Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premiul I la Concursul național „Alege! Este dreptul tău”

La etapa județeană, Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta a câștigat

Premiul I la Concursul național „Alege! Este dreptul tău”

Accesul la internet din ultimii ani a dus la dezvoltarea comerţului online, devenind astăzi cel mai important comerț pentru tineri. Mediul online reprezintă un mediu atractiv pentru tineri. Informația transmisă prin imagini, trendurile în modă, în muzică și în modalitățile de a-și petrece timpul liber captează atenția tinerilor, de multe ori pentru ore în șir de-a lungul unei zile.

Comerțul online este însă unul mult mai complicat, având mult mai multe capcane pentru tinerii consumatori. Comercianţii cunosc situaţia slabei informări a populaţiei despre drepturile lor legale, serviciile comerciale comercializate online şi profită pe această cale, încălcând legea consumatorului, dar, în acelaşi timp, mărindu-şi încasările, profitul, iar consumatorii rămânând cu pagubele.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (A.N.P.C.) este instituție publică și funcționează ca organ de specialitate al Administrației publice centrale, în subordinea Guvernului, care coordonează și realizează strategia și politica Guvernului în domeniul protecției consumatorilor, acționează pentru prevenirea și combaterea practicilor care dăunează vieții, sănătății, securității și intereselor economice ale consumatorilor.
În ultimii ani, prin acţiunile concrete ale A.N.P.C.-ului, agenţii economici se simt obligaţi să respecte drepturile consumatorilor. Aceste situaţii mai sunt determinate şi de lipsa de încredere a consumatorilor în organismele  A.N.P.C., de mentalitatea care refuză să se informeze, refuză să ia atitudine în faţa problemelor negative ale comercianţilor sau chiar dacă au informaţii, nu ştiu s-o folosească, adică s-o pună în practică (cui, unde, cum, ...?). În momentul în care tânărul învaţă despre drepturile sale în calitate de consumator, el va şti să aleagă dintre produsele şi serviciile de pe piaţă pe cele care corespund cel mai bine intereselor lor. El va şti să sesizeze abuzurile operatorului economic, va şti să ceară calitate, determinând astfel educarea chiar și a operatorilor economici în a le respecta drepturile legale de consumatori, inclusiv etica comercială.
Ministerul Educației și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor organizează anual Concursul național ,,Alege! Este dreptul tău!'' în scopul formării unor noi generații de consumatori informați, conștienți de drepturile lor legitime. Anul acesta, sâmbătă, 26 martie, a fost organizată etapa judeţeană a concursului național „Alege! Este dreptul tău", ediția a XVIII-a 2022, având ca temă ,,Influența practicilor comerciale incorecte asupra deciziei tânărului consumator" pentru elevii clasele IX-XI. Concursul a constat în susţinerea unui test grilă, redactarea unui eseu cu tema „Cumpăr online şi ştiu ce drepturi am" și susținerea publică a temei (prezentare în PowerPoint).
Concursul s-a desfășurat la Colegiul Economic „Partenie Cosma" din Oradea, iar elevii concurenți (elevi din clasele IX - XI), au provenit de la liceele din Oradea și județ. La actuala etapă județeană, Liceul Tehnologic Nr. 1 din Salonta a obținut premiul I, cu eleva Ciurar Angela, din clasa a IX-a A și o mențiune cu elevul Boroș Paul Andrei, din clasa a IX-a A, pe care-i felicităm. Elevei Ciurar Angela îi urăm mult succes la etapa națională, care se va desfășura în luna iunie 2022, la Eforie (Profesori coordonatori: Anton Floare și Neaga Florica).
***
Comerțul online este într-un proces de creștere accelerată fiind o afacere care se bazează pe relația de încredere într-o măsură mult mai mare decât în comerțul tradițional, iar mediul virtual expune consumatorul la noi riscuri.
Studiind legislația pentru concurs, elevii au reținut faptul că fiecare consumator din UE are dreptul să primească din partea unui comerciant informații esențiale clare, corecte și inteligibile despre un produs sau un serviciu, înainte de efectuarea unei achiziții online (,,Un om informat valorează cât doi! - Un om informat este protejat).
Concluzionăm faptul că toţi actorii ar trebui să se implice în procesul de educaţie în domeniul protecției consumatorilor, statul, ONG-urile, organizaţiile consumatorilor, inclusiv instituțiile de învățământ, trebuie să ia toate măsurile pentru o cât mai bună informare a consumatorilor pentru cunoașterea drepturilor acestora.
 „Educaţia are dificila misiune de a transmite o cultură acumulată de secole, dar şi o pregătire pentru un viitor, în bună măsură imprevizibil" (Jacques Delors).
Prof. Anton Floare &Neaga Florica-Maria

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:28:37 Ora de vară a Europei de Est