Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Invitații de miercuri au fost doamnele Lazăr Oana Paula și Gligor Ioana Simona, consilieri juridici în cadrul Primăriei Oradea

În 30 martie, o nouă întâlnire în cadrul C.C.O.C. ,,Agora”

Invitații de miercuri au fost doamnele Lazăr Oana Paula și Gligor Ioana Simona, consilieri juridici în cadrul Primăriei Oradea

În data de 30 martie 2022, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul Universității ,,Agora", a organizat o întâlnire de lucru cu doamna Oana Lazăr, consilier juridic în cadrul Direcției Juridice - Serviciul Juridic Contencios din Primăria Municipiului Oradea și doamna Ioana Gligor, consilier juridic în cadrul Direcției Juridice - Compartimentul Contestații Falimente din Primăria Municipiului Oradea.

La întâlnire, au participat studenți de la Facultatea de Științe Juridice și Administrative, respectiv Programul de  studii Drept din anul I, II, III și IV și cei de la Programul de studii Poliție Locală, anul I, II și III.
În deschidere, invitatele noastre au făcut o scurtă prezentare a instituției Primăriei, explicând studenților modul în care este structurată aceasta, și anume: nouă direcții: Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Direcția Poliția Locală, Direcția Arhitectului Șef, Direcția Logistică, Direcția de Asistență Socială, Direcția Tehnică, Direcția Economică, Direcția Patrimoniu Imobiliar și Direcția Juridică; patru servicii: Serviciul Achiziții Publice, Serviciul Resurse Umane, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor și Serviciul Relații cu Publicul; șase compartimente: Compartimentul Audit Public Intern, Compartimentul de Presă, Compartimentul Management Spitale, Compartimentul Administrare Infrastructură IT, Compartimentul Elaborare, Monitorizare Acte ale Consiliului Local, Compartimentul Secretariat Consiliul Local; respectiv: Administrația Domeniului Public, Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice - Oradea Heritage, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune - Visit Oradea, Agenția de Dezvoltare Locală - ADLO și Clubul Sportiv Municipal - CSM Oradea.
Dna Oana Lazăr a vorbit studenților despre modul în care și-a început cariera profesională ca și consilier juridic în cadrul unei societăți comerciale iar, ulterior a participat la un concurs în vederea ocupării unei funcții publice de execuție de consilier juridic în cadrul Primăriei Oradea. În continuare, aceasta a prezentat pe scurt activitatea Direcției Juridice, explicând care sunt atribuțiile și sarcinile care îi revin. Direcția Juridică face parte din cadrul Aparatului de Specialitate al Primarului fiind în directa subordonare a secretarului general al Municipiului Oradea având următoarea structură organizatorică: Serviciul Juridic Contencios, Compartimentul Autoritate Tutelară, Serviciul Administrație Publică Locală, Compartimentul Agricol - Fond Funciar, Compartimentul Contestații Falimente, Biroul Asociații de Proprietari. „Rolul Direcției Juridice în cadrul instituției este acela de a asigura respectarea legislației în vigoare în ceea ce privește elaborarea actelor administrative și încheierea contractelor de orice natură cu terțe persoane fizice sau juridice ori cu alte instituții publice. Totodată, prin Direcția Juridică se asigură apărarea în cauzele aflate pe rolul instanțelor de judecată și se asigură relaționarea cu alte instituții publice prin încheierea de protocoale interinstituționale ori cu terțe persoane cu scopul de a se respecta legalitatea actelor administrative emise de autoritatea publică locală. Consilierii juridici din cadrul Serviciului Juridic Contencios au ca și atribuție să ofere soluții problemelor de natură juridică din cadrul Aparatului de specialitate al Primarului, cu excepția Direcției Economice și să apere interesele instituției în fața instanțelor de judecată. Activitatea desfășurată de consilierii juridici din cadrul Serviciului Juridic Contencios este următoarea: aceștia se ocupă cu instrumentarea dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată, reprezentând în fața instanțelor atât Municipiul Oradea, primarul Municipiului Oradea cât și Consiliul Local al Municipiului Oradea în cauzele în care aceștia au calitate procesuală pasivă sau activă; oferă consultanță juridică și reprezentare în fața instanțelor de judecată instituțiilor subordonate Consiliului Local al Municipiului Oradea; în activitatea desfășurată, aceștia întocmesc note interne dacă au nevoie de informații din cadrul altor departamente cu scopul de a soluționa litigiul apărut, precum și dau răspunsuri notelor interne primite din cadrul altor departamente; întocmesc răspunsuri la petițiile adresate în legătură cu dosarele aflate pe rolul instanțelor ori cu privire la problemele semnalate referitoare la nelegalitatea unui act administrativ emis de autoritatea public locală. Instrumentarea unui dosar de instanță presupune următoarele activități efectuate de consilierul juridic conform fișei postului: promovarea de acțiuni prin formularea unei cereri de chemare în judecată în funcție de problema juridică apărută; întocmirea întâmpinării prin formularea apărării în cazul în care o terță persoană fizică/ juridică sau instituție se îndreptă printr-o acțiune împotriva Municipiului Oradea, a primarului Municipiului Oradea ori a Consiliului Local al Municipiului Oradea; susținerea excepțiilor invocate și a apărărilor de fond în fața instanțelor de judecată; monitorizarea permanentă a termenelor, respectiv monitorizarea evidenței dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată pe care le are în instrumentare; declararea căilor de atac conform prevederilor Codului de Procedură Civilă ori a legilor speciale în vigoare, în cazul în care se impune; formularea unor cereri reconvenționale, cererii de intervenție etc., atunci când se impune; la finalizarea dosarului când există o hotărâre definitivă și irevocabilă, consilierul juridic are obligația de a se asigura că s-au pus în aplicare obligațiile stabilite de instanță în sarcina Municipiului Oradea, a primarului Municipiului Oradea ori a Consiliului Local al Municipiului Oradea; arhivarea dosarelor finalizate.
În ceea ce privește contractele pe care autoritatea publică locală le încheie cu terți, consilierii juridici verifică condițiile de valabilitate ale contractului, respectiv clauzele contractului și ulterior semnează contractul.
Pe lângă activitatea desfășurată de consilierii juridici în cadrul instituției și la instanțele de judecată, aceștia desfășoară activități și în afara instituției cu scopul de a semna diferite contracte/acte menite să asigure buna desfășurare a instituției. Astfel în cadrul birourilor notariale, consilierii juridici din cadrul Serviciului Juridic Contencios asistă, verifică și ulterior semnează în fața notarului public: contracte de vânzare - cumpărare, contracte de donație, acte de dezmembrare, sistări de indiviziune sau parcelări, partaje judiciare etc.
Invitatele  de miercuri ale Centrului de Coordonare și Orientare în Carieră a studenților au subliniat rolul activ și important al consilierului juridic în cadrul instituției în care își desfășoară activitatea.
Pe parcursul întâlnirii, care a durat două ore, s-a discutat și despre câteva studii de caz pe care care cele două invitate le-au rezolvat de-a lungul timpului.
Studenții au fost foarte interesați de toate subiectele abordate având în vedere că invitatele au răspuns la numeroase întrebări pe care aceștia le-au adresat.
În încheiere, directorul C.C.O.C., dna Laura Dumitrana Rath Boșca, a mulțumit invitatelor, dnei Oana Lazăr și dnei Ioana Gligor pentru prezență și a transmis un mesaj de mulțumire dnei Oltea Marc, director executiv al Direcției Juridice din cadrul Primăriei Oradea și dnei Eugenia Borbei, secretarul general al Primăriei pentru susținere și pentru că, de fiecare dată, se implică în organizarea acestor întâlniri, care contribuie la informarea și pregătirea studenților Universității ,,Agora", în efortul lor de a-și alege profesia potrivită și demersul de a se integra pe piața muncii. (L.B.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Invitații de miercuri au fost doamnele Lazăr Oana Paula și Gligor Ioana Simona, consilieri juridici în cadrul Primăriei Oradea.

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 14:28:28 Ora de vară a Europei de Est