Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

103 ani de administrație românească la Oradea

Manifestări organizate cu ocazia împlinirii a

103 ani de administrație românească la Oradea

Sute de orădeni s-au adunat miercuri, 20 aprilie 2022, în Piața Unirii, la statuia Regelui Ferdinand, iar apoi la statuia generalului Traian Moșoiu pentru a participa la festivitățile organizate cu ocazia împlinirii a 103 ani de la eliberarea orașului Oradea de către armata română, în frunte cu generalul Traian Moșoiu, de sub regimul bolșevic al lui Béla Kun și de la instaurarea administrației românești la Oradea.

Ceremonialul a debutat cu intonarea Imnului Național al României în prezența reprezentanților autorităților locale, respectiv a primarului Florin Birta, a prefectului Dumitru Țiplea, a președintelui Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a ambasadorului României în Regatul Spaniei, George Bologan, dar și a premierului României, Nicolae Ciucă, a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a șefului cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, precum și în prezența altor reprezentanți ai Guvernului și autorităților locale.
„Moșoiu a avut convingerea că țara îl merită"
Primarul Florin Birta s-a adresat celor prezenți vorbind despre responsabilitatea politică, pe care cei care conduc o comunitate, o au față de prezent și viitor: „O comunitate își păstrează unitatea și identitatea în jurul propriei istorii. Aniversând trecutul și proiectând mereu viitorul, sunt onorat să fiu primarul unui oraș care rămâne un model de conviețuire, de confluență a culturilor și confesiunilor care fac parte din patrimoniul național și european. Deseori acțiunile formale ale unui eveniment trec în plan secund încărcătura simbolică a acestuia. Prezența noastră azi, autorități și cetățeni, cu toții responsabili de destinul neamului fără diferențe de statut, aș dori să fie, pe lângă actul aniversar și un moment care să ne inspire responsabilitatea politică pe care o avem față de prezent și viitor".
Acesta a subliniat apoi personalitatea remarcabilă a celui care a fost generalul Traian Moșoiu: „Model de implicare militară și politică în slujba intereselor României, este unul din exemplele care ne transmit că țara aceasta va fi ceea ce noi vom reuși să facem din ea când avem șansa întâlnirii cu istoria în parcursul nostru politic. Generalul Moșoiu, ca militar și apoi om politic, a gândit în slujba virtuții, oamenii mici gândesc în slujba confortului și al favorului. Moșoiu a avut convingerea că țara îl merită și această trăire doresc să ne anime pe toți, că țara ne merită. Lecția pe care orice om politic și cetățean trebuie să și-o însușească este că slujirea neamului se face prin pildă, nu prin discursuri lipsite de consecințe, slujirea neamului înseamnă înlocuirea calomnierilor cu o competiție a ideilor, a respectului față de diversitatea ideilor și cu acțiuni pentru binele comunităților noastre. Dacă ne dorim o viață diferită sau o lume diferită trebuie să acționăm, așa cum au făcut, printre numeroase alte exemple, corifeii Școlii Ardelene, generația pașoptistă, regele Ferdinand și alții. Aceste exemple ar trebui să ne inspire mereu. La mulți ani, Oradea! La mulți ani, orădeni!".
„Oradea multietnică și multiculturală și-a încredințat destinul României"
În continuare, cei prezenți au putut asculta discursul prim-ministrului României, Nicolae Ciucă: „Sunt onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la sărbătorirea unui eveniment de răscruce în istoria orașului și, totodată, în istoria încărcată de atâta emoție, atât la vremea lui, cât și astăzi. Astăzi, administrația și armata se reîntâlnesc simbolic la Oradea, pentru a reaminti emoționanta zi de 20 aprilie 1919, când puterea civilă și cea militară, dincolo de orice apartenență, s-au unit pentru binele comunității. În numele libertății, democrației și păcii, Oradea multietnică și multiculturală și-a încredințat destinul României, iar în prezent este unul din cele mai înfloritoare orașe din țară și folosesc acest prilej pentru a le mulțumi încă o dată edililor orașului din ultimii ani, prezenți aici, la această ceremonie, domnului președinte al Consiliului județean, Ilie Bolojan, și, desigur, domnului primar Florin Birta. Vreau să transmit felicitări organizatorilor evenimentului,  să le mulțumesc tuturor cetățenilor de pe malurile Crișului Repede și să le doresc sărbători liniștite, multă sănătate, prosperitate și un Paște fericit!''
La ceremonialul organizat la statuia generalului Traian Moșoiu, istoricul Gabriel Moisa a prezentat o alocuțiune privind semnificația evenimentului pentru comunitatea locuitorilor orașului Oradea de la acea vreme: „Cele trei comunități importante ale orașului, comunitatea românească, maghiară și evreiască și-au dat atunci mâna, contribuind la înlăturarea regimului bolșevic de la Oradea, sigur, sprijinite de armata română aflată în înaintare. Dincolo de momentul eliberării orașului, ziua de 20 aprilie 1919 rămâne una deosebit de importantă pentru că, încă o dată de-a lungul istoriei, orădenii au dat dovadă de foarte multă toleranță. Momentul istoric ne arată legătura foarte strânsă creată între români, evrei și maghiari pentru a scăpa de regimul bolșevic, pentru că regimul democratic pe care îl aducea armata română era mult mai favorabil,  chiar și pentru minoritatea maghiară din Oradea. La mulți ani, Oradea, La mulți ani, România!".
La finalul ceremoniilor de la statuia Regelui Ferdinand și de la statuia generalului Traian Moșoiu s-au depus coroane de flori din partea mai multor instituții centrale și locale: Administrația Prezidențială, Guvernul României, Parlamentul României, Prefectura Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Garnizoana Oradea etc.
Din partea Primăriei Oradea au depus coroane de flori primarul Florin Birta, viceprimarul Marcel Dragoș, secretarul municipiului Eugenia Borbei și city-managerul Mihai Jurca.
Manifestările s-au încheiat cu realizarea dispozitivului de defilare, defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului. (B.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: 103 ani de administrație românească la Oradea.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 22:11:22 Ora de vară a Europei de Est