Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Iosif Vulcan la 181 de ani!

Marele cărturar, omagiat la el acasă, joi, 31 martie

Iosif Vulcan la 181 de ani!

Data de 31.03.2022 a fost o zi de mare sărbătoare pentru comuna Holod și în mod special pentru Şcoala Gimnazială „Iosif Vulcan" din Holod deoarece se împlinesc 181 de ani de la nașterea marelui cărturar bihorean Iosif Vulcan, una dintre cele mai reprezentative personalități culturale din cea de-a doua jumătate a secolului al XlX-lea, în Transilvania, născut în 31 martie 1841 în Holod, județul Bihor, în familia lui Nicolae Vulcan, preot în această localitate.

În cuvântul său, doamna director Șinca Tatiana a mulțumit administrației și autorităților locale pentru susținerea adusă școlii și părintelui Ionuț Laza pentru binecuvântarea rostită în dreptul Școlii Gimnaziale „Iosif Vulcan".  Într-un mod cu totul special a mulțumit părinților, copiilor, profesorilor care au contribuit la organizarea acestui eveniment important pentru întreaga comunitate.
De numele marelui cărturar Iosif Vulcan, sunt legate mai ales două mari înfăptuiri care au marcat în moduri diferite evoluţia ulterioară a întregii literaturi române, anume, întemeierea revistei ,,Familia" şi debutul lui Mihai Eminescu în paginile acesteia.
După întemeierea revistei „Familia", Iosif Vulcan a condus-o aproape 42 de ani, prin care, alături de oameni valoroși ai vremurilor sale, precum iluștrii: Miron Pompiliu, Ioniţă Bădescu, Ioan Lapedatu, I. C. Drăgescu, Gheorghe Șincai și mulți alții, a oferit lecturi interesante şi utile cititorilor români din Imperiul Austro-Ungar la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de al XX-lea, fără să aştepte vreo răsplată, răsplata fiind însăşi valoarea publicaţiei.
În acest context, a luat cuvântul invitata de onoare a școlii, doamna prof. univ. dr. Iuliana Păcurar, care a reiterat într-un mod atât de demn, recunoștința sa adusă marelui cărturar și valoarea moștenirii lăsate de acesta generațiilor ce au venit. Doamna profesor a marcat momentul istoric prin dedicarea a două cărți: Iuliana Păcurar, „Folclor în revista Familia - Antologie (1865-1906)", Biblioteca Revistei Familia, și Iuliana Păcurar, Traian Ștef, „Panteonul Familiei - Fondatori de Istorie și Cultură", Biblioteca Revistei Familia.
Însuși Iosif Vulcan afirma: „Comoara cea mai mare a oricărui popor este învățătura ce are dânsul. Toate pier şi se sting în lume, țările se prăpădesc, popoarele mor, orașele se contopesc. Numai una nu piere niciodată, numai una rămâne pentru totdeauna,învățătura".
Din moștenirea lăsată în urma sa, putem enumera:
*Revista „Familia" continuă să apară până în zilele noastre;
*Muzeul memorial care i-a fost dedicat, în municipiul Oradea, purtând numele de Muzeul „Iosif Vulcan";
*Bustul ridicat în municipiul Oradea, vizavi de Muzeul memorial care îi poartă numele;
*Liceul Pedagogic din Oradea, astăzi Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", îi poartă numele cu cinste în calitate de patron spiritual;
*Strada din Oradea pe care se află Muzeul memorial ,,Iosif Vulcan" îi poartă numele;
*Casa protopopială din Holod este şi Casa memorială „Iosif Vulcan" Holod;
*Numele școlii din localitatea de naștere a marelui cărturar, Școala Gimnazială „Iosif Vulcan" Holod;
*Bustul ridicat în memoria sa în curtea Școlii Gimnaziale „Iosif Vulcan" din localitatea Holod, după cum a ținut să sublinieze doamna director Tatiana Șinca.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Iosif Vulcan la 181 de ani!
 https://scoalaholod.ro/
Urmăriți-ne pe Facebook ; Instagram, ;  https://www.ovidan.ro/admin/index.php?page=articles.list

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 19 august 2022