Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Iosif Vulcan la 181 de ani!

Marele cărturar, omagiat la el acasă, joi, 31 martie

Iosif Vulcan la 181 de ani!

Data de 31.03.2022 a fost o zi de mare sărbătoare pentru comuna Holod și în mod special pentru Şcoala Gimnazială „Iosif Vulcan" din Holod deoarece se împlinesc 181 de ani de la nașterea marelui cărturar bihorean Iosif Vulcan, una dintre cele mai reprezentative personalități culturale din cea de-a doua jumătate a secolului al XlX-lea, în Transilvania, născut în 31 martie 1841 în Holod, județul Bihor, în familia lui Nicolae Vulcan, preot în această localitate.

În cuvântul său, doamna director Șinca Tatiana a mulțumit administrației și autorităților locale pentru susținerea adusă școlii și părintelui Ionuț Laza pentru binecuvântarea rostită în dreptul Școlii Gimnaziale „Iosif Vulcan".  Într-un mod cu totul special a mulțumit părinților, copiilor, profesorilor care au contribuit la organizarea acestui eveniment important pentru întreaga comunitate.
De numele marelui cărturar Iosif Vulcan, sunt legate mai ales două mari înfăptuiri care au marcat în moduri diferite evoluţia ulterioară a întregii literaturi române, anume, întemeierea revistei ,,Familia" şi debutul lui Mihai Eminescu în paginile acesteia.
După întemeierea revistei „Familia", Iosif Vulcan a condus-o aproape 42 de ani, prin care, alături de oameni valoroși ai vremurilor sale, precum iluștrii: Miron Pompiliu, Ioniţă Bădescu, Ioan Lapedatu, I. C. Drăgescu, Gheorghe Șincai și mulți alții, a oferit lecturi interesante şi utile cititorilor români din Imperiul Austro-Ungar la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de al XX-lea, fără să aştepte vreo răsplată, răsplata fiind însăşi valoarea publicaţiei.
În acest context, a luat cuvântul invitata de onoare a școlii, doamna prof. univ. dr. Iuliana Păcurar, care a reiterat într-un mod atât de demn, recunoștința sa adusă marelui cărturar și valoarea moștenirii lăsate de acesta generațiilor ce au venit. Doamna profesor a marcat momentul istoric prin dedicarea a două cărți: Iuliana Păcurar, „Folclor în revista Familia - Antologie (1865-1906)", Biblioteca Revistei Familia, și Iuliana Păcurar, Traian Ștef, „Panteonul Familiei - Fondatori de Istorie și Cultură", Biblioteca Revistei Familia.
Însuși Iosif Vulcan afirma: „Comoara cea mai mare a oricărui popor este învățătura ce are dânsul. Toate pier şi se sting în lume, țările se prăpădesc, popoarele mor, orașele se contopesc. Numai una nu piere niciodată, numai una rămâne pentru totdeauna,învățătura".
Din moștenirea lăsată în urma sa, putem enumera:
*Revista „Familia" continuă să apară până în zilele noastre;
*Muzeul memorial care i-a fost dedicat, în municipiul Oradea, purtând numele de Muzeul „Iosif Vulcan";
*Bustul ridicat în municipiul Oradea, vizavi de Muzeul memorial care îi poartă numele;
*Liceul Pedagogic din Oradea, astăzi Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", îi poartă numele cu cinste în calitate de patron spiritual;
*Strada din Oradea pe care se află Muzeul memorial ,,Iosif Vulcan" îi poartă numele;
*Casa protopopială din Holod este şi Casa memorială „Iosif Vulcan" Holod;
*Numele școlii din localitatea de naștere a marelui cărturar, Școala Gimnazială „Iosif Vulcan" Holod;
*Bustul ridicat în memoria sa în curtea Școlii Gimnaziale „Iosif Vulcan" din localitatea Holod, după cum a ținut să sublinieze doamna director Tatiana Șinca.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Iosif Vulcan la 181 de ani!
 https://scoalaholod.ro/
Urmăriți-ne pe Facebook ; Instagram, ;  https://www.ovidan.ro/admin/index.php?page=articles.list

Trimite email
marți, 25 martie 2025, 17:55:01 Ora standard a Europei de Est