Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Acţiuni în cadrul Programului Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar, Oferta educaţională pentru învăţământul profesional şi dual, precum și Situaţia elevilor din Ucraina

Trei subiecte au fost abordate, marți, la conferința de presă desfășurată la I.S.J. Bihor

Acţiuni în cadrul Programului Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar, Oferta educaţională pentru învăţământul profesional şi dual, precum și Situaţia elevilor din Ucraina

Despre tipurile de activități eligibile din P.N.R.A.S. v-am mai informat începând din luna ianuarie a.c. Întrucât Ministerul Educaţiei a demarat Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. Acesta face parte din cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată", cu finanțare P.N.R.R., în valoare de 543 de milioane euro - componenta P.N.R.R. nerambursabilă.

În conferința de presă de ieri (marți, 29 martie 2022), generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, dl prof. dr. Horea Abrudan, a ținut să sublinieze faptul că ,,Pentru sesiunea 2022, la nivelul județului Bihor, au fost eligibile 73 de unități de învățământ. Deși termenul a fost foarte scurt de la lansarea apelului, au depus cereri de finanțare în cadrul programului, un număr de 66 de unități de învățământ, cu o valoare solicitată însumată la nivelul acestora de peste 9 milioane de euro. Au rămas să depună pentru sesiunea 2023 un număr de șase unități de învățământ: Școala Gimnazială Nr. 1 Buduslău, Școala Gimnazială Nr. 1 Cociuba Mare, Școala Gimnazială Nr. 1 Hotar, Școala Gimnazială Nr. 1 Săcădat, Școala Gimnazială ,,Jako Zsigmond" Roșiori, Școala Gimnazială Nr. 1 Viișoara, la care se vor adăuga cele eligibile în respectiva sesiune, a precizat domnul inspector școlar general; adăugând că granturile din cadrul programului se încadrează în trei categorii: mic - 70.000 de euro (pentru efectivul de elevi din ciclul gimnazial din unitatea de învățământ între 40 și 75); mediu - 140.000 euro (cu efectivul între 76 și 150); mare - 153.000 de euro (cu efectivul de elevi din ciclul gimnazial de peste 150).
Oferta educaţională pentru învăţământul profesional şi dual
,,Inspectoratul Școlar Județean Bihor desfășoară în mod constant acțiuni de orientare școlară și profesională a elevilor. În curând se va desfăşura Târgul Ofertelor Educaționale (în perioada 16-27 mai 2022), în cadrul căruia unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul dual și învățământul profesional de stat cu implicarea operatorilor economici parteneri, vor prezenta particularitățile și finalitățile fiecărei calificări profesionale. De asemenea, în calitate de parteneri ai A.J.O.F.M. Bihor în cadrul unui proiect transfrontalier Ro-Hu, la începutul lunii mai, vom participa cu elevii la un Târg al orientării în carieră. Evenimentul a fost unul de anvergură în 2019, când s-a bucurat de o largă participare şi un real succes.
Cu privire la oferta educaţională pentru învăţământul profesional pe care ne dorim a o promova, menţionăm că faţă de anul trecut şcolar, când numărul de clase realizate a fost 39, reprezentând 25% din numărul claselor a IX-a realizate, în acest an s-au propus 59, acestea reprezentând 40% din numărul claselor a IX-a propuse.
Șeful I.S.J. Bihor a ținut să sublinieze și de această dată multiplele avantaje pe care le au cei care doresc să învețe o meserie în atari condiții de oferă educațională: ,,La nivelul municipiului Oradea, prin implicarea Primăriei Oradea, se asigură cazare în internatele şcolare şi masă gratuită elevilor care studiază în învăţământul profesional dual. Masa este asigurată şi elevilor care nu sunt cazaţi în internatele şcolare. Alături de beneficiile oferite de Primărie şi Ministerul Educaţiei (bursa de 200 de lei respectiv decontul transportului), există avantaje şi din partea operatorilor economici. Pe lângă bursa suplimentară de 200 de lei prevăzută de legislaţie, unii operatori majorează această sumă ajungând până la 500 de lei lunar".
Ziua de 11 martie a fost instituită (așa după cum am mai scris) ca Ziua Națională a Meseriilor, ,,prilej cu care la nivelul unităților de învățământ din județul Bihor s-au desfășurat acțiuni specifice încă din luna februarie.  Printre activitățile desfăşurate amintim: webinarii dedicate noilor meserii generate de tehnologie,  ateliere de lucru pe diferite meserii specifice calificărilor profesionale din oferta educațională, expoziție de fotografii cu produsele realizate în cadrul atelierelor (bucătar, ospătar, confecții, estetica și igiena corpului omenesc, sudor, mecanic auto, confecții textile etc), expunere de machete, activități practice, ziua porților deschise, expoziție de materiale didactice, întâlniri cu operatori economici, învățarea prin experiență, dezbatere despre abilități personale, aspirații și planuri pentru o profesie viitoare, discuții cu absolvenți"...
Situaţia elevilor din Ucraina
Tot ieri, am mai aflat de la domnul inspector școlar general că la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean s-a constituit o Comisie de coordonare a activității de repartizare a preșcolarilor și elevilor ucraineni la unitățile de învățământ din Oradea în care pot desfășura activități educaționale, precum și în instituțiile în care pot beneficia de asistență psihopedagogică și consiliere.
Comisia primește cererile de înscriere pentru preşcolarii/elevii din zona conflictului armat din Ucraina, analizează şi repartizează copiii în 24 de ore.
Aceste cereri pot fi depuse de unul dintre părinți sau reprezentantul legal la sediul I.S.J. Bihor pentru elevii minori sau direct de către elevi, dacă aceștia sunt majori;  de către coordonatorul Grupului operativ pentru minori neînsoțiți, constituit la nivelul D.G.A.S.P.C. Bihor. Modelul cererii de înscriere este redactat în trei variante (în limba română, ucraineană și engleză), iar solicitanții pot completa cererea în oricare dintre cele trei limbi. Informaţia se regăseşte pe site-ul I.S.J. Bihor. Pentru o mai bună informare a celor interesaţi, s-a transmis o adresă către reprezentanţii Crucii Roşii Bihor şi prin ei spre toate ONG-urile cu care aceştia colaborează. De asemenea, informaţia poate fi obţinută şi de la Centrul de asistență pentru refugiații ucraineni organizat în centrul comercial Oradea Shopping City, pentru care am elaborat şi transmis un pliant".
Până în prezent, în școlile din Oradea, au fost repartizați, potrivit datelor furnizate de domnul inspector școlar general Horea Abrudan, 13 copii: 12 elevi şi un preşcolar (la Lic. Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu", Lic. Baptist ,,Emanuel", Lic. de Arte, Grădinița Nr. 53, Şc. Gimnazială „Avram Iancu" din Oradea, C.S.E.I. ,,Orizont" şi Şc. Gimnazială „Dimitrie Cantemir"). Tot în paranteză fie spus, la Liceul Internațional ,,Agora" din Oradea învață cam tot atâția elevi...
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 22:23:36 Ora de vară a Europei de Est