Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Arta criminalistică și arta comunicării”

Cercul studențesc de criminalistică al Universității ,,Agora”

„Arta criminalistică și arta comunicării”

Studenții și masteranzii Facultății de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, prin intermediul Cercului studențesc de criminalistică, au comunicat pentru două ore atât în campusul universității, cât și uniți pe nevăzute fire cu invitații lor, colegi, care urmează aceleași programe de studii universitare din domeniul dreptului la Facultatea de Drept din cadrul Universității Creștine ,,Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca.

Cercul studențesc de criminalistică, aflat sub coordonarea doamnei prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative, a avut loc în data de 13.04.2022, când, începând cu ora 15.00, s-a conectat cu Cercul studențesc de filosofie juridică, relații publice și comunicare, aflat sub coordonarea domnului conf. univ. dr. Alexandru Cordoș, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității Creștine ,,Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca.
Pornind de la cele cinci puncte aflate pe ordinea de zi, participanții au avut oportunitatea de a interveni în mai multe momente din întâlnire atât pentru a face aprecieri cu privire la importanța disciplinelor subsumate cercurilor studențești, și anume: Criminalistica, Comunicarea în domeniul dreptului, Filosofia juridică, cât și pentru a discuta pe marginea fișelor de disciplină cu intenția organizatorilor de a identifica teme de actualitate care ar putea fi introduse în fișele de disciplină.
Dezbaterea temei de specialitate „Arta criminalistică și arta comunicării" a fost ultimul punct pe ordinea de zi, însă cel prin care invitații studenților au susținut prezentări și au audiat temele pregătite de colegii lor, studenți, pentru această întâlnire.
 În debutul dezbaterii, doamna prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu, președinte al Secției 3. Metodologie criminalistică din cadrul Asociației Criminaliștilor din România, a vorbit despre „Importanța formelor de comunicare între participanții în procesul penal, implicit cu specialiștii care lucrează în aria științei criminalistice" care la un moment dat, de pe planuri situaționale diferite și uneori cu interese contrare, comunică verbal, în scris și nonverbal. Apreciind că, ,,absolventul - jurist ar trebui să fie pregătit să sprijine comunitățile/micro-grupurile sociale în procesul de dezvoltare, de asigurare a liniștii în societate, de a crește gradul de încredere în instituțiile statului, de a contribui la siguranța micro-grupurilor sociale în care trăiește/activează și de a asigura suportul de specialitate în propriile familii..., va putea contribui la creșterea siguranței publice a securității umane atât de necesare privind înspre viitor, indiferent că ne referim la fapte comise într-un anumit stat delimitat prin frontieră, fie că ne referim la conceptul de securitate cibernetică unică în Uniunea Europeană sau la nivel mondial".Totodată, a explicat care este statutul disciplinei Criminalistica în rândul disciplinelor din aria științelor penale raportat la standardele care există în domeniul dreptului.
,,Despre comunicare în drept și obiectivele urmărite prin comunicare" a vorbit domnul conf. univ. dr. Alexandru Cordoș, iar ,,Arta criminalistică" a fost prezentată de comisar-șef de poliție Florin Lăzău, șeful Serviciului de criminalistică din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor și președinte al Secției 4: Cercetare, inovare, dezvoltare din cadrul Asociației Criminaliștilor din România și de specialistul criminalist Andrei Iana din cadrul Compartimentului Criminalistică, Poliția Municipiului Sighișoara.
,,Despre criminalistică și filosofie juridică", a vorbit domnul prof. univ. dr. Gheorghe Danci, cadru didactic la Facultatea de Drept din Universitatea Creștină ,,Dimitrie Cantemir", Cluj-Napoca, titular la disciplina Criminalistică,cercetător asociat la Institutul de Filosofie și Psihologi ,,Constantin Rădulescu-Motru" al Academiei Române, prezent în on-line, care în finalul intervenției a adresat invitația de a organiza întâlniri viitoare în parteneriat.
Propuneri asemănătoare au fost exprimate și de către cadre didactice din alte universități invitate la lucrările cercului studențesc de criminalistică, conf. univ. dr. Adrian  Moise,  titular la disciplina Criminalistică, Facultatea de Drept din cadrul Universității ,,Spiru-Haret" din București și președinte al Secției 6: Învățământ universitar din cadrul Asociației Criminaliștilor din România, lect. univ. dr. Enache Tușa, cadru didactic la Universitatea ,,Ovidius" din Constanța, conf. univ. dr. Rodica Apan, directorul Centrului de Cercetări Juridice din cadrul Universității Creștine ,,Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca.
Nu în ultimul rând am remarcat susținerea a două teme cu pronunțat conținut practic realizate de studentele Facultății de Drept din cadrul Universității ,,Agora".
Bianca a vorbit despre ,,Infracțiunea de omor. Studiu de caz", iar Corina a prezentat ,,Particularități în comunicarea cu persoanele vulnerabile - un studiu de caz din perspectiva derulării activității în Serviciul de Probațiune".
Împreună cu membrii cercului studențesc de criminalistică, în sală, a fost și domnul lector dr. Marius Adrian Chipurici, cadru didactic în Departamentul de Științe Juridice și Administrative, titularul disciplinelor Medicină legală și Bioetică; domnia sa a participat și la lucrările practice desfășurate în ultima parte a întâlnirii pentru care doamna prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana a pregătit trusele de criminalistică și materialele necesare pentru exemplificarea unor aspecte teoretice.
 Doamnă decan, prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, privind cu detașare totul din sală, urmărind derularea online pe marele ecran, putem conchide că am asistat la un film, la o lecție demonstrativă, la un dialog de la distanță între studenți și dascăli din patru centre universitare, asezonat cu intervenții pertinente și din partea altor specialiști, nominalizați de dumneavoastră. Apreciem evenimentul de miercuri drept un exemplu de bune practici, de care am dori să avem parte cât mai des și în mediul academic!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Arta criminalistică și arta comunicării”.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 11:03:49 Ora de vară a Europei de Est