Leonida”, Piatra-Neamt
 Premiul III
 *Lazar Camelia – GPN Tarian, jud. Bihor
 *Rosu Matei –Gradinita M.Ap.N, Bucuresti
 *Filpisan Maria –GPN Reghin, jud.Mures
 *Suteu Antonio –GPP Nr.2, Ludus
 *Gui Paul – GPP Tinca, jud. Bihor
 *Vila Bogdan –GPP Nr.25, Oradea
 *Popa Maria –GPP Nr.41, Oradea
 *Ola Renata – S. 08. Marghita, jud.Bihor
 *Nagy Levente –GPN Tarian, jud. Bihor
 *Pop Carla – GPP Nr.25, Oradea
 *Tudorache Tiberiu –S.04. Aninoasa, jud. Arges
 *Grosu Razvan –S.A.M. Babaita, jud. Teleorman
 *Baici Ionela –GPN Anghelesti, jud. Vrancea
 *Savu Maria –GPN Pastraveni, jud. Neamt
 *Mocanu Andrei –GPN, Cocorastii-Mislii-Goruna, jud. Vrancea
 *Cretu Roberta Valentina – S.08. Bazosu-Vechi, jud. Timis
 *Staicu Briana –Gradinita nr.19, Drobeta Turnu Severin, jud.Mehedinti
 *Olten Diana –GPN Sieut, jud. Bistrita –Nasaud
 *Florian Bianca –GPN Targu-Lapus, jud. Maramures
 *Luca Alexandru –GPP Nr.1, Iasi
 *Isaila Irina –GPP Nr.12, Alba-Iulia, jud. Alba
 *Manolache Ramona –S.08. Nr.6, Roman, jud. Neamt
 *Butnaru Ana Maria – S.08, Gura-Vaii, Racova, jud. Bacau
 *Epure Ingrid –GPN Nr.32, Craiova
 *Ilinca Ariana –Scoala nr.7, Pitesti, jud. Arges
 *Oprisan Alexandra –GPP Nr. 16, Timisoara
 *Moldovan Mirabela –GPN Viisoara, jud. Cluj
 *Caramidariu Andreea – GPP Nr.5, Hunedoara
 PREMIUL SPECIAL PENTRU ,,CEA MAI REUSITA LECTIE DE EDUCATIE RUTIERA”- Staicu Briana, Grad. Nr.19, Drobeta Turnu Severin
 PREMIUL SPECIAL PENTRU ,,CEL MAI TANAR  CONCURENT”-  Vidrascu Andrei –Gradinita nr.8, Bucuresti
 Premiul pentru originalitate
- Tufan Cristian, S.08. Nr. 11, O
-Ghiurau Lucas, GPP Nr.41, Oradea
 Proiecte educative premiate
PREMIUL  I
 *,,Daca vrei sa ajungi mare / Fii atent la traversare!”
 Gradinita Marghita, S 08 Marghita, jud. Bihor
  INST. BENTE CAMELIA
             BENTE IOANA
             PUSCAS LAURA
 *,,Micii pietoni”
 Gradinita  nr.10, Brasov, jud. Brasov
I NST. DIR. BATE  GABRIELA
 PREMIUL  II
 *,,Strada nu e loc de joaca”
 Gradinita nr.52, Oradea
 Educ. Serban Cristina,
            Toma Floricuta
 *,,Hai la drum, mici pietoni!”
 Gradinita nr.53, Oradea
 Educ. Dersidan Viorica
           Coturbas Lucretia
             Bondar Marcela
             Pele Floare
 PREMIUL  III
 *,,Daca bine circulam / Vietile ni le salvam”
 Gradinita ,,Lumea prichindeilor”, Campia Turzii, jud.Cluj
 Educ. STAMENOVSKI  CONSTANTA
 *,,Cu ce si cum cum calatorim”
 Gradinita O.N. Nr.34 Constanta
 Educ. Simion Cristina
 *,,Mijloace de transport”
 Gradinita nr.52, Oradea
 Educatoare: Popa Gabriela
                         Igna Ana
 PREMIUL  SPECIAL PENTRU CREATIVITATE
 *Gradinita nr.45, Oradea, Bernad Floare
 *Gradinita nr.25, Oradea, Bodea Marinela
 *Gradinita nr.12, Targu-Mures, jud.Mures, Fodor Lucia
( Cati & Ovi)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul național „Educația rutieră salvează vieți!

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 14:28:50 Ora de vară a Europei de Est