Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reabilitarea școlilor și blocurilor de locuinţe din oraș

Primăria Oradea depune proiecte de peste 26 de milioane de euro pentru

Reabilitarea școlilor și blocurilor de locuinţe din oraș

S-au deschis axele de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), una dintre ele având în vedere renovarea și eficiența energetică a clădirilor.

Pe partea de eficiență energetică vor putea fi finanțate două tipuri de clădiri: publice și private.
Primarul Florin Birta a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că județul Bihor are rezervat în PNRR o sumă de aproximativ 26,8 milioane de euro pentru reabilitarea clădirilor publice, fiind o competiție între UAT-urile din județul Bihor.
„La nivelul municipiului Oradea am stabilit că în această primă fază vom depune proiecte pentru nouă unități de învățământ din oraș.  Este vorba despre cele două clădiri ale Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr", Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga", Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller", Școala Gimnaziala ,,Oltea Doamna", Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu", Școala Gimnazială ,,Octavian Goga", Grădinița Nr. 41, Grădinița Nr. 52 și Creşa Nr. 3. Valoarea cumulată a acestor proiecte este de aproximativ 20 de milioane de euro, fără TVA. Valoarea eligibilă a lucrărilor reprezintă aproximativ 15 milioane de euro. Pentru că eligibilitatea ghidului de finanțare ne permite o valoare maximă de 440 euro/mp, diferența va fi suportată de municipiul Oradea", a precizat primarul Florin Birta. 
Pentru reabilitarea acestor clădiri publice, Primăria Oradea își asumă o cofinanțare de 5 milioane de euro, până la asigurarea cotei de 20 de milioane de euro.
„În funcție de proiectele depuse vom mai pregăti și altele, ale instituțiilor publice din municipiul Oradea, dacă mai rămân bani pe această axă de finanțare", a mai precizat primarul.
Stații de încărcare pentru mașini electrice
Cu aceste lucrări vor fi finanțate și 19 stații de încărcare pentru autoturismele electrice. Una dintre condițiile ghidului de finanțare prevede că la fiecare 2.500 de mp reabilitați trebuie implementată o stație de încărcare electrică în valoare de 25.000 de euro, fără TVA.
Lucrările care se vor executa la clădiri vor consta în creșterea eficienței energetice, reabilitarea termică a fațadelor, acoperișului și subsolului, înlocuirea tâmplăriei, instalații termice și electrice eficiente din punct de vedere energetic, gestionarea inteligentă a energiei.
15 blocuri vor fi reabilitate
Pe cealaltă axă, de clădiri rezidențial private, de condomenii de blocuri, vor fi depuse proiecte pentru 15 blocuri care se află în principal pe bulevardul Dimitrie Cantemir.
„Am ales să reabilităm blocurile de pe acest bulevard pentru că este într-un amplu proces de modernizare. Valoarea totală a lucrărilor la aceste blocuri se ridică la aproximativ 30,3 milioane de lei, aproximativ 6 milioane de euro. Prin ghid avem o sumă stabilită la 200 de euro/mp pe care o va suporta finanțatorul. Vom încerca să ne încadrăm în această sumă, cel puțin din punct de vedere al construcției, documentațiile, probabil, le vom suporta pe partea de eligibilitate, iar dacă în urma licitației care va avea loc, prețul va depăși 200 de euro, vom avea discuții cu asociațiile de proprietari pentru suportarea acestor sume de bani în cotă parte cu Primăria", a precizat primarul Florin Birta.
Blocurile propuse spre finanțare sunt următoarele:
Bloc D21 - str. Dimitrie Cantemir nr. 21;
Bloc D23 - str. Dimitrie Cantemir nr. 23;
Bloc D31 - str. Dimitrie Cantemir nr. 31;
Bloc U25 - str. Dimitrie Cantemir nr. 25;
Bloc U27 - str. Dimitrie Cantemir nr. 27;
Bloc U35 - str. Dimitrie Cantemir nr. 35;
Bloc U37 - str. Dimitrie Cantemir nr. 37;
Bloc C39 - str. Dimitrie Cantemir nr. 39.
Bloc C41 - str. Dimitrie Cantemir nr. 41
Bloc PB3 - str. Lugojului nr. 9
Bloc PB5 - str. Lugojului nr. 11
Bloc D49- str. Dimitrie Cantemir nr. 49
Bloc D51- str. Dimitrie Cantemir nr. 51
Bloc U45- str. Dimitrie Cantemir nr. 45
Bloc U47- str. Dimitrie Cantemir nr. 47
Soluțiile vizează în principal lucrări de creștere a eficienței energetice. Este vorba despre lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, lucrări de reabilitare și modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri. În cadrul acestui proiect vor fi implementate 12 stații de încărcare electrică pentru mașini.
De vineri, 1 aprilie, vor putea fi depuse proiectele pe axele de finanțare.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:31:11 Ora de vară a Europei de Est